LES PORTADES DE LA PREMSA

Alierta eclipsa les ofertes de Sánchez a Iglesias, i la "guerra" entre Aznar i Rajoy

El relleu a Telefónica competeix al quiosc amb les especulacions sobre la reunió dels líders del PSOE i Podem

La premsa de Madrid destaca que l'expresident del PP diu que troba a faltar "lideratges d'altura" en presència del seu successor

portadaperiodico3003

portadaperiodico3003

4
Es llegeix en minuts
Andreu Farràs
Andreu Farràs

Periodista. Guionista d‘El 23-F desde dentro’ (premi Ondas 2001) i coautor d‘El 23-F a Catalunya’

ver +

El cessament de César Alierta al capdavant de Telefónica, les especulacions al voltant de la reunió que avui celebraran Pedro Sánchez i Pablo Iglesias de cara a un possible pacte de coalició governamental, i la "guerra freda" declarada entre Mariano Rajoy i José María Aznar són tres de les notícies més destacades aquest dimecres a les portades dels diaris de Madrid i Barcelona.

Els vuits principals rotatius de les dues ciutats ressalten, sense excepció, el relleu d'Alierta pel seu delfí, José María Álvarez-Pallete, al capdavant de la gran multinacional espanyola de les telecomunicacions. 'La Vanguardia' li dedica fins i tot un editorial -laudatori, per descomptat-- a Alierta, i diu que sota el seu mandat Telefónica "ha experimentat la transformació més rellevant en els seus 90 anys d'història, amb l'increment de la seva presència internacional, la diversificació dels seus negocis, l'aposta per la digitalització i la recuperació del pagament de dividends, en el marc d'un profund sanejament financer i una profunda reestructuració interna de la seva plantilla".

La notícia de l''abdicació' d'Alierta, envoltada d'unànime encens, eclipsa altres informacions significatives del primer dimarts posterior a la Setmana Santa, entre les quals destaquen les especulacions sobre la reunió que tenen previst mantenir Sánchez i Iglesias. 'La Razón', com és d'esperar, ja veu l'ampolla mig buida molt abans de començar la cita: "Sánchez rebutja l'oferta d'Iglesias per comparèixer junts en roda de premsa al final de la reunió". 'El Mundo' no és gaire més optimista que el diari dirigit per Francisco Marhuenda. 

L'editorial d''El Mundo' assenyala que "Sánchez guanya temps mentre creix el risc de noves eleccions" i s'oposa a la convocatòria avançada de comicis: "Votar -afirma el rotatiu- suposa una pèssima solució i seria inexplicable per als electors". 'El Mundo' aprofita l'ocasió per tornar a exposar sense embuts ni complexos la seva aposta: un govern de coalició del PP, el PSOE i Ciutadans. La solució que acaricien bona part dels mitjans de comunicació de Madrid i també la majoria de les grans empreses industrials i entitats financeres; l'Ibex-35, en llenguatge col·loquial.

ELS LIDERATGES DE LA DRETA

Tant 'El Mundo' i 'La Razón' com 'El País' -aquest amb més èmfasi- també informen a les seves respectives primeres pàgines del desacord que van evidenciar dimarts a la tarda José María Aznar i Mariano Rajoy en un acte d'homenatge a l'octogenari escriptor Mario Vargas Llosa, tot un referent per a les dretes espanyola i llatinoamericana. "Guerra freda", titula 'El País', mentre que 'La Razón' -afí a Rajoy- informa que el sexagenari expresident del PP va trobar a faltar "nous lideratges d'altura" en presència del seu també sexagenari successor, l'ara president del Govern en funcions. Intents d'acords i escenificacions de desacords impropis de gent madura en una capital espanyola que no aconsegueix acoblar un govern estable que acabi amb la incertesa política i el fastigueig social.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"Alierta deixa Telefónica després de culminar la seva gran expansió global"; "Ciutadans adverteix Sánchez contra tot pacte amb Iglesias"; "La reaparició d'Errejón no tanca la crisi interna al seu partit"; "Creix la guerra freda entre Aznar i Rajoy"; "La ruptura de la coalició de Govern agreuja la crisi al Brasil".

EL MUNDO

"Telefónica deixa en mans del delfí d'Alierta el canvi digital"; "Podem exalta com un màrtir el regidor agressor"; "Crítiques al protocol antigihadista perquè 'estigmatitza' l'islam"; "El desglaç amb els EUA no aconsegueix frenar l'èxode de cubans"; "Aznar demana 'nous líders' davant Rajoy en l'homenatge a Vargas Llosa".

ABC

"Alierta deixa Telefónica a punt per a la batalla digital global. José María Álvarez-Pallete agafa la presidència del sisè operador mundial de telecomunicacions, disposat a competir amb els gegants d'internet".

LA RAZÓN

"Alierta cedeix el comandament de Telefónica després de la gran expansió"; "Sánchez rebutja l'oferta d'Iglesias per comparèixer avui junts"; "Aznar evita saludar Rajoy i demana lideratges d'altura"; "L'FBI guanya Apple: desxifra el mòbil del terrorista Farook".

LA VANGUARDIA

"PSOE i Podem exploren vies per pactar el govern"; "César Alierta deixa la presidència de Telefónica després de 16 anys al càrrec"; "Crítiques pel suport de Barcelona a posicions antivacunes"; "La campanya en favor del 'Brexit' recorre al joc brut".

ARA

"Topada JxSí-CUP pel ritme del procés"; "Mobilització solidària"; "El Canadà, Alemanya i Noruega, els únics que van complir amb la primera onada de refugiats"; "Alierta tanca per sorpresa 16 anys al capdavant de Telefónica"; "200 experts alerten sobre l'estatus del català en un manifest"; "Jordi Cruyff: 'El Johan és de tots".

EL PUNT

"Operació refugiats"; "Johan és de tots"·; "JxSí i la CUP, de nou a diferents velocitats"; "Sánchez renova el compromís amb C's"; "César Alierta abandona la presidència de Telefónica".

EL PERIÓDICO

"Podem rebaixa les demandes per pactar"; "Alierta deixa la presidència de Telefónica després de 16 anys"; "El PSC i CiU alerten Colau d'un efecte crida amb la prostitució"; "La ruta de Líbia, nou escenari del drama".

Notícies relacionades

EL CORREO

"PNB i Podem coincideixen que seria un fracàs repetir les eleccions"; "Relleu sorpresa a Telefónica: Álvarez-Pallete substitueix Alierta"; "Un rocambolesc segrest desencadena la psicosi terrorista"; "Guggenheim: el turisme nacional compensa la caiguda de l'estranger".