els drets de les dones

14 farmàcies catalanes es neguen a vendre la pastilla postcoital

El fàrmac es dispensa sense necessitat de recepta mèdica des del 2009

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un total de 14 de les més de 3.000 farmàcies que hi ha a Catalunya s'han acollit a l'objecció de consciència des de l'any 2009 per no dispensar la píndola postcoital o pastilla de l'endemà. Un dret que, precisament, aquesta setmana ha avalat el Tribunal Constitucional (TC) amb una controvertida sentència que dóna suport a l'objecció de consciència d'un farmacèutic de Sevilla que havia sigut sancionat per la Junta d'Andalusia per negar-se a dispensar-la el 2008.

A la sentència, de la qual va ser ponent un magistrat antiavortista i de l'Opus Dei, el TC considera que el farmacèutic no va vulnerar el dret de la dona a la salut sexual i reproductiva i que la sanció va atemptar contra el dret a l'objecció de consciència com a manifestació de la llibertat ideològica i religiosa, que la Constitució contempla.

Notícies relacionades

L'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i les Balears, a través d'un comunicat emès ahir, cridava la ciutadania a boicotejar aquests establiments i va qualificar la sentència del Tribunal Constitucional d'«altament ideologitzada i motivada per interessos ultraconservadors». A més a més, va assegurar que les farmàcies exerceixen un servei públic i «no poden obstaculitzar la dispensació d'un tractament vulnerant els drets fonamentals». El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va recordar que «l'objecció de consciència en l'àmbit sanitari, entesa com un dret a la llibertat ideològica, no està regulada explícitament per l'ordenament jurídic actual».

La dispensació de la pastilla es fa, des del setembre del 2009, sense necessitat de recepta mèdica i directament a les farmàcies. Aquell mateix any, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya va redactar amb la Conselleria de Salut un document de recomanacions en què animava, davant qualsevol eventualitat que impossibilités o dificultés l'accés a l'anticonceptiu d'emergència, a «adoptar les mesures necessàries perquè la usuària tingui garantit aquest accés abans que s'esgoti el termini de 72 hores, dins el qual és efectiva».