GESTIÓ FORESTAL

Els boscos catalans afronten l'estiu amb un notable estrès hídric

El Departament d'Agricultura de la Generalitat gasta aquest any 15 milions d'euros en prevenció

zentauroepp26516656 montseny170619221221

zentauroepp26516656 montseny170619221221

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El risc d’incendi a Catalunya s’ha disparat en el transcurs de les últimes setmanes a causa de l’escassetat de pluges i la calor, però la situació encara no és de perill extrem perquè els boscos, o almenys una bona part, mantenen reserves de l’hivern. «Tot i que no podem abaixar mai la guàrdia, el nivell d’humitat és encara bastant acceptable», resumeix Montserrat Barniol, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Conselleria d’Agricultura. Les pluges, això sí, serien molt ben benvingudes.

Des del 2012, quan un gran incendi va afectar l’Alt Empordà, amb quatre víctimes mortals i 13.000 hectàrees cremades, les temporades següents han sigut a Catalunya d’una relativa bonança.

«Hem d’estar vigilants –prossegueix Barniol– perquè entrem en la pitjor època de l’any amb un notable estrès hídric». De fet, els mapes que elabora diàriament la Conselleria d’Agricultura mostren que la situació és de «perill alt» a diverses comarques de la Catalunya central, el sud de Tarragona i el Baix Empordà. Les previsions a llarg termini, que sempre s’han d’observar amb cautela, indiquen que