ELECCIONS GENERALS

ERC abomina d'una Constitució "subscrita per feixistes"

Junqueras defensa que tan legítima és la reforma constitucional com la secessió

Les joventuts republicanes trenquen diversos articles de la Carta Magna

Joan Tardà, Gabriel Rufián i Oriol Junqueras, en un míting d’ERC a Sant Adrià de Besòs.

Joan Tardà, Gabriel Rufián i Oriol Junqueras, en un míting d’ERC a Sant Adrià de Besòs. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Per a un partit independentista com ERC, el dia de la Constitució espanyola, igual que el Dotze d'Octubre, no ha de ser motiu de celebració. Sol aprofitar-se per dir fàstics de la Carta Magna del 1978 amb tota classe de metàfores. Amb una campanya electoral entremig i Gabriel Rufián i Joan Tardà fent mítings, la tradició dels republicans el 6-D està obligada a donar titulars. En un míting a Sant Adrià del Besòs, un dels bressols del vot metropolità que tant anhelen, els candidats d'Esquerra a les eleccions generals han titllat el text constitucional de "feixista", l'han comparat amb uns "grillons" i han acusat l'emèrit rei Joan Carles de ser "còmplice dels assassins de la dictadura". Això últim ho ha dit Tardà, com es pot imaginar.

Notícies relacionades

L'acte ha inclòs un simbòlic gest de ruptura amb la Constitució. Membres de les joventuts del partit han fet trossos quatre articles de la Llei de Lleis que consideren especialment adversos a Catalunya: el 8, que al·ludeix a les Forces Armades com a garants de la sobirania nacional; el 135, referit al deute; el 155, que obre la possibilitat de suspendre l'autonomia; i el 159, sobre el Tribunal Constitucional. Rufián, cap de llista al 20-D, ha proclamat que els feixistes "van auspiciar, van pactar i van tutelar la Constitució" del 1978, que fins i tot va ser subscrita per un "feixista", en referència a Manuel Fraga, exministre de Franco i fundador d'Aliança Popular.

"¡A LES ARMES!"

Tardà ha explicat que la Carta Magna va endossar als ciutadans, entre altres coses, una Monarquia "instaurada per un dels genocides més bèsties del segle XX", en al·lusió a Franco. I dirigint-se especialment als joves, ha clamat amb el seu habitual verb de tot menys subtil: "¡A les armes! ¡A les armes, que en aquest segle són les urnes i els vots!". Més mesurat ha sigut el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, que ha recorregut a la seva faceta d'historiador per assegurar que cada vegada que s'ha reformat la Constitució "s'ha fet a pitjor", i que els que volen reformar-la ara "viuen encallats i enfangats en un passat del qual no volen sortir". Per això, ha reclamat als partits estatals que deixin als independentistes catalans fer la seva pròpia constitució.