UN SETGE JUDICIAL ASFIXIANT

L'aroma de corrupció persegueix el PP

Compromís demana il·legalitzar el partit per "crim organitzat" després de presentar una llista de 219 càrrecs populars imputats o condemnats

fsendra32703156 valencia 7 2 2016 pol tica  corrupci n  manifestac160207201824

fsendra32703156 valencia 7 2 2016 pol tica corrupci n manifestac160207201824 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mes de novembre passat una misteriosa i desagradable pudor es va apoderar de Barcelona. Molta gent es mirava la sola de les sabates pensant que havia trepitjat alguna cosa. L'olor, finalment, se'n va anar igual que havia vingut i ningú va poder aclarir del tot d'on provenia. Aquesta mateixa sensació es viu des de fa temps als quarters generals del PP de tot Espanya. L'aroma de corrupció està rondant la cúpula del partit, una pudor cada vegada més penetrant. Els escàndols s'han intensificat en les dues últimes setmanes al voltant de Rita Barberá i Esperanza Aguirre. Encara que els seus talons segueixen de moment tan nets com els de l'exalcaldessa valenciana, la 'lideresa' del PP de Madrid ha decidit tornar a penjar les botes.

GürtelBrugalBárcenasPúnicaRitaleaksTaulaPalma ArenaAcuamed... són tan sols alguns dels casos que empudeguen el partit per gairebé tot

última batuda  de l'

Espanya. La flaire de corruptela acompanya el PP des de Galícia fins a Melilla, passant per les illes Balears de Jaume Matas, les Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia, Melilla i Madrid. Catalunya, on només manen a l'alcaldia de Pontons, és de les poques zones on no tenen imputats. Per contra, a València és on més causes judicials en contra seu acumulen. La situació al seu antic feu s'ha agreujat sensiblement després de la detenció, el 26 de gener passat, de 24 persones en l'operació Taula, cosa que va provocar que tots els regidors i assessors del grup municipal popular a l'Ajuntament de València estiguin imputats.

INDIGNACIÓ POPULAR

Notícies relacionades

El malestar és creixent, com es va poder comprovar fa una setmana, quan més de 3.000 persones van sortir al carrer per manifestar-se contra la corrupció pel centre de la capital valenciana. "La corrupció, com la paella, enlloc com a València", es podia llegir en un dels cartells. Per això Compromís va registrar dijous davant la Fiscalia Anticorrupció un escrit demanant la il·legalització del PP. La coalició valenciana reclama la seva il·legalització per "incompliment de la llei de partits polítics", a l'entendre que els casos de corrupció que protagonitza la formació "no són aïllats", sinó que responen al "crim organitzat" ja que són"constants" i "reiterats". En la llista presentada per Compromís hi havia 219 noms de dirigents i membres del PP imputats o fins i tot ja condemnats per corrupció. 

Hores després que la coalició cursés aquesta petició, agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil entraven a la seu del PP de Génova per emportar-se el portàtil de l'exgerent regional del PP a Madrid, Beltrán Gutiérrez MolinerAguirre va sortir llavors a les portes de la seu regional (que el jutge Ruz va acreditar que s'havia reformat amb diner negre) per assegurar que "no hi ha hagut, que jo sàpiga, cap tipus de finançament il·legal". Tan sols tres dies després la presidenta del PP de Madrid dimiteix per segona vegada després que el 2012 digués que abandonava la política. Una cosa inaudita en un país on dimitir sona a nom rus. Un gest que contrasta amb el de Barberá, que segueix negant-se a renunciar a la condició d'aforada que li dóna el seu càrrec de senadora. I mentrestant la pudor, lluny de remetre, augmenta dia a dia juntament amb la indignació de la ciutadania.