PSOE i Podem aborden la segona fase de negociacions

Iglesias i Sánchez queden per missatge a parlar aquest dimarts per telèfon

Els socialistes revelen que tenen cites previstes aquesta setmana però demanen discreció

undefined33184020 madrid 15 03 2016 pleno del congreso  en la foto a160315170311

undefined33184020 madrid 15 03 2016 pleno del congreso en la foto a160315170311 / J M Prats

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després d'onze dies en blanc a partir de la investidura fallida de Pedro Sánchez els partits tornen a posar en marxa l'engranatge de les negociacions. Quan s'havia instal·lat en l'ambient que fins després de les vacances de Setmana Santa no hi hauria nous moviments, comença la segona etapa de converses. El primer a admetre que es reprèn l'activitat ha sigut el PSOE. El seu portaveu parlamentari, Antonio Hernando, ha confirmat aquest migdia al Congrés que aquesta setmana hi haurà reunions amb altres formacions polítiques, que no ha volgut precisar.

Tot i així, fonts socialistes han confirmat que hi ha contactes preliminars discrets amb Podem, IU i Compromís per reobrir el diàleg que es va suspendre quan el partit morat es va aixecar de la taula d'esquerres al firmar PSOE i Ciutadans el seu acord de govern, el 5 de febrer.

La primera resposta de Podem va ser negar que es reactivi la negociació. El portaveu podemista, Íñigo Errejón, va desmentir que hi hagi cap trobada prevista ni comunicació amb el PSOE més enllà del que és estrictament necessari per qüestions parlamentàries. A penes dues hores més tard Pablo Iglesias ha anunciat que trucarà a Pedro Sánchez.

En declaracions a l'entrada a l'hemicicle del Congrés, el líder de Podem ha explicat que, si aquest dimarts no rep una trucada del secretari general socialista, serà ell mateix qui despenjarà el telèfon per reprendre el contacte. "No tinc problema. Si no em truca li truco avui mateix. Crec que seria bo que ens veiéssim com més aviat millor", ha assenyalat als passadissos de la Cambra baixa.

Notícies relacionades

De fet, des del Congrés Iglesias ha enviat un whatsap a Sánchez, que li ha contestat via Telegram -el canal de missatgeria que habitualment utilitza Podem i al qual el secretari general socialista es va unir aquest dilluns-. Tots dos han quedat que parlaran al llarg del dia.

RAJOY, A L'ESPERA

El PP, en canvi, manté pitjada la pausa. El seu portaveu parlamentari ha assegurat aquest dimarts que si Mariano Rajoy no s'ha posat en contacte amb Pedro Sánchez, com va anunciar fa més d'una setmana, és perquè el socialista "no es deixa trucar"Rafael Hernando ha justificat la dilació del cap dels populars en el fet que el líder del PSOE està de gira i no atén les qüestions importants, com la governabilitat del país.