EL MILLOR REGAL

11 llibres recomanats per llegir i regalar aquest Nadal 2017 i 150 propostes més

Hem seleccionat 11 títols molt recomanables. I 150 propostes més. Segur que hi trobaràs el teu

lpedragosa36491486 libros navidad alos161202180649

lpedragosa36491486 libros navidad alos161202180649

6
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com cada any, en aquestes entranyables dates de Nadal i Any Nou… es reprodueix un debat entre els companys que controlen l'eficàcia de les nostres llistes de llibres recomanats (els 10 més el que sigui sempre millor que els 20, i no en parlem ja que els 100) i els que creiem que l'ideal és aspirar a emular una taula de recomanacions d'una llibreria que tingui en compte els gustos més amplis possibles però decideixi apuntar a títols que mai, però mai, seran en una llista dels més venuts, que no tingui en compte quin llibre arriba amb segons quin patrocini però tampoc es recreï en la raresa, que ofereixi consell i no només exposi l'oferta.

Així que aquí hi ha la nostra proposta: 11 títols indiscutibles per regalar o llegir, que recomanem de tot cor. Però també que cadascun d'ells ens porti a més propostes, fins a un centenar. (Hi trobaran a faltar la literatura infantil: no ens n'oblidem, és objecte d'una entrega a part, amb 25 recomanacions a càrrec de tres llibreters especialitzats).


LITERATURA CATALANA

CARTES A MAHALTA. Màrius Torres i Mercè Figueras. Club Editor. 22,95 euros. El 75à aniversari de la mort del poeta Màrius Torres ha propiciat un congrés i la publicació d'un volum sobre la seva prosa per la UB. Però la novetat més celebrada ha sigut la publicació de l'epistolari entre el poeta i Mercè Figueras, la Mahalta dels seus poemes. Una història d'amor resignat a no consumar-se que es va desenvolupar a distància, poca però a distància, al sanatori antituberculós on tots dos estaven internats. A les seves cartes veurem desenvolupar aquella relació que Llach va cantar, la de dues ànimes que corrien com rius paral·lels.

■ I aquí hi ha els 10 títols de literatura catalana que destaquem. Pla, Puntí, Rodoreda, Pagès Jordà, Garrigasait... 


LITERATURA EN CASTELLÀ

TAXI. Carlos Zanón. Salamandra. 20 euros Fill i net de taxistes, Carlos Zanón s'allunya de la novel·la negra amb la història d'un conductor de taxi sobrevingut que navega, com un Ulises barceloní anant de dones que no l'estimen a col·legues que l'estimen malament, una bossa plena de 'pastis' i un passat familiar complicat. Sandino és un fracassat, i el seu periple ens porta d'altres Barcelona tant o més fracassades al benestar dels barris més 'pijos'. El Johannesburg de Barcelona, per a l'autor.

■ Més recomanacions en literatura espanyola i llatinoamericana


LLIBRES IL·LUSTRATS

MUJERES DE CIENCIA. Rachel Ignotofsky. Nórdica-Capitán Swing. 25 euros. De Marie Curie a Jane Goodall passant per Rachel Carson, que ja a principis del segle XX advertia dels efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i dels perills de la contaminació, aquest didàctic títol il·lustrat per la mateixa autora nord-americana reivindica l'important i decisiu treball de 50 intrèpides i pioneres biòlogues, enginyeres, metges, astronautes, físiques, matemàtiques...

■ I tenim molts més llibres il·lustrats que mereixen molt la pena obrir


CUINA

El ARTE DEL CAFÉ. COMO PREPARAR CAFÉS DELICIOSOS. Sébastien Racineux i Chung-Leng Tran. Lunwerg. 19,95 euros. No, agafar una càpsula de Nespresso i tancar l'escotilla de la cafetera abans de prémer un botó no és un capítol d'aquest llibre. Un peu de pàgina i prou. Aquesta enciclopèdia de sabors, orígens i tècniques aposta pels “cafès per a tots els gustos”. ¡Fins i tot no menysprea l'americà! En la línia d'altres títols com ‘El gran manual del cocinero’ o ‘Gusto’ que han incorporat la infografia al llibre de cuina.

■ I aquestes són la resta de les nostres recomanacions en llibres de cuina


LITERATURA TRADUÏDA

ALIAS GRACE. Margaret Atwood. Salamandra. 23 euros. La voràgine de les sèries de televisió no només devora temps que podria dedicar-se a la lectura. Per una vegada, en comptes de competidor implacable s'ha convertit en soci de la literatura, fent arribar a un públic molt més ampli l'obra de la novel·lista canadenca Margaret Atwood. I va passar amb ‘El cuento de la criada’ i ara, de nou, amb ‘Alias Grace’, el relat, a través d'una indagació psiquiàtrica, d'un assassinat que va portar al presidi una jove criada. Els records van emergint, però també tot un context de subordinació de la reclusa com a pobre, immigrant irlandesa i, sobretot, dona.

