AVENÇ CONTRA LA MALALTIA
Científics desenvolupen nanopartícules d'or per tractar el càncer
Investigadors de l'ICN2 i la UAB aconsegueixen incrustar un anticòs usat en teràpies antitumorals en partícules microscòpiques

zentauroepp40486240 una operaci de c ncer de mama a l hospital josep trueta de 171012103031 /
Investigadors de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat unes nanopartícules d'or, combinades amb un anticòs, per tractar amb més eficàcia alguns tumors cancerígens.
La investigació ha sigut liderada per Víctor Puntes, investigador de l'ICN2, i Julia Lorenzo, investigadora de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, que han generat unes nanopartícules d'or a les quals han unit l'anticòs Cetuximab, que s'utilitza en diferents teràpies antitumorals.
Segons els científics, l'ús de nanopartícules d'or augmentaria els efectes de la teràpia, amb la qual cosa s'incrementarien els efectes terapèutics dels anticossos i es reduirien les dosis necessàries en la immunoteràpia.
Puntes i Lorenzo han explicat que les cèl·lules normals requereixen estímuls per créixer i mantenir-se i molts d'aquests estímuls es transmeten a l'interior de la cèl·lula a través de receptors transmembrana, com el receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR).
Tumors de diversos òrgans
A diferència de les cèl·lules normals, moltes cèl·lules tumorals, per créixer de forma més ràpida, sobreexpressen aquests receptors i és per això que es converteixen en unes bones dianes per tractar el càncer. De fet, segons els investigadors, el factor EGFR està altament expressat en tumors de còlon, bufeta, pàncrees, ronyó, pulmó, cap i coll, ovari i pròstata, entre altres.
La sobreexpressió també es troba associada a pitjor pronòstic, per això han desenvolupat anticossos monoclonals com el Cetuximab, que arriben a impedir el creixement de les cèl·lules tumorals, encara que moltes vegades les dosis necessàries per aconseguir aquests resultats provoquen efectes secundaris no desitjats als pacients.
Notícies relacionadesSegons els investigadors, l'ús de nanomaterials presenta molts avantatges, entre ells la seva capacitat de transport de molècules amb activitat terapèutica. "En el nostre cas, hem aprofitat la superfície de les nanopartícules d'or per ancorar el fàrmac antitumoral Cetuximab", han assenyalat Puntes i Lorenzo.
Amb el seu treball, expliquen, han sigut capaços de generar un nanofàrmac més efectiu, ja que, a més de bloquejar el senyal de creixement cel·lular de forma eficient, és capaç de prolongar aquesta acció durant més temps, cosa que podria suposar una disminució en les dosis necessàries d'aquest fàrmac i, per tant, "reduir els efectes secundaris en els pacients".
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV