resum de premsa

Catalunya, a les portades dels mitjans internacionals

La premsa estrangera destaca la voluntat de Madrid d'imposar un govern directe i l'oposició catalana

corriere della sera750

corriere della sera750

4
Es llegeix en minuts

Catalunya és portada aquest diumenge als principals mitjans de comunicació internacionals, que ressalten el "cop audaç" o "decidit" de l'Executiu espanyol al proposar el cessament del secessionista Govern regional català, així com l'"escalada de la crisi".

'The Washington Post' titula que "Espanya exigeix que Catalunya elegeixi nous líders setmanes després que la regió votés per la independència", en referència a la consulta declarada il·legal per la justícia. En un article, afegeix que, "en un cop audaç per sufocar un moviment secessionista popular a Catalunya, el primer ministre espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre dissabte a cessar els líders de la regió, exercir control sobre el govern català i pressionar per una nova ronda d'eleccions d'aquí pocs mesos".

El diari de la capital nord-americana destaca que "la dura declaració del Govern central per invocar poders sense precedents sobre una regió autònoma i escombrar els seus líders electes va sorprendre Barcelona".

'The New York Times' posa en primera i destacada una nota que titula "En una escalada de la crisi, el Govern espanyol proposa cessar el líder polític de Catalunya". Informa després que Rajoy va anunciar que se celebraran noves eleccions regionals a Catalunya d'aquí sis mesos.

Afegeix que "la confrontació en augment pel moviment independentista a Catalunya va fer un enèrgic salt aquest dissabte" quan Rajoy va anunciar que "cessarà el govern de la regió i iniciarà un procés per governar la regió directament des de Madrid".

Recorda que és la primera vegada que el govern central de Madrid intervé l'autonomia d'una de les seves 17 regions i també és la primera vegada que un mandatari invoca l'article 155 de la Constitució espanyola, una poderosa eina política destinada a protegir els "interessos generals" de la nació.

Respondre a Madrid

El diari francès 'Le Monde' titula en la seva portada: "Carles Puigdemont vol reunir el Parlament català per respondre a Madrid". El diari parisenc subratlla que "el president separatista de Catalunya, que no ha proclamat la independència, va denunciar la decisió del Govern espanyol d'agafar el control de l'Executiu català".

El diari alemany 'Der Spiegel' inclou una fotografia del president autonòmic català i titula un article: "Separatistes a Catalunya. Repressió o revolució".

Afegeix que "Madrid és seriós: amb l'article 155, el Govern finalment posarà fi a la recerca d'independència dels catalans. Els separatistes a Barcelona no es volen doblegar".

Afegeix que Rajoy "està decidit a posar fi a la lluita catalana per la independència i, per tant, fa ús de l'article 155", a l'assenyalar que "d'aquí sis mesos es portaran a terme noves eleccions, Madrid continuarà actuant com a agent temporal a Catalunya, si el Senat hi està d'acord". No obstant, escriu que "qualsevol que parli amb ciutadans a Barcelona aquest dissabte escoltarà les crítiques sobre la decisió de Madrid".

"Només hi ha dues opcions: repressió o revolució", declara Miguel Ángel Sánchez Martínez, un ciutadà entrevistat pel diari alemany, que ressalta la seva opinió amb aquesta frase: "Espanya només vol diners dels catalans, i si s'hi resisteixen, Madrid respondrà amb repressió".

L'italià 'La Repubblica' inclou una foto de la manifestació celebrada dissabte a Barcelona, amb milers de persones, i titula "Catalunya, Rajoy aplica l'article 155: Eleccions d'aquí sis mesos. Barcelona surt al carrer. Puidgemont: És un cop". El 'Corriere della Sera', destaca el control directe imposat per Rajoy i que Puigdemont considera l'acció pitjor, fins i tot, que les actuacions de Franco a Catalunya.

Govern directe

El britànic 'The Guardian' inclou a la seva primera pàgina dos vídeos de Rajoy i la manifestació amb Puigdemont amb el titular: "La crisi de Catalunya s'intensifica a mesura que Espanya es consolida per imposar el govern directe en qüestió de dies". I afegeix que "augmenten les tensions entre partidaris i opositors de la independència".

El diari considera que "Espanya es va sumir en una crisi política" dissabte després de la decisió adoptada pel Govern espanyol sobre els dirigents catalans.

"La decisió, que va provocar la ira a Catalunya, ha intensificat la crisi constitucional més profunda d'Espanya des de la restauració de la democràcia el 1977. Els observadors diuen que l'acció podria ressuscitar l'espectre del nacionalisme basc i tenir repercussions en una Europa que enfronta el ressorgiment de moviments separatistes", afegeix 'The Guardian'.

Rebuig al pla de Rajoy

La cadena britànica BBC inclou a la seva pàgina web una foto del dirigent català durant la declaració institucional que va fer dissabte, i titula: "Independència de Catalunya: Puigdemont 'no acceptarà' el pla de Rajoy". El líder català diu que Catalunya no acceptarà el pla de Madrid per imposar un govern directe sobre la regió, també escriu la BBC.

La cadena nord-americana CNN porta a la seva portada a la pàgina web el següent titular: "Crisi de Catalunya: el primer ministre espanyol vol que s'expulsi els líders de la regió".

Notícies relacionades

I afegeix que el Govern espanyol "es va mobilitzar agressivament per aixafar el creixent moviment d'independència de Catalunya" dissabte, quan el primer ministre va anunciar plans per dissoldre el govern regional i celebrar noves eleccions.

La cadena va recordar que Puigdemont "no va arribar a declarar la independència regional, com va amenaçar amb fer-ho a principis d'aquesta setmana".