Sapigueu si esteu pagant un lloguer raonable pel vostre pis

Una web de l'Agència de l'Habitatge del Govern permet determinar la tarifa per metre quadrat

zentauroepp36922384 alquiler alquileres170602215323

zentauroepp36922384 alquiler alquileres170602215323 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

Qui vulgui determinar si paga un lloguer lògic en funció de la zona i de les condicions de la vivenda, o si lloga una casa amb una tarifa massa alta o massa baixa en comparació amb l'entorn, ho pot fer des d'aquest dimecres consultant l'índex de referència de preus de lloguer creat per la Generalitat. La informació es pot obtenir a la web agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer. L'usuari ha d'introduir una sèrie de dades: l'adreça, la superfície de la vivenda sense els elements comuns (si s'ignora la dada, la pàgina ofereix un link que connecta amb el cadastre per saber-la) i altra informació no obligatòria que ajuda a afinar la consulta: planta, any de construcció, certificat energètic, ascensor, aparcament.

INCENTIUS

El sistema obre llavors un radi de 50 metres fins que troba una mostra de pisos similars (fins a 10 metres quadrats més grans i 10 metres quadrats més petits). I finalment constata quin és l'índex de preus i aporta també dos preus més, un de l'àrea inferior i l'altre de l'àrea superior.

Notícies relacionades

La Generalitat ha anunciat que si l'eina es demostra que és útil, oferirà ajudes a la rehabilitació i descomptes fiscals a l'IRPF i l'impost de societats als propietaris que lloguin vivendes per sota de l'índex de referència de preus de mercat.

27 MUNICIPIS

Per ara, l'índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat es pot consultar a 27 municipis: Barcelona, Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Vilanova i la Geltrú, Girona, Figueres, Olot, Blanes, Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida.