En col·laboració amb

CONTRA LES AGRESSIONS SEXISTES

A la nit, com de dia, no és no

cotrina

cotrina

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides / Barcelona

Passa, massa sovint, que la nit confon molts homes, joves i no tan joves. I és que entenen (o els han fet pensar) que totes les dones que surten per fer una copa estan al seu abast i que si van arreglades o ballen com si no hi hagués un demà és perquè volen lligar. Així, els homes traspassen línies com piropejar i envair l’espai d’elles, comportaments que potser mai farien a plena llum del dia, al metro de camí cap a l’oficina, al mercat o en un ­restaurant.

Quan cau la nit no tot s’hi val, un no segueix sent un no. Joan Lluís Ferrer, un dels membres de l’equip de l’estand antimasclista situat al front marítim des del dijous 29 de juny, explica: "En ambients d’oci nocturn es toleren coses impensables de dia: agressions sexistes. Aquesta intervenció en aquesta zona de discoteques és per conscienciar els uns i els altres. L’objectiu últim és construir una societat més igualitària".

El punt d’assessorament i denúncia d’assetjaments sexuals està situat al passeig Marítim, a l’altura del carrer de ­Trelawny, entre l’Hospital del Mar i la zona de discoteques del port. L’estand obre tots els dijous, divendres i dissabtes just a la mitjanit fins a les sis del matí. "Aquí expliquem què és la violència sexista a totes les persones interessades en el tema", assenyala Ferrer. "En cas de ser informats d’una agressió sexual, expliquem com la poden denunciar. Si fos necessari, truquem als Mossos i demanem assistència sanitària", afegeix el psicòleg, que cada nit recopila informació molt valuosa per fer seguiment i ava­luar aquest servei municipal, com l’edat i procedència de les persones que s’acosten a la caseta, la mena de consultes rebudes i el tipus d’agressions denunciades, entre altres dades totalment anònimes.

VISIBILITZACIÓ

A l’estand, de color lila i amb el lema No és no en diversos idiomes, turistes  i locals troben joves molt preparats. "En el meu cas, per exemple, soc integradora i educadora social; i tots hem rebut una formació específica per començar a treballar en aquest punt d’assessorament", explica Raquel Santana, que subratlla la importància de visibilitzar la problemàtica i donar-se a conèixer. Santana explica que "avui potser passen, ens ­veuen i no s’aturen" perquè no tenen cap dubte o no necessiten la seva ajuda. Però el que és interessant és que "saben que som aquí", per si són protagonistes o han presenciat una agressió sexual.

Aquesta acció de l’Ajuntament de Barcelona ha sigut molt ben rebuda per la ciutadania, que fins i tot demana més estands, en altres zones d’oci nocturn de la ciutat. "És un problema real, i estem farts de llegir que es produeixen agressions durant els Sanfermines, que violen noies en un festival de música de Suècia... Per això em sembla molt bé que les persones que ens governen prenguin mesures", explica Sara Díez, de 29 anys, que s’ha acostat a la caseta moguda per la curiositat. "Que porti escot no et dona dret a res, ho tinc molt clar", afegeix Díez, que reconeix que algunes dones porten pitjor l’enfrontament i ho passen realment malament en certes ­situacions.

PARELLA ITINERANT

Dues de les quatre persones responsables de la caseta antimasclista, coordinats amb els agents de seguretat de la zona, surten cada nit amb les armilles plenes de xapes i petits fullets amb la ubicació de l’estand i dos telèfons bàsics: el 112 per a emergències i el 900 900 120 contra la violència masclista, totalment confidencial i gratuït.

"Si ho veus, no callis, actua". Aquesta és una de les màximes, el lema principal, del fullet. I això mateix va fer Marina Luque, de 20 anys, el cap de setmana anterior. "Era amb una amiga en aquesta zona de discoteques i vam veure dos joves que no paraven d’assetjar noies estrangeres, que semblaven molt incòmodes. Els vam dir que paressin de molestar, que això no mola i que no aconseguirien res així", recorda Luque al personal de l’estand, on va anar per explicar el que havia passat.

Notícies relacionades

Aquesta intervenció a la zona de discoteques del front marítim té diversos antecedents. Durant les festes de la Mercè del 2016, i en el marc de la campanya 'La Mercè antimasclista' per prevenir la violència masclista especialment en les festes majors dels barris, es va instal·lar un punt informatiu amb la missió de sensibilitzar la ciutadania. També durant les festes de Santa Eulàlia, concretament a la zona d’oci nocturn La Lali Jove, es va instal·lar una carpa per sensibilitzar sobre aquesta problemàtica i atendre possibles casos d’agressions.

Pàgines d'informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.