■ Però són molts més els llibres de literatura internacional que hem volgut destacar


NOVEL·LA NEGRA

TRILOGÍA DE LOS AÑOS OSCUROS. Rosa Ribas i Sabine Hoffman. Siruela. 26 euros. Rosa Ribas, juntament amb Sabine Hoffman, han escrit a quatre mans una trilogia que voluntàriament van deixar tancada amb l'últim volum, protagonitzada per una periodista barcelonina de família republicana que es guanya la vida com pot: firmant amb pseudònim a ‘El Caso’ o utilitzant els seus dots com a intèrpret i investigadora en col·laboració d'un policia sense arribar a esquitxar-se (ella, no ell) de les maniobres més brutes que s'executen als calabossos del poder. Un volum reuneix per primera vegada les tres novel·les, ‘Don de lenguas’, ‘El gran frío’ i ‘Azul marino’, en què es veu mesclada en una fosca trama que implica mariners de la Sisena Flota dels EUA i bruixes de l'alta societat barcelonina.

■ Aquesta és la resta de la nostra selecció del gènere negre


BEST-SELLERS

EVA. Arturo Pérez Reverte. Alfaguara. 20,90 euros. Un llibre recomanat per als lectors aficionats a les novel·les d'espies, a les fanfarronades en ports dubtosos, als gestos heroics de marins que se'n van a la deriva, als disposats a deixar-se portar pel mite del Tetuan internacional durant dues guerres successives, refugi de fugitius i desaprensius que el cine va convertir en la inoblidable Casablanca. Evitin-lo només si els irrita la falta de correcció política en les aventures d'un senyoret sevillà al servei de Franco al Marroc colonial.

■ I la resta de grans best-sellers de la temporada


PENSAR

EN LA ERA DE LA POSVERDAD. Diversos autors. Calambur. 18 euros Un llibre col·lectiu que ha passat més desapercebut (potser per 'excés' de pluralitat dels 14 punts de vista dels seus autors, i falta d'alineament amb una única quadra mediàtica o ideològica) del que mereixeria tenint en compte la quantitat i la qualitat de les claus que aporta per comprendre el fangar de fal·làcies en què ha quedat enterrat el debat polític: un fil que va de la victòria de Trump i el 'brexit' a la nostra realitat més immediata.

■ I alguns llibres d'assaig més


NOVEL·LA FANTÀSTICA I DE CIÈNCIA-FICCIÓ

MITES NÒRDICS / MITOS NÓRDICOS. Neil Gaiman. Destino. 21 euros. Un llibre apte tant per al lector juvenil com l'adult. Neil Gaiman, que va descobrir la mitologia nòrdica a partir del Thor dels còmics de Marvel, es proposa que els espectadors de les noves aventures del Thor cinematogràfic puguin recórrer el mateix itinerari d'ell, fins a arribar a les fonts, les ‘eddes’ recopilades al segle XIII. Ho fa explicant, amb fidelitat a les fonts però amb tot el sentit de meravella i de l'humor de què és capaç, sense necessitat d'efectes especials, naus espacials ni, evidentment, intromissions del temible Hulk. ¿Per a què, si ja tenim gegants, llops apocalíptics, nans forjadors d'armes màgiques, éssers de l'inframon i un ineludible Ragnarok?

■ I més llibres del gènere fantàstic


LLETRES I ARTS

PALABRA DE LORCA. Rafael Inglada i Víctor Fernández. Malpaso. 25 euros. L'èxit enorme de Federico García Lorca va fer que concedís fins a 133 entrevistes, moltes de les quals fins ara s'havien publicat només incompletes o fins i tot seguien inèdites en forma de llibre. El volum diu tant de la mateixa veu de l'escriptor (fins a cert punt; no sempre es reconeixia en el que veia publicat) com de l'opinió, no sempre lliure de prejudicis, que tenien d'ell els seus contemporanis.

■ I altres llibres sobre cine, música, literatura...


HISTÒRIA

Notícies relacionades

LA VENGANZA DE LOS SIERVOS. Julián Casanova. Crítica. 18,90 euros.  El centenari de les revolucions de febrer i octubre ens han portat una bona collita editorial, en què es barregen les reedicions d'obres de referència fa 25 anys i llibres recents que recullen les últimes aportacions. Qui vulgui una introducció sintètica i actualitzada a un esdeveniment que va marcar tot el segle XX té una bona porta d'entrada en aquest llibre de Julián Casanova, en què es fixen els mateixos objectius que en la seva breu història de la guerra civil espanyola. Si vol aprofundir, aquí té una petita biblioteca de la revolució de 1917. 

■ I més llibres d'història, més enllà de la revolució russa

Temes:

Nadal Llibres