Díaz avisa Sánchez que "el PSOE no és nacionalista"

La secretària general del PSOE-A recorda que l'essència del partit ha sigut defensar "les persones per davant dels territoris"

GRA091 SEVILLA, 29/07/2017.-La presidenta andaluza y secretaria general del PSOE-A, Susana Díaz, durante su intervención en el 13 Congreso del PSOE Andaluz que se celebra hoy en Sevilla. EFE/Julio Muñoz

GRA091 SEVILLA, 29/07/2017.-La presidenta andaluza y secretaria general del PSOE-A, Susana Díaz, durante su intervención en el 13 Congreso del PSOE Andaluz que se celebra hoy en Sevilla. EFE/Julio Muñoz / Julio Muñoz (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Sevilla

Els socialistes andalusos rebran avui el líder del partit, Pedro Sánchez, amb les espases alçades. La que serà la primera trobada entre el nou secretari general i Susana Díaz no estarà exempta de polèmica, ja que la baronessa andalusa no va dubtar ja ahir a tornar a llançar diverses pulles al primer a propòsit del seu model territorial i fins i tot de la seva consideració en la història del PSOE. El dard més directe va apuntar cap a la tesi de «nació de nacions» que ara defensa Sánchez. «Les persones sempre han estat per davant dels territoris. Som socialistes, no hem sigut mai nacionalistes», li va deixar anar.

Díaz revalida el seu lideratge al capdavant del PSOE-A en un congrés sense sobresalts. La també presidenta de la Junta d’Andalusia ni tan sols va tenir rival, i va ser proclamada automàticament després de la recollida d’avals. Per això, i després d’ometre tota menció a la seva ensopegada en les primàries pel lideratge del partit, tot va girar al voltant del debat territorial en els mesos previs al referèndum unilateral plantejat per la Generalitat de Catalunya per a l’1 d’octubre i de les tensions amb les federacions socialistes que defensen un model asimètric. 

Davant aquests plantejaments, en els quals Andalusia se sent legitimada a opinar, «igualtat» va ser la paraula més repetida pels intervinents en la primera jornada i és la que adorna les grans banderoles amb les quals es trobarà avui el secretari general a l’escenari quan ofereixi el seu discurs. També la reivindicació de múscul del PSOE-A, els seus 40 anys d’història de govern ininterromput a la regió i les seves victòries electorals.

    

«Estem orgullosos del que hem sigut, el que som i el que farem en un futur», va presumir Díaz davant de tots els expresidents de la Junta andalusa. Incloent-hi Manuel Chaves i José Antonio Griñán, recuperats de l’ostra-

cisme després de la seva imputació en el cas dels ERO malgrat que ni tan sols tenen ja carnet de la formació socialista.

Sense menció a les primàries

El gruix de la seva intervenció va ser per referir-se al seu model territorial, en el qual el PSOE-A aposta per un federalisme cooperatiu. Quan Andalusia aixeca la bandera de la igualtat ho fa pensant en Espanya, en la sobirania nacional. Aquest és el nostre avantatge i la nostra sort», va manifestar, recordant que quan els andalusos van sortir al carrer per reivindicar la seva autonomia ho van fer «per la via constitucional», en al·lusió al referèndum, i que no demanaven cafè per a tothom, sinó «no ser menys que ningú ni més que ningú».

    

«Andalusia tornarà a liderar la igualtat –va insistir Díaz–. Volem ser iguals que els altres, és la mateixa lluita que el 28-F», en al·lusió al referèndum autonòmic andalús. I va aprofitar l’ocasió per recordar que la comunitat rep «un càstig» i també un «tracte injust» amb l’aplicació del sistema de finançament, assegurant que Andalusia no persegueix la «solidaritat», sinó la «justícia» i la «igualtat» amb la resta dels territoris.

Notícies relacionades

Díaz també va rebatre el model de partit que promou Sánchez, que deixa més poder decisori a les bases, i va enarborar el model representatiu. «¿O és que vosaltres, els delegats, no heu sigut elegits pels militants?», va apuntar. El congrés va decidir deixar que cada província decideixi el nombre d’avals necessaris per presentar candidatura, cosa que dificulta les opcions als corrents crítics que demanaven rebaixar del 20 al 3% de firmes.

Pocs afins a Sánchez

El 13è Congrés del PSOE-A és un conclave tranquil, ja que els partidaris del nou secretari general escassegen. Tot just són un 7% dels 477 delegats que hi assisteixen, però han volgut deixar clar que el concepte de plurinacionalitat que defensa Sánchez no suposa un greuge a altres regions. I van lamentar que el balanç de gestió de la nova secretària general s’hagi referit únicament a la seva gestió a la Junta, passant per alt els greuges i les disputes internes. «La seva gestió institucional no es discuteix», diuen alguns membres del sector sanchista, queixosos que, «lamentablement, no hi ha hagut gestió del partit en la regió i sí missatges cap a Madrid». H

Fèrria defensa de Guerra

Així, Susana Díaz va defensar en el seu discurs l’herència històrica i va voler desagreujar Guerra. «Hi ha pàgines de la història del PSOE que no es poden arrencar i Alfonso és una d’elles».