ENTREVISTA A 'LA REPUBBLICA'

Rajoy nega que negociés amb la Generalitat de Puigdemont per evitar el 155: "Ni vull, ni puc"

El president, obert a negociar la reforma de la Constitució que defensa el PSOE

"Però ningú ha fet una proposta clara sobre què s'hauria de canviar", subratlla

zentauroepp39990402 madrid  07 09 2017  politica  mariano rajoy  presidente del 170908102549

zentauroepp39990402 madrid 07 09 2017 politica mariano rajoy presidente del 170908102549 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Govern central, Mariano Rajoy, ha negat que negociés amb el Govern encapçalat per Carles Puigdemont per evitar aplicar finalment l'article 155 de la Constitució a Catalunya que suspenia la seva autonomia. "Ni vull, ni puc", ha defensat per reiterar que la sobirania nacional és innegociable.

En una entrevista al diari italià La Repubblica publicada a El País,El País, el cap de l'Executiu ha emfatitzat que el Govern ha tingut una "paciència infinita" i ha reiterat que el Govern català podria haver evitat el 155 si hagués dit una cosa tan "simple" com que no havia fet una declaració d'independència. "Amb això n'hi hauria hagut prou. No va voler i potser va pensar que el Govern no actuaria, que no es defensaria", ha al·legat.

El president espanyol ha dit, en qualsevol cas, que la situació a Catalunya avui dia "ha millorat, certament" i hi ha "més tranquil·litat", i s'ha mostrat convençut que després dels comicis autonòmics convocats per al dia 21 de desembre "començarà una fase de normalitat". "Espero que, al Parlament, els que la defensen -la Constitució- siguin majoria respecte als secessionistes. En tot cas, qui resulti elegit, sigui qui sigui, el primer que haurà de fer serà respectar la llei", ha assenyalat.

Pel que fa a possibles concessions postelectorals per recuperar la normalitat, Rajoy ha reiterat la seva disposició al diàleg, i ha marcat com a línia vermella el respecte a la sobirania nacional: "Espanya serà el que decideixin tots els espanyols, no només una part".

Disposats a parlar sobre la reforma

En aquesta mateixa línia, s'ha mostrat obert a negociar la reforma de la Constitució que defensa el PSOE. "Mai m'he oposat obertament a una reforma de la Constitució del 1978. De fet, s'ha reformat en dues ocasions amb el suport del meu partit. Però ningú ha fet una proposta clara sobre què s'hauria de canviar. Es parla de reformar la Constitució, però fins ara ningú ha dit clarament quin seria l'objecte d'aquesta reforma, així que són paraules vanes. Però estic disposat a dialogar. Formem part de la comissió i escoltarem les propostes de qui les vulgui presentar. Fins ara no n'hi ha hagut", ha argumentat.

Aquesta és la primera vegada que Rajoy parla sobre un possible pacte amb els socialistes per reformar la Carta Magna, després que el Govern negués l'acord divendres passat.

Aplaudeix la resposta europea

El president espanyol s'ha felicitat a més de la resposta que la Unió Europea ha tingut davant el desafiament català. "La reacció d'Europa ha sigut exemplar i li estic agraït perquè ha fet el que havia de fer", ha argumentat Rajoy per defensar que es tracta d'un problema "no només espanyol, sinó de tot Europa".

"El procés independentista ataca els principis, els valors i els fonaments mateixos de la Unió Europea. L'Estat de dret, el respecte a la llei, la democràcia, el respecte a les persones, són valors i principis bàsics de la Unió. I aquests principis han sigut posats en qüestió directament per part dels independentistes catalans. Però, sobretot, no es poden infringir les constitucions dels estats membres perquè llavors s'imposaria la llei de la jungla, la llei del més fort, i els drets dels ciutadans ja no estarien garantits", ha al·legat.

Notícies relacionades

Així, ha defensat que la "projecte fonamental" per al seu Govern és el "projecte europeu", al qual es podrà contribuir "millor si seguim junts" que amb el projecte independentista, que han venut com "una panacea per a tots els mals" però ha sigut "una espècie de font d'infinits problemes per als ciutadans".

Preguntat per la presumpta ingerència de Rússia durant el procés independentista de Catalunya, Rajoy no ha descartat aquesta hipòtesi, i assenyala que durant aquest temps "el 55% del trànsit a les xarxes socials procedia de Rússia, el 30% de Veneçuela i només el 3% de les intervencions sobre la qüestió catalana procedien de perfils corresponents a persones reals". "Ara no vull treure conclusions ni formular acusacions, però de totes maneres és un fenomen greu i real", afirma el president espanyol, encara que no contempla que aquestes ingerències incideixin en unes eleccions com les catalanes del 21 de desembre.