EL POLS SOBIRANISTA

El Govern exhibeix optimisme davant Puigdemont però mira de reüll el TC i Torrent

Rajoy i Santamaría es diuen contents amb una resolució "inèdita" segons l'alt tribunal, però saben que la partida política i judicial no s'ha acabat

L'expresident força el Constitucional a reunir-se de nou aquest dimarts per debatre si manté la prohibició davant a la investidura telemàtica

zentauroepp41838333 madrid 29 01 18 desayuno informativo de europa press en el180129100908

zentauroepp41838333 madrid  29 01 18  desayuno informativo de europa press en el180129100908
zentauroepp41838335 madrid  29 01 18  desayuno informativo de europa press en el180129100852

/

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern exhibeix optimisme per la decisió adoptada dissabte al si del Tribunal Constitucional (TC), que es considera una victòria davant l’independentisme. L’alt tribunal va acceptar decretar una sèrie de mesures cautelars per evitar la investidura a distància o sense autorització judicial de Carles Puigdemont, tot i ajornar deu dies la disjuntiva de si admet o no a tràmit el recurs governamental.

La de dissabte va ser sens dubte una batalla important, però encara queda molta guerra: un moviment d’última hora de l’expresident forçarà el Constitucional a tornar a reunir-se avui, a la una, per confirmar si manté o no les mesures cautelars contra la possible investidura telemàtica.

Amb independència d’aquesta nova cita dels magistrats in extremis, ja han admès en el seu últim acte que dissabte a la nit es va prendre un camí sense precedents per qüestions d’urgència i per no «perjudicar» la prerrogativa del Govern de poder frenar decisions autonòmiques fins que hi hagi una decisió del TC. Això, tot i que ni tan sols s’ha decidit si es tramita o no la impugnació governamental. 

Les possibilitats i el respir

S’haurà de veure què passa en les pròximes hores en aquesta muntanya russa política i judicial. Si el TC fa marxa enrere avui, hi hauria una sorpresa de conseqüències incalculables per al president Mariano Rajoy. Si es manté inamovible i finalment hi ha investidura però el candidat o candidata que aconsegueix la majoria no és Puigdemont, l’Executiu podria respirar tranquil. Fins i tot, si ho desitja, demanar el desistiment del seu propi recurs abans que es decideixi sobre ell, sobre el fons, a fi d’evitar sorpreses. Però si l’opció del Parlament és ajornar el ple i lligar la seva posada en marxa al fet que l’alt tribunal es pronunciï sobre si tramita o no la impugnació que vol la Moncloa, poden tornar els nervis per a l’Executiu, especialment si no se li dona la raó i cauen les mesures cautelars  contra l’expresident. 

L’equip de Rajoy tampoc descarta que es pugui intentar buscar un estratagema parlamentària d’última hora per delegar el discurs de Puigdemont, forçant més moviments per part dels constitucionalistes o que, directament, s’opti per desobeir el TC, tot i els riscos que comporta per a la Mesa, principalment. 

Notícies relacionades

Hi ha juristes que també adverteixen que la Cambra catalana podria recórrer per la via d’urgència davant el Tribunal de Drets Humans Europeu (TDHE), buscant el xoc de legitimitats immediat amb l’Estat espanyol, o temptejar altres dreceres judicials per intentar capgirar el que ha aconseguit l’Executiu, almenys de moment, al Constitucional. Serà qüestió d’hores veure fins on arriben les intencions de Roger Torrent en aquest sentit i si dona o no un respir a Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría.

El futur del país

Públicament el cap del Govern i la seva vicepresidenta es mostren orgullosos del que han aconseguit. Rajoy, a la COPE, va afirmar ahir que un polític que ha intentat «liquidar la sobirania i la unitat nacional» com Puigdemont no pot ser «president de res». Al seu entendre, l’acte recent dictat pel Constitucional –que va dir que l’havia reconfortat– és «molt clar» i demostra que dret i política «responen al sentit comú». Santamaría es va felicitar que l’alt tribunal li hagi deixat ben clar a Puigdemont quin és el camí que ha de seguir si torna: «Ja li ha dit el Tribunal Constitucional que ha de posar-se a disposició judicial, aquest és el camí que té». Santamaría, a més, diu que no se sent qüestionada, tot i les crítiques rebudes: «En absolut. Governar és pensar primer en el futur del teu país i després en el teu».