ARRAN DE LA REACCIÓ DE L'ESTAT

Puigdemont s'inclina per reprendre el camí de la DUI

El Govern es mostra propens a reactivar la declaració d'independència arran de la reacció de l'Estat

El president rep pressions encreuades de la CUP, les entitats, ERC i el sector moderat del PDECat

zentauroepp40485145 barcelona  10 10 2017   pol tica   carles puigdemont     ori171010125454

zentauroepp40485145 barcelona 10 10 2017 pol tica carles puigdemont ori171010125454 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

Un lapse necessari però mal gestionat i més mal comunicat. Aquest és el resum que a les files del Govern es fa del període que transcorre entre dimarts a les 18.30 hores fins dilluns, data en què s'ha de donar resposta al requeriment fet per Mariano Rajoy sobre si Carles Puigdemont ha declarat la independència o no. El Govern s'inclina per tancar el parèntesi dilluns mateix i tornar a la via de la DUI, malgrat les pressions del sector del PDECat que prefereix no desafiar la ira de la Moncloa i que nega que dimarts passat es declarés la independència. En aquest sector, l'expresident Artur Mas ha sortit al pas de les pressions de la CUP i de les plataformes independentistes recalcant que és Puigdemont, i no l'ANC o la CUP, qui té la responsabilitat de prendre la decisió. 

Necessari. “Hem donat moltíssimes oportunitats al diàleg, però quan no estàvem sota el focus mundial. Les reiterades apel·lacions de Rajoy a un fals diàleg, que restringeix als límits de la Constitució, han contribuït a distorsionar un missatge que ens sembla clau i evident: només nosaltres hem advocat per un diàleg sense restriccions”, assenyala una font del Palau de la Generalitat. I sentencia: “La petició de diàleg i mediació de dimarts potser semblar reiterativa per als catalans, però no per als de més amunt dels Pirineus”. Mentre conversa amb aquest diari, aquesta font rep la confirmació de l'èxit de la seva estratègia. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha afirmat aquest divendres que Europa no pot mediar “perquè si només ho demana una de les parts, crearíem més caos”. És a dir, queda manifest que el Govern central no s'asseu a la taula.

Mal gestionat. S'han vist cares llargues i s'han sentit crits als despatxos de Junts pel Sí. En el repartiment de papers, Puigdemont i Oriol Junqueras han coincidit que s'havia d'obrir aquest període d'espera. La número dos d'ERC, Marta Rovira, va sumar la CUP al carro a canvi d'acotar a quatre setmanes el termini per al diàleg, tot i que al final aquesta menció temporal va desaparèixer del discurs de Puigdemont. Hi ha hagut bronca de la CUP i també de Rovira, que no havia estat avisada que el president esquivaria la qüestió de les quatre setmanes. En paral·lel, un sector “minoritari” (segons una altra veu del Govern) del PDECat, encapçalat per Artur Mas i Marta Pascal, han fet 'lobby' a favor de la convocatòria d'eleccions. Allò de la signatura va ser un altre sainet. No estava previst, Rovira i la CUP ho van exigir. Hi va haver qui va amenaçar de no firmar-ho al no disposar prèviament del text.

Més mal comunicat. Ningú va saber avisar els congregats al passeig de Lluís Companys de Barcelona que aquell no seria el dia de la independència. La patacada i la baixada generalitzades a les files de l'independentisme va ser monumental. Hi va haver moltes crítiques. El motor del procés, la mobilització popular, es va quedar a un pas de trencar-se. Tant s'havia anunciat que es faria la DUI que el Parlament estava atapeït de mitjans internacionals. Aquesta vegada, sí, el món mirava a Catalunya. La cara de sorpresa dels reporters internacionals va ser descomunal.

Inici del 155

Des de dimecres, l'Executiu català treballa en el nou escenari. Una vegada Mariano Rajoy va activar l'article 155 de la Constitució, amb el requeriment previ, va començar a créixer el rum-rum que la Generaitat enfilaria una altra vegada el camí de la DUI. Dijous, el secretariat general de l'ANC va reclamar aixecar la suspensió, és a dir, activar la declaració. L'ANC, Òmnium i la CUP van passar per la plaça de Sant Jaume amb l'objectiu de recuperar el consens independentista. Els anticapitalistes han demanat per carta a Puigdemont que proclami immediatament la república catalana.

Encara no s'ha donat forma a la resposta a Rajoy, però en cap cas es renegarà de la declaració unilateral d'independència. Alguns membres del Govern, d'ERC, van advocar fins i tot per contestar sense esgotar el termini. Altres, com la CUP, exigeixen la proclamació sense més dilació.

I és que el període per a un diàleg s'entén a la plaça de Sant Jaume que ja ha finalitzat. Quedar-se en aquests llimbs on Puigdemont va posar la DUI significa permetre que els estats de la UE exigeixin solucions en el marc de la Constitució. I sobretot, iniciat el recorregut del 155, no evita que “l'Estat carregui com vulgui sobre l'autogovern”, i en la ‘pole position’ de competències que serien intervingudes s'hi inclouen l'educació i els Mossos. Segons detalla una diputada d'ERC, només es pot anar “endavant o endavant”.

Trapero, Sánchez i Cuixart

Dilluns serà un dia clau. No únicament pel venciment de l'ultimàtum de Rajoy sinó també perquè el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els presidents d'Òmnium (Jordi Cuixart) i de l'ANC (Jordi Sànchez) compareixen novament davant l'Audiència Nacional. Sobre ells hi pesa el risc d'empresonament, si així ho creu la jutge que instrueix la seva causa per sedició.

Si algun d'ells, o tots tres, quedés detingut, els fets i la reacció popular es poden succeir sense solució de continuïtat. Al Govern i a les entitats es mostren confiats que revertiran la desil·lusió a les seves files i aconseguiran que la mobilització “torni als nivells de l'1-O o del 3-O, quan hi va haver la vaga general”.

Mas, Rigau, Xuclà...

Notícies relacionades

A més de la desil·lusió, l'independentisme també haurà d'apagar la tensió que genera a les seves bases les paraules d'aquest sector del PDECat que prefereix no desafiar la ira de la Moncloa i que nega que dimarts passat es declarés la independència. Aquest divendres hi va haver paraules de Mas, i també d'Irene Rigau que, amb les del diputat al Congrés Jordi Xuclà, van generar fortes reaccions contràries a les xarxes socials.

Els republicans s'estimen més no reaccionar contra Mas, perquè la sintonia amb Puigdemont és total. Però sí que deixen anar algun missatge amb caràcter retroactiu: “Està clara la diferència entre el 9-N que va organitzar Mas, i que no va ser ni una consulta malgrat que ho hauria pogut ser, i l'1-O de Junqueras i Puigdemont”.