LES PORTADES DE LA PREMSA

Sánchez-Rivera: un pacte d'intencions, un acord de supervivència, una aposta...

Cap dels quatre diaris madrilenys veu editorialment clar el compromís del PSOE i C's, tot i saber que els falta un soci en el millor dels casos

portada-pais-24-02-2016

portada-pais-24-02-2016

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

L'insuficient preacord de legislatura entre Pedro Sánchez (PSOE), l'aspirant a la investidura per governar Espanya, i Albert Rivera (Ciutadans, C's) dóna per a mil interpretacions a la premsa d'avui. No hi ha cap altre tema per obrir les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid Barcelona que el compromís més vague que concret entre dos dirigents que s'han llançat tantes línies vermelles al cap com els que més ho han fet -Mariano Rajoy (PP) i Pablo Iglesias (Podem)- en el teatret de la investidura. Però al quiosc hi ha titulars i reflexions editorials per a gairebé tots els gustos.

Per elegir les que donen joc per titular, teniu 'Acord d'intencions' (editorial d''El País'), 'Sánchez pacta amb Ciutadans la seva supervivència política' (portada  de l''Abc') o 'Sánchez fa la seva aposta' (primera d''El Punt Avui'). És clar que el terme més utilitzat és el d''insuficient', i el més estrafolari, o malastruc, potser és el 'Pacte de la no investidura' (portada de 'La Razón'). 

Els diaris barcelonins no ofereixen editorials. Aquests són els titulars d'unes portades que també calcen les fotos de Messi golejant l'Arsenal a Londres i notícies del Mobile Wolrd Congress: "PSOE-C's, pacte encara insuficient" ('Ara'), "Sánchez fa la seva aposta" ('El Punt Avui'), "Sánchez suma Rivera sense deixar el diàleg amb Podem" ('La Vanguardia') i "Primer pacte. Recta final cap a la investidura" (EL PERIÓDICO).

Els rotatius de la capital del regne fixen tots posició editorial, i cap, per cert, veu clara la virtualitat del pacte.

FALTEN EXPLICACIONS

'El País', que titula a la portada "Recta final per aconseguir un pacte", serveix un editorial doble titulat "Acord d'intencions". Subtítol: "El pacte Rivera-Sánchez pressiona el PP en la carrera cap a la investidura". Destacats: "¿Són els canvis anunciats pels dos líders els que Espanya necessita prioritàriament? Falten moltes explicacions, entre elles, la fórmula per abordar la qüestió de Catalunya".

Aquests són els dos últims paràgrafs:

"Si la intenció del PSOE i de Ciutadans consisteix a proposar una legislatura constituent, no s'entén el perquè de fer-ho en diversos temps, sobretot quan totes les propostes constitucionals afecten les institucions i les regles del joc democràtic. Sorprèn encara més que s'eviti la qüestió de Catalunya, assumpte indiscutiblement connectat amb els intents de reforma territorial. Aquí falten moltes explicacions que Sánchez haurà de donar, com a molt tard, en el programa de govern que exposarà al Congrés dimarts que ve, després de l'avançament en un dia de la sessió d'investidura decidit per Patxi López, que ha molestat tant el PP com Podem".

"Així doncs, la presentació d'aquestes cinc propostes de reforma constitucional és una estratègia destinada a consolidar el pacte PSOE-Ciutadans, en la fase clau del compte enrere per a la investidura i com a manera de pressionar el PP mentre els socialistes negocien amb Podem, el líder del qual, Pablo Iglesias, es nega a acceptar cap altra cosa que un Govern de coalició 'progressista'. La vista segueix posada més enllà d'una investidura que, ara com ara, continua sense tenir prou suports per prosperar: de moment estem davant un pacte d'intencions, que encara és una petita coalició de govern".

CONFUSIÓ I POC TEMPS

'El Mundo', que opta per un 'Sánchez elegeix Rivera' a la portada i que deixa per als titulars interiors que ‘el PSOE i C’s busquen un soci’, dedica l'editorial a recordar que l'acord 'no és suficient per governar'. L'antepenúltim paràgraf i l'últim són aquests:

"La part positiva és que, per fi, hi ha converses -siguin bilaterals o multilaterals- entre tots els partits i que per fi s'està començant a parlar de propostes. El problema és que no hi ha temps per concretar-ne gaires perquè Sánchez necessita sotmetre l'acord a què arribi a les bases del PSOE".  (...) Sigui com sigui, el temps s'acaba i sembla molt difícil que Sánchez pugui construir una majoria parlamentària que li permeti sortir investit, encara que sigui a la segona volta. Pot ser, per això, que el candidat socialista estigui pensant en una derrota tàctica que li permeti enfortir la seva posició en unes futures eleccions. Però el cert és que vivim hores de confusió, entre altres raons, perquè les contínues rodes de premsa i manifestacions públiques dels dirigents dels partits es converteixen en actes de propaganda que, en lloc d'aportar claredat, contribueixen a augmentar la confusió".

LA UNITAT D'ESPANYA

L''Abc' carrega contra el candidat del PSOE: "Pacta amb C's la seva supervivència política. Entrega un xec en blanc a Rivera a canvi de presentar-se avui davant el PSOE amb un acord que, no obstant, fa encara més improbable la seva investidura". L'editorial es titula "Un pacte insuficient. Forjant una aliança amb Rivera, Sánchez exclou 'de facto' Podem per a la investidura i en cap cas el PP li regalarà la presidència. Els números no li quadren al PSOE". El text acaba abominat de la proposta constituent de Sánchez i Rivera. És aquest:

"És possible que la Carta Magna exigeixi reformes. Però no ha de ser utilitzada de manera oportunista com a instrument per prefabricar una investidura fallida i de curt recorregut. La Constitució no hi és per a 'reformes exprés', sinó per a modificacions taxades, en la consciència que convé reafirmar la unitat d'Espanya, abordar el finançament autonòmic amb criteris de solidaritat i reforçar l'estabilitat pressupostària com a garant d'una nació solvent. Espanya no és una bastimentada de cartró pedra".

UN 'REALITY'

'La Razón', finalment, titula a la portada: 'El pacte de la no investidura', mentre que l'editorial denuncia que ‘ho escenifiquin sense tenir majoria de vots’. Aquí en teniu el tros final:

"(...) el secretari general socialista depèn que Rajoy desaparegui políticament. El que és incomprensible és que Ciutadans estigui participant en un ‘reality’ en què ningú diu quins són els seus objectius i les seves possibilitats reals d'aconseguir vots per a la investidura. Per una altra part, Sánchez no pot mantenir la fantasia que pot negociar a la vegada amb Iglesias i amb Rivera, quan tots dos ja han dit que mai recolzarien ningú que, al seu torn, compti amb els vots d'aquests dos partits. És dur saber que si Sánchez no aconsegueix la presidència complicaria la seva situació en el partit, però hauria d'acceptar ja que, si menysprea l'opció de la gran coalició amb PP i Ciutadans, és que accepta el pacte amb Podem, nacionalistes i independentistes".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Acord final per aconseguir un pacte. L'acord entre Sánchez i Rivera desencadena moviments en totes les forces polítiques"; "La possibilitat d'expulsar Rita Barberá divideix el PP"; "Obama intenta el tancament de Guantánamo per última vegada".

El Mundo

"Sánchez elegeix Rivera"; "Torres acusa el rei Joan Carles de tutelar els negocis de Nóos"; "La trama del PP valencià cobrava de la Copa Amèrica i la fórmula 1"; "La City i els empresaris es mobilitzen contra el 'Brexit"; "La policia deté a Ceuta l'espanyol de Guantánamo"; "L'últim de Francis Bacon"; "Dels Jackson Five a Michael".

Abc

"Sánchez pacta amb Ciutadans la seva supervivència política".

La Razón

"El pacte de la no investidura"; "Patxi López recargola el calendari per donar protagonisme a Sánchez"; "Diego Torres declara que la infanta no servia d'escut fiscal"; "El jutge inicia el tràmit per investigar Rita Barberá"; "Endesa obté un benefici de 1.086 milions i eleva el seu dividend un 35%"; "Centenari de Cela, contra 'la correcció política conyàs'".

Ara

"PSOE-C's, pacte encara insuficient"; "Cop d'autoritat"; "El Mobile de l'automòbil"; "Colau centrifuga els hotels".

El Punt Avui

"Sánchez fa la seva a posta"; "Messi encarrila els vuitens"; "Vaga al metro amb més mínims"; "Carles Mundó: 'No percebo en la judicatura temors davant del procés"; "Torres: 'L'advocat del rei ho supervisava tot".

La Vanguardia

"Sánchez suma Rivera sense deixar el diàleg amb Podem"; "El Govern eleva els serveis mínims del metro pel Mobile i la pol·lució"; "El Barça assalta el polvorí de l'Arsenal"; "Obama presenta el seu últim pla per tancar Guantánamo"; "El jutge fa el primer pas per investigar Barberá"; "Colau vol menys hotels al centre".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Primer pacte"; "El Mobile es bolca amb el talent"; "Últim intent d'Obama de tancar Guantánamo"; "Messi aplana el camí als quarts de la Champions (0-2)".