Aguirre, més de 30 anys de dedicació política

Aquesta és la segona vegada que l'exdirigent popular anuncia la seva retirada de la primera línia política

GRA188 MADRID  12 02 2016 - La presidenta del PP de Madrid  Esperanza Aguirre  durante su comparecencia hoy en la comision de corrupcion de la Asamblea de Madrid para analizar las contrataciones efectuadas por la Agencia de Informatica y Comunicaciones  ICM  autonomica  investigada en el caso Punica  un dia despues del registro en la sede de la formacion  EFE Chema Moya

GRA188 MADRID 12 02 2016 - La presidenta del PP de Madrid Esperanza Aguirre durante su comparecencia hoy en la comision de corrupcion de la Asamblea de Madrid para analizar las contrataciones efectuadas por la Agencia de Informatica y Comunicaciones ICM autonomica investigada en el caso Punica un dia despues del registro en la sede de la formacion EFE Chema Moya / Chema Moya (EFE)

4
Es llegeix en minuts

Esperanza Aguirre, que aquest diumenge ha anunciat per sorpresa la dimissió com a presidenta del PP de Madrid, comptabilitza més de 30 anys en política, en què ha sigut la primera dona en la història d'Espanya a ocupar la presidència del Senat i ser elegida a les urnes presidenta d'una comunitat autònoma. El setembre del 2012, Aguirre va anunciar la seva dimissió com diputada regional i cap de l'Executiu madrileny. 

Nascuda a Madrid el 3 de gener de 1952, està casada des de 1974 amb Fernando Ramírez de Haro i Valdés, comte de Murillo amb Grandesa d'Espanya, i és mare de dos fills: Fernando i Álvaro.

Llicenciada en Dret per la Universitat Complutense de Madrid (1974), va guanyar les oposicions al Cos de Tècnics d'Informació i Turisme de l'Estat el 1976 i va ser cap del Servei de Publicitat de Turisme. De 1979 a 1982 va ocupar diversos càrrecs al Ministeri de Cultura: cap del Gabinet Tècnic del director general del Llibre i de la Cinematografia (1979), subdirectora general d'Estudis a la Secretaria General Tècnica (1980), subdirectora general en cap del Gabinet Tècnic del Subsecretari de Cultura (1981) i subdirectora general de Fundacions i Associacions Culturals (1982).

Va començar la seva activitat política a finals dels 70 al Partit Liberal, formació de la qual va ser presidenta a Madrid (1983-1986). El 1983 va ser elegida regidora de l'Ajuntament de Madrid per Coalició Popular (AP-PDP-PL) i fins al 1987 va ser portaveu municipal de CP en l'àrea de Cultura i al districte de Moncloa. Aquell mateix any, arran de la moció de censura d'Hernández Mancha, va abandonar el Partit Liberal i va entrar a Aliança Popular (AP).

VA ENTRAR A L'EXECUTIVA DEL PP EL 1996

Membre de l'Executiva Nacional del PP des del gener de 1996, el 27 de novembre del 2004 va ser elegida presidenta del PP de Madrid amb el 91,99% dels suports després de la retirada de la candidatura de Manuel Cobo. Va ser reelegida líder dels populars madrilenys el 19 de setembre del 2008 amb el 96,34% dels vots i el 28 d'abril del 2012 amb el 97,2%.

Després de renovar la seva acta de regidora el juny de 1987, va ser portaveu popular del districte de Villaverde, de l'Institut Municipal d'Esports i de l'Empresa Municipal de Transports. Arran de la moció de censura, el juny de 1989, contra l'alcalde socialista Juan Barranco que va portar el poder municipal a Rodríguez Sahagún (CDS), Aguirre es va fer càrrec de la Regidoria de Medi Ambient. El febrer de 1993, sent Álvarez del Manzano alcalde de Madrid, va passar a ser regidora de Medi Ambient i Cultura i tercera tinenta d'alcalde.

Després de les municipals de maig de 1995, va ser nomenada primera tinenta d'alcalde i portaveu de l'Ajuntament madrileny. El 1996 va obtenir l'acta de senadora per Madrid en les eleccions generals del 3 de març, en què va ser la candidata més votada.

MINISTRA D'EDUCACIÓ I CULTURA AMB AZNAR

Nomenada ministra d'Educació i Cultura el 5 de maig de 1996, durant el primer Govern de José María Aznar, va emprendre la reforma de l'ensenyament secundari obligatori (ESO) i dels plans d'estudis universitaris, i va potenciar les Humanitats. A aquesta època es remunta una de les seves pitjors relliscades, quan preguntada per l'escriptor portuguès José Saramago, va respondre: "Sara Mago, una excel·lent pintora".

El gener de 1999, Aguirre va ser substituïda al capdavant del Ministeri per Mariano Rajoy i el 9 febrer d'aquell mateix any es va convertir en la primera dona en la història d'Espanya a presidir el Senat.

El 16 d'octubre del 2002 va renunciar a la presidència de la Cambra alta al ser designada candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid. En les eleccions del 25 de maig de 2003 el PP va ser el partit més votat, encara que els 55 diputats aconseguits no li permetien governar en solitari.

PRESIDENTA DE MADRID EL 2003

El pacte electoral del PSOE i IU per posar a la presidència de la Comunitat el candidat socialista es va truncar amb l'aparició de dos diputats trànsfugues a les files socialistes, fet que va obligar a repetir les eleccions el 26 d'octubre del 2003. En aquesta ocasió, Aguirre va aconseguir 57 escons, un més dels necessaris per governar amb majoria absoluta, i el 20 de novembre va ser proclamada presidenta regional. El 2007 va encapçalar de nou la candidatura popular a la Comunitat de Madrid en les eleccions del 27 de maig, i el 19 de juny va ser investida presidenta per segona vegada.

Notícies relacionades

L'1 de desembre del 2005 va patir un accident d'helicòpter a Móstoles (Madrid), amb el president del PP, Mariano Rajoy, i altres autoritats, sense resultar ferida. El 26 de novembre del 2008 va sortir il·lesa d'una onada de atemptats terroristes a Bombai durant un viatge oficial a l'Índia. El febrer del 2011, Aguirre es va retirar de la vida pública durant uns dies per operar-se d'un tumor de mama.

En les eleccions del 22 maig del 2011, el PP va renovar la majoria absoluta a l'Assemblea i el 15 de juny Esperanza Aguirre va ser investida, per tercera legislatura consecutiva, presidenta de la Comunitat de Madrid. Va prendre possessió del càrrec l'endemà.