Literatura internacional: 25 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

Echenoz, Jonathan Coe, Coetzee i Lemaitre, entre les veus destacades d'aquesta edició

fcasals37784942 echenoz170323164537

fcasals37784942 echenoz170323164537 / FERRAN SENDRA

10
Es llegeix en minuts

Les recomanacions en l'àmbit internacional tenen un caràcter altament globalitzat. Ja no són només nord-americans i francesos, encara molt presents, els que copen els interessos. A destacar també una sèrie de recuperacions que, com es diria abans, tenen aquí honors d'estrena. La magnífica última novel·la d'Echenoz encapçala la nostra llista. 

ENVIADA ESPECIALJean Echenoz. Raig Verd / Anagrama. 19,90 euros

Una novel·la d'espies que és molt més que això. La presenta un dels estilistes francesos més elegants i no per això deixa de ser una fantasiosa incursió en el gènere. No hi falta cap ingredient: una improvisada mata-hari, un complot contra un país malèfic (en aquest cas Corea del Nord) i una sèrie de personatges d'allò més excèntrics: com un home misteriós amb una taca a la cara que recorda el mapa de Nova Guinea.

GEORGE ORWELL FUE AMIGO MÍO Adam Johnson. Seix Barral. 19,90 euros

Aquesta col·lecció de sis relats, que explora amb intel·ligència els racons més incòmodes, com el de la pedofília o la brutalitat de la violència, va guanyar el 2015 el Premi Nacional dels Estats Units en la categoria de ficció. La cruesa dels contes no ha d'espantar a ningú perquè l'habilitat d'Adam Johnson, autor en alça, aconsegueix evitar els aspectes més escabrosos per crear excel·lent literatura.

CORAZÓN DE VINAGRE Anne Tyler. Lumen. 21,90 euros

Res més acollidor per al lector que una novel·la d'Anne Tyler, encara que en aquesta ocasió l'autora nord-americana s'allunyi dels seus densos retrats de personatges, els seus frescos familiars per reintepretar en clau del segle XXI ‘L'amansiment de la fera’ de Shakespeare. Tractant-se d'una obra amb un tema de difícil digestió actual, Tyler fa malabarismes prodigiosos amb el resultat. Un llibre més del projecte Hogart en què autors contemporanis rendeixen homenatge al bard.

EL NÚMERO 11 Jonathan Coe. Anagrama. 20,90 euros

Nombroses i entretingudes trames s'entrecreuen en aquesta novel·la que segueix l'amistat entre dos adolescents, després dones, en el rerefons de la història britànica recent i la crisi econòmica. Encara que l'autor la va escriure i la va publicar al seu país abans que el 'brexit' en fes de les seves, gran part de l'asfixiant atmosfera del clima moral en descomposició respecte als emigrants es filtra en aquesta història mutant i fascinant.

EL VERANO INFINITO Madame Nielsen  Minúscula 18 euros

L'assumpte de la identitat és clau per entendre Madame Nielsen, l'últim ‘nom de plume’ de Claus Beck Nielsen, dramaturg, director d'escena, compositor i cantant, que el 2011 va decidir que la seva personalitat artística corresponia a una dona. Aquesta novel·la estranya intenta capturar un moment d'absoluta lluminositat en què un grup de joves es reuneixen per viure una espècie d'estiu de l'amor interminable.

CLOSCA DE NOU / CÁSCARA DE NUEZ  Ian McEwan. Anagrama. 18,90 euros

Una curiosa reelaboració de ‘Hamlet’ en què el possible transsumpte del príncep de Dinamarca és un fetus que actua com a narrador i que des del claustre matern és capaç d'estar connectat amb el món gràcies a les notícies de la ràdio i adonar-se que entre la seva mare i el seu oncle estan preparant l'assassinat del seu pare per heretar una mansió georgiana. El retorn del McEwan més divertit.

EL BANQUETE CELESTIAL Donald Ray Pollock. Random House. 21,90

La segona novel·la de Donald Ray Random després del celebrat llibre de contes ‘Knockemstiff’ manté el to auster en la forma en què retrata la crueltat més salvatge que és la seva marca de la casa. Aquí s'allunya del seu poble (també protagonista d'‘El diablo a todas horas’) per abordar un 'western' que faria les delícies de Cormac McCarthy. A la mort del pare, tres germans decideixen dedicar-se a assaltar bancs.

RECURSOS INHUMANS / RECURSOS INHUMANOS Pierre Lemaitre. Bromera / Alfaguara. 19,95 euros

Camí de complir els 60, un home perd la feina i amb ella la dignitat. Per això, abocat a diversos contractes escombraries, s'agafa com a taula de salvació a una oportunitat que no sembla gaire clara: en el segrest fictici d'uns directius. Pierre Lemaitre torna a encertar-la amb un ‘thriller’ en què sobrepassa àmpliament les fronteres habituals del gènere i planteja un dilema moral on tots ens podem reflectir.

ELS DIES D’ESCOLA DE JESÚS / LOS DÍAS DE JESÚS EN LA ESCUELA  J. M. Coetzee.  Edicions 62 / Random House. 18,90 euros

Quan el premi Nobel sud-africà va publicar 'La infància de Jesús', la crítica en ple va assegurar no haver comprès la intenció d'una novel·la opacament al·legòrica en què el Jesús del títol és un emigrant en un país hispanoparlant. En aquesta segona part d'aquella història, que passa dos anys després, es fa més evident que a Coetzee li interessa més la indagació filosòfica que l'aventura de narrar.

LA SANG DE LES PROMESES Wajdi Mouawad. Periscopi. 19 euros

La celebrada tetralogia teatral d'aquest autor i director de teatre canadenc d'origen libanès es val dels seus records familiars per recrear els mites grecs en clau contemporània. A més de 'Litoral’ i ‘Cels’ hi ha ‘Incendis’, que va obtenir un immens èxit, i ‘Boscos’, actualment a la cartellera barcelonina. Són obres que exploren els aspectes més dolorosos –la guerra, l'emigració, la violència- de la nostra època.

LA INVASIÓN DE LAS BOLAS PELUDAS Luke Rhinehart.  Malpaso. 22 euros

Luke Rhinehart és el nom del protagonista de la (falsa) autobiografia ‘El hombre de los dados’ que als 70 es va convertir en un llibre essencial per a 'hippies' transgressors i amants de l'humor en general. En realitat, sota aquest nom s'amagava George Cockcroft, que va seguir escrivint en aquest estil gamberro. La seva última novel·la imagina exactament el que diu el títol, una invasió extraterrestre de peluixos rodons capaços de sembrar el caos absolut.

UN DÍA EN LA VIDA DE UNA MUJER SONRIENTE Margareth Drabble. Impedimenta. 21,95 euros

Veterans i excel·lent escriptora, germana d'A. S. Byatt amb qui no es parla des de fa anys, la novel·lista britànica Margareth Drabble recull en aquest volum tots els seus relats que es poden llegir com un catàleg de les aspiracions i les misèries de les dones des de finals dels anys 60 fins a l'actualitat. L'autora és una mestra a fer que emergeixin a la superfície coses aparentment ocultes.

EL SIMPATITZANT / EL SIMPATIZANTE Viet Thanh Nguyen. / Empúries / Seix Barral. 22 euros

Nascut al Vietnam i evacuat amb la seva família als Estats Units, l'autor mostra en aquesta novel·la una personalitat escindida gràcies a un agent doble nascut a Saigon i traslladat a Califòrnia on treballa en la indústria del cine. Un trepidant ‘thriller’, però molt més que això, escrit en l'estela de John Le Carré i de Graham Greene que li va valer al seu autor el premi Pulitzer de l'any passat.

EL HIJO CAMBIADO Joy Williams. Alpha Decay. 24,90 euros

Redescoberta gràcies a aquella meravella onírica que és ‘Los vivos y los muertos’, una raresa en tota regla publicada el 2000, aquesta altra novel·la de l'autora va aconseguir molt lentament l'etiqueta de llibre de culte que no s'ha apagat fins ara. Es tracta d'una al·legoria sinistra amb ressons d'‘El senyor de les mosques’ i del realisme màgic protagonitzada per una dona alcohòlica que sospita que el seu fill potser va ser canviat al néixer.

RETIRO Serguei Dovlatov. Fulgencio Pimentel. 19,90 euros

Els llibres de l'escriptor rus Serguei Dovlatov són una “barreja perfecta d'àcid sulfúric i elegància al patíbul”, segons el gran Kurt Vonnegut. Expulsat de l'URSS per indesitjable, va arribar al Bronx novaiorquès on entre trago i trago va escriure dotze novel·les abans de morir alcoholitzat als 49 anys. Les seves novel·les, que només es van publicar al seu país després de la seva mort, avui són un clàssic. La Breu també publica ‘El parc’.

EL DOMINGO DE LAS MADRES Graham Swift. Anagrama. 16,90 euros

Una ‘delikatessen’ en miniatura en què l'autor d'‘El país del agua’ retrata amb maneres d'orfebre un moment decisiu en la vida d'una dona, una trobada furtiva amb el seu aristòcrata amant quan ella era jove i treballava com a criada. I de com aquell dia marcarà tota una vida quan anys després es converteixi en escriptora i decideixi no explicar mai aquella experiència. Una de les grans-petites novel·les de la temporada.

CEREZOS EN LA OSCURIDAD Higuchi Ichiyo. Satori. 21 euros

Considerada la primera escriptora japonesa moderna, Higuchi Ichiyo va viure al Japó de finals del XIX i va morir prematurament d'una tuberculosi, però avui és molt apreciada i ha sigut considerada la primera escriptora japonesa moderna. La seva imatge il·lustra en l'actualitat els bitllets de 5.000 iens i els seus relats sobre mares, filles i prostitutes estan lleument tenyits d'un feminisme que, sense saber-ho, contribuiria a consolidar.

HE HECHO UN PASTEL PARA TI Mario Levi. Galaxia Gutenberg. 21,90 euros

Fill d'una família sefardita a qui la seva àvia de petit parlava en judeoespanyol, el turc d'ascendència jueva Marco Levi ha dedicat les seves novel·les a establir emocionants retrats històrics de la ciutat on viu, Istanbul. Aquí escriu sobre una saga familiar amb una història que es desenvolupa en la segona meitat del segle XX, amb una especial atenció a les olors i els sabors culinaris que amalgamen la unitat familiar.

LA FIGURANTE A. B. Yehoshua. Duomo. 21 euros

Yehoshua és, amb Amos Oz i David Grossman, la tercera pota del gran triumvirat literari israelià. Aquesta novel·la, l'última de les seves, segueix un arpista que ha treballat durant anys a Holanda i ha de tornar a l'apartament familiar a Jerusalem. Obligada a trobar una nova feina, exerceix de figurant en pel·lícules i aquesta nova vida transforma totes les certeses que tenia fins al moment.

EL REGRESO Hisham Matar. Salamandra. 17 euros

El segrest i la posterior desaparició del seu pare, opositor de Gaddafi, quan ell tenia 20, va marcar la vida i la literatura del libanès Hisham Matar que ha passat la seva vida adulta a Anglaterra, on ara viu. El 2012, l'escriptor va visitar la seva terra natal després de 32 anys de no haver-la trepitjat i ha traslladat aquelles impressions a aquest llibre en què reflexiona sobre el pes del passat en el present.

AQUEST DEU SER EL LLOC / TIENE QUE SER AQUÍ Maggie O’Farrell.  L’Altra / Asteroide. 23,95 euros

Un retrat elegant i intel·ligent d'una crisi de parella amb què la irlandesa Maggie O’Farrell demostra una vegada més la seva capacitat per presentar personatges de carn i ossos. La vida tranquil·la d'un matrimoni queda esquerdada quan ell, un nord-americà que té fills a Califòrnia, té notícies sobre una dona amb qui va perdre el contacte fa 20 anys. Finalista del premi Costa.

REGRESO A BERLÍN Berna V. Carleton. Periférica / Errata Naturae. 21,50 euros

De quina manera Alemanya es va poder recuperar entre les ruïnes de postguerra i el miracle alemany. El llibre de Carleton (que es diria una continuació en el temps de ‘Tu no ets com les altres mares’) més que donar explicacions mostra l'atmosfera d'aquell moment i els complexos sentiments de la protagonista, també d'ascendència alemanya com l'autora. Carleton va ser amiga íntima de la fotògrafa Gisele Freund a qui va acompanyar a Berlín als 50. 

POESIA COMPLETA Constantin Kavafis. Almuzara. 30 euros

Potser hi ha altres poetes moderns a Grècia, però cap comparable a la popularitat de Kavafis, especialment a Catalunya gràcies a les versions de Lluís Llach i al seu poder simbòlic patriòtic. Val la pena llegir el poeta d'Alexandria més enllà d'Itaca per descobrir la seva ironia, l'elegància dels seus versos, especialment els homoeròtics, i la lànguida melancolia davant una esplendor que va quedar enrere. 

RINGOLEVIO Emmett Grogan. Pepitas de calabaza. 26,80 euros

L'actor Peter Coyote recrea en un pròleg d'aquestes memòries els seus records d'Emmett Grogan, un activista contracultural, fundador del grup teatral els Diggers, una de les forces motores de l'‘Estiu de l'Amor’ que més tard va ser lletrista de grups com The Band. Bob Dylan li va dedicar el seu àlbum ‘Street Legal’ i Richard Brautigan, un poema. Aquesta fascinant autobiografia està a cavall entre la veritat i la fantasia. Grogan va morir als 35 anys d'un atac cardíac.

LA ISLA DE ARTURO Elsa Morante. Lumen. 24,90 euros

Notícies relacionades

Alhora que recull l'èxit d'Elena Ferrante, Lumen aprofita per rellançar els llibres de la seva mestra, la grandíssima Morante que mereixeria tenir més sort lectora en aquest país. Al costat de la seva primera novel·la, l'excessiva ‘Mentira y sortilegio’, també es publica ‘La isla de Arturo’ que juntament amb ‘La historia’ està considerada la seva obra mestra. La personalitat volcànica i extrema de la italiana marca un text ple de vida.

VIDA Y MUERTE DE MARTIN CHUZZLEWIT Charles Dickens. Alba. 39,90 euros

Una de les novel·les menys conegudes de Dickens, considerada per William Boyd la més divertida. És una hàbil combinació de 'thriller' policíac i de crítica de costums, que ataca amb particular fúria el ferotge i salvatge mercantilisme dels Estats Units, una cosa que en temps de l'autor, molt llegit allà, es va prendre com un al·legat antiamericà. Alba serveix nova traducció de Miguel Temprano.