El BAM aposta pel soroll i el color

El festival, que se celebrarà del 20 al 23 de setembre, oxigena la seva imatge amb una notable presència d'artistes llatinoamericans i una saludable varietat

El grup argentí El mató A Un Policía Motorizado.

El grup argentí El mató A Un Policía Motorizado.

2
Es llegeix en minuts
NANDO CRUZ / Barcelona

Durant dues dècades el BAM ha perfilat una personalitat enfocada principalment cap al pop-rock d'estil independent i arrel anglosaxona. Aquesta vint-i-unena edició del festival, que se celebrarà del 20 al 23 de setembre coincidint amb les festes de la Mercè, no trenca frontalment amb aquesta tendència, però oxigena la seva imatge amb una notable presència d'artistes llatinoamericans i una saludable varietat.

Aquest serà un BAM amb molt soroll elèctric, el proposat per bandes com els gallecs Triángulo de Amor Bizarro i els argentins Él mató a Un Policía Motorizado, però també amb molt ritme i color gràcies a la relectura electrònica que fa Systema Solar de la música colombiana, al 'minipímer' angolès del portuguès Batida ba, a la cúmbia fosforescent dels danesos Copia Doble Systema, al hip-hop dels holandesos Dope DOD i a l'electrònica triturada del veneçolà Cardopusher. Cal lamentar, això sí, la baixa dels nord-americans The Coup.

El pop-rock queda de sobres representat amb noms de gran calat popular com Dorian, Supersubmarina, Standstill i Second. Però fins i tot l'oferta d'artistes locals (on caben des d'Anímic i Pau Vallvé fins a The Suicide of the Western Civilization Boreals) ofereix alternatives altament dispars. No hi deu haver cap altre festival al planeta que hagi programat en un sol dia, dilluns, jotes castellanes amb sabor a bluegrass (les de Los Hermanos Cubero) i rumba catalana amb batec moombathon (les de Timberism).

Des de Galícia i València

Dues de les comunitats autònomes amb més protagonisme són la gallega i la valenciana. Unicornibot, Disc Las Palmeras y Guerrera conformen la caravana del soroll gallec que desembarca aquest any al festival encapçalada per Triágulo de Amor Bizarro. De València arriben els veterans Obrint Pas i els destacats Orxata (la revetlla combativa i makinera dels quals no deixa de guanyar adeptes). Tots dos compartiran escenari dissabte al parc del Fòrum en un lot reforçat pel dancehall-reggae del madrileny Swan Fyahbwoy.

Notícies relacionades

Per la seva part, el sempre multitudinari concert a l'Antiga Fàbrica Damm comptarà aquest any amb el vigorós rock d'estil clàssic de l'anglès Miles Kane, l'actuació del qual  estarà precedida pels catalans The Free Fall Band i El Petit de Cal Eril.

L'oferta musical de la Mercè manté la seva vocació eclèctica amb un cartell on conviuen veterans del rock d'autor i la rumba com Elliott Murphy i Peret, que potencia diàlegs musicals com el de Sanjosex con Chicuelo i el de Niño Josele con la Cobla Sant Jordi i que tant acollirà descàrregues de ritmes llatins (Los Fulanos), boogie woogie (el Lluis Coloma Septet) i soul (The Excitements) com la cantautora africana Fatoumata Diawara. I atenció molt especial a l'excepcional espectacle que uneix a La Troba Kung-Fú amb el Cric Cric i que es presenta el dimarts 24 a la plaça de Catalunya.