EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Alfonso Guerra insinua que s'ha de suspendre l'autonomia de Catalunya

En un article a la revista 'Tiempo' demana a l'Estat que actuï i apel·la a l'article 155 de la Constitució

"A Catalunya no hi ha una situació normal de democràcia", sosté en relació amb les manifestacions davant el TSJC

Alfonso Guerra, a la terrassa de l’Hotel Casa Fuster el 2013.

Alfonso Guerra, a la terrassa de l’Hotel Casa Fuster el 2013. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts

L'exvicepresident del Govern Alfonso Guerra creu que ha arribat el moment d'aplicar la Constitució amb totes les seves conseqüències per impedir la deriva secessionista de Catalunya i aplicar l'article 155 de la Carta Magna, que preveu la presa del control des de Madrid de qualsevol autonomia que atempti greument contra l'interès general d'Espanya.

En un article publicat aquest divendres per la revista 'Tiempo', Guerra afirma: “Es recorre a una entelèquia d'apel·lació al diàleg mentre el nacionalisme fa passos cada dia cap a la ruptura de la nació. ¿Per què s'ignora que la Constitució estableix els mecanismes per solucionar els casos en què les autoritats no compleixen amb les responsabilitats encomanades mitjançant eleccions lliures i democràtiques? No és fàcil entendre que Govern i partits constitucionalistes no explorin aquesta possibilitat”.

CRÍTIQUES AL GOVERN

Notícies relacionades

Segons Guerra, “el Govern d'Espanya ha optat per una complaent espera, amb la creença que les coses s'arreglarien soles, postura còmoda i irresponsable, ja que el resultat ja es veu. El nacionalisme ha interpretat aquesta passivitat com un signe de debilitat i ha contestat amb una escalada de provocacions i amenaces”. I remata: “Amb aquest panorama, no es pot seguir contemplant l'horitzó. És hora de canviar d'estratègia […] i actuar en conseqüència”.

Així mateix, l'exvicepresident del Govern amb el PSOE qualifica d'“acte antidemocràtic” la manifestació convocada fa uns dies per recolzar Artur Mas quan va ser interrogat pel Tribunal de Justícia de Catalunya. “És un acte que assenyala que a Catalunya no hi ha una situació normal de democràcia”, argumenta Guerra. “No poden donar un cop a les normes de convivència establint unilateralment una nova realitat política”.