EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

L'ANC reuneix dijous els partits independentistes per buscar la llista única

L¿entitat aposta per una candidatura de consens liderada per Sànchez i Cuixart

La negociació serà contra rellotge, ja que dimarts s'acaba el termini per anar en coalició

zentauroepp40758062 el vicepresident de l anc  agust  alcoberro  at n la premsa 171101164410

zentauroepp40758062 el vicepresident de l anc agust alcoberro at n la premsa 171101164410 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha citat per avui els partits independentistes per intentar aconseguir una candidatura única de cara a les eleccions del pròxim 21 de desembre. La intenció de l’entitat és mantenir una reunió discreta amb representants d’Esquerra Republicana i el PDECat, una trobada de la qual no s’ha informat oficialment.

Dilluns passat, la direcció de l’Assemblea va decidir que apostava per una llista conjunta en la qual els presidents de l’entitat, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en presó preventiva al centre penitenciari madrileny de Soto del Real, poguessin encapçalar la candidatura, sempre que se sentissin còmodes amb els seus integrants.

En qualsevol cas, l’ANC reconeix que la decisió final sobre les llistes electorals i sobre els candidats que en formen part correspon als partits polítics.

Complir el mandat de l'1-O

La negociació per posar en pràctica la llista única s’haurà de portar a terme contra rellotge, perquè el dia 7 finalitza el termini per a la presentació de les coalicions que volen concórrer a les urnes el 21-D. En qualsevol cas la intenció última de l’ANC és que la candidatura tingui com a objectiu complir el mandat del referèndum de l’1 d’octubre. És a dir, tirar endavant la posada en pràctica de la república catalana independent. Una posició que d’entrada xoca amb el que planteja l’exconseller Santi Vila, que opta a liderar una candidatura del PDECat en solitari, sense ERC, i amb un programa electoral que es basi a recuperar el referèndum pactat, i a traçar la independència com a objectiu sempre dins de l’Estat de dret.

En principi, Esquerra pretén aconseguir que, sigui quina sigui la decisió final, aquesta sigui fruit d’un acord entre els diferents actors de l’independentisme.

La divisió del PDECat I ERC

En principi, ERC prefereix concórrer als comicis en solitari. El portaveu de la formació, Sergi Sabrià, va afirmar ahir: «No contemplem un format com el de Junts pel Sí». En els mateixos termes s’havia manifestat durant els passats mesos la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, si bé en els últims dies ha deixat la porta oberta a qualsevol fórmula. L’objectiu, va subratllar, és utilitzar l’instrument que millor ajudi a aconseguir una majoria absoluta independentista a les urnes.

Notícies relacionades

Dins del PDECat no falta qui sí aposta obertament per la llista única, com ha fet el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch. En declaracions a Nació Digital, Buch va plantejar que el president cessat, Carles Puigdemont, i el també destituït vicepresident, Oriol Junqueras, ha de formar part d’una llista única en la qual, hi hauria Cuixart i Sànchez.

Debat cupaire 

Per la seva part, la CUP també té pendent debatre internament si concorre al desembre a les eleccions convocades pel president del Govern, Mariano Rajoy, en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per escapçar l’autogovern de Catalunya.