EL NOU ESCENARI

JxCat amenaça ERC amb eleccions si qüestiona Puigdemont

Els postconvergents asseguren que no presentaran cap més candidat malgrat el bloqueig del TC a l'expresident

L'expresident demanarà permís al jutge per participar en el debat d'investidura sense aclarir si pensa tornar

puigdi torent

puigdi torent

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La resolució del Tribunal Constitucional sobre la investidura de Carles Puigdemont ha provocat interessants efectes secundaris en la política catalana. El principal: quan falten dos dies perquè, teòricament, se celebri la sessió per escollir el pròxim cap del Govern, Junts per Catalunya i ERC no amaguen les seves diferències sobre com afrontar un eventual bloqueig de la legislatura. Mentre alguns dirigents republicans ja diuen en públic que "s'haurà de sacrificar Puigdemont" si cal, els postconvergents s'enroquen i amenacen de forçar la repetició de les eleccions si no s'investeix l'expresident.

La decisió del TC de prohibir una investidura a distància de Puigdemont ha deparat un diumenge esquitxat de reaccions polítiques. Entre els independentistes, la més significativa ha sigut sens dubte la de Joan Tardà. El respectat diputat d'ERC al Congrés ha sigut, com en altres ocasions, l'encarregat de dir en públic el que part de dirigents del seu partit i del PDECat diuen en privat: que l'expresident ha de deixar pas a un altre candidat si no hi ha més remei. "No podem posar en risc la victòria del 21-D, ens obliga a no jugar a la ruleta russa. És imprescindible tenir un Govern", va dir a 'La Vanguardia'.

Com Tardà ha sigut molt explícit al voltant de la necessitat que Puigdemont se "sacrifiqui" si cal, també ho han sigut els rivals d'ERC en l'àmbit de l'independentisme. Diputats de JxCat han criticat els seus socis durant tot el dia, però ha sigut Josep Rull -un altre dirigent carismàtic, en aquest cas postconvergent- qui ha llançat l'amenaça definitiva: si Esquerra no fa tot el possible per investir Puigdemont, estan disposats a anar de nou a les urnes.

"Un escenari possible"

"Les eleccions són un escenari possible. Ja veurem què passa. El que intenten és abatre el que ha votat la gent, i potser ha de ser la gent la que ha de decidir", va avisar Rull a Catalunya Ràdio. L'advertència a Esquerra és clara, sobretot quan el president del Parlament, Roger Torrent, que té a les mans desobeir la resolució del Constitucional mirant de propiciar una investidura a distància de Puigdemont, forma part d'aquest partit.

Com ja va succeir hores abans que Artur Mas fes el seu "pas al costat" el 2015, les diferències de criteri entre postconvergents i republicans afloren quan s'acosta el moment de la veritat. La Mesa del Parlament haurà de decidir aquest dimarts si acata la decisió del Constitucional o si intenta celebrar el ple d'investidura de Puigdemont encara que el candidat no hi sigui present. Si elegeix la segona via, les represàlies judicials contra Torrent i la bronca parlamentària estan assegurades.

Fonts de JxCat no descarten encara que Puigdemont intenti tornar per participar en la sessió pel caràcter "impredictible" de Puigdemont. Però també en aquest cas el TC li ha posat molt difícil la investidura: li exigeix un permís del jutge del Tribunal Suprem. A la pràctica, això suposa que Puigdemont s'hauria d'entregar primer a la justícia espanyola i després demanar aquesta autorització a Pablo Llarena, que no la va concedir a Oriol Junqueras quan va sol·licitar participar 'in situ' en la sessió constitutiva del Parlament.

La candidatura de Puigdemont s'ha bolcat en la seva defensa. El portaveu de la formació, Eduard Pujol, ha descartat que l'independentisme proposi un candidat alternatiu. "No hi ha pla b a la democràcia. Dimarts assistirem al ple d'investidura de Puigdemont", ha assegurat. I el PDECat, sovint incòmode amb l'estratègia de Puigdemont, també ha fet pinya: la seva líder, Marta Pascal, ha afirmat que "si es va poder presentar a les eleccions, ha de poder ser investit".

Crítiques a Tardà

Notícies relacionades

"No ens mourem d'aquest plantejament", ha afegit la coordinadora general del PDECat després de criticar la "coincidència estranya" que tant Tardà com Enric Millo plantegin un canvi de candidat a president. El delegat del Govern a Catalunya havia dit poc abans, citant Salvador Espriu, que "un home es pot sacrificar per tot un poble, però tot un poble no es pot sacrificar per un home".

A més d'amenaçar ERC amb unes noves eleccions, Junts per Catalunya ha fet aquest diumenge altres anuncis relacionats amb la decisió del TC. Per exemple, que Puigdemont demanarà permís al jutge Llarena perquè l'autoritzi a assistir al ple d'investidura, o que s'estan plantejant recórrer la resolució de l'alt tribunal. També han demanat la dimissió de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a qui, amb tot, consideren desautoritzada pel Constitucional.