CAMÍ DE LES URNES

Junts per Catalunya avisa ERC que legitimarà el 155 si no avala Puigdemont

Un document intern de la candidatura afirma que en el 21-D només es pot "restaurar" l'expresident en el càrrec

Elsa Artadi nega que hi hagi negociacions sobre el programa en comú de les forces independentistes

zentauroepp41109494 barcelona  barcelon s  28 11 2017  pol tica  presentaci n de171128132407

zentauroepp41109494 barcelona barcelon s 28 11 2017 pol tica presentaci n de171128132407 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Segons diu tot bon manual electoral, aquella força que lidera les enquestes prefereix una campanya de perfil baix, sense grans alts i baixos ni estridències. En canvi, el que va per darrere, òbviament, busca el contrari amb l’objectiu d’explotar les eventuals contradiccions del seu adversari i, per erosió, capgirar els sondejos. Aquest 21-D alberga en el seu si diversos duels. El de l’independentisme i el constitucionalisme; el de Ciutadans i el PSC per la primacia d’una de les trinxeres i, és clar, el d’ERC i el PDECat, aquest des­embre, Junts per Catalunya, per la del secessionisme.

En aquest últim duel és ERC, propulsada pels sondejos, la que evita el cos a cos amb els postconvergents i se centra en el partit gran, contra el que ells anomenen el bloc del 155. I és el PDECat-JxCat el que intenta fer sortir els colors als republicans.

«Si algú vol ser president, que ho digui públicament, però això serà acatar el 155». Així es va expressar un dels assessors de la llista de Carles Puigdemont aquest dimecres al final d’un dels actes de precampanya de la plataforma. Aquest algú és òbviament ERC, que fa dies que està llançant Marta Rovira com la seva candidata real, en previsió que el líder, Oriol Junqueras, no surti de la presó.

Màxima cautela

Els republicans, arran de l’ungiment de Rovira per part de Junqueras, des del centre penitenciari Madrid 7, han sigut tremendament cautelosos i han deixat anar la idea del doble Govern: el legítim a l’exili i l’executiu, del dia a dia. S’han guardat ben bé prou de fixar en la ment dels votants sobiranistes la idea de la substitució de Puigdemont per Junqueras.

Però els postconvergents, disposats a jugar la seva única carta a fons, expressen en el seu argumentari de campanya, revelat per Europa Press, que «impulsar qualsevol altre candidat és legitimar l’article 155 i l’atac a la democràcia» i que, per tant, només es pot restaurar l’expresident en el càrrec.

Amb l’objectiu de tallar l’erosió d’arrel, deixant que el dubte i la desconfiança s’agenciessin part de l’electorat, l’exnúmero 2 d’ERC a Junts Pel Sí al Parlament la passada legislatura, Roger Torrent, va afirmar ahir que si el seu partit guanya les eleccions del 21-D «buscarà una manera de restituir» Puigdemont, a qui ha reconegut com el «president legítim de Catalunya», ja que ha remarcat la necessitat de «tornar a legitimar» el Govern cessat. «Només existeix un Govern legítim» per a ERC, que és el de «Puigdemont, l’[ex]vicepresident Junqueras, i la resta de consellers», va sentenciar Torrent en un debat a la UPF.

La intenció dels republicans és esquivar aquesta espinosa qüestió i deixar que les urnes parlin per si mateixes. És cert que la convocatòria del 21-D és obra de Mariano Rajoy, via article 155, però una vegada parli la ciutadania es tindrà un mandat explícit en molts camps. Per exemple, sobre què fer amb el procés, però també sobre qui volen, ara, de president. I si el mandat és bo per a una cosa se suposa que també ho serà per a l’altra.

No es pot oblidar que, en el fons, els dos partits pertanyen al mateix equip. Un front que es vol ampli i unitari, per exemple, pel que fa als programes electorals, almenys, en una part.

Sense negociació

En l’acte de precampanya de JxCat, Elsa Artadi, directora de campanya i la portadora de la paraula de Puigdemont a Barcelona, ha assenyalat que, contra el que s’havia especulat, no hi ha ara mateix cap negociació amb la CUP i ERC per a aquests punts comuns. I ha deixat clar que el subjecte negociador, en tot, seria JxCat: «El PDECat no es presenta a aquestes eleccions». Per Artadi, la sintonia entre les forces pel que fa a aquest fragment és total i cada una es troba confeccionant el seu propi programa.

Notícies relacionades

Fonts d’altres partits van mantenir que les negociacions existeixen i que, probablement, entre ahir i avui «hi haurà novetats», és a dir, un pacte.

En l’argumentari del PDECat-JxCat la plataforma fa una crida a votar perquè JxCat sigui la llista més votada i donar així un missatge clar al món del que vol Catalunya: que el reconeixement internacional de les seves aspiracions va vinculat al suport popular i al restabliment de Puigdemont. Tant Artadi com l’argumentari de la formació han denunciat que l’existència de presos i exiliats provoca que no hi hagi igualtat d’oportunitats en campanya entre el «bloc del 155» i la trinxera secessionista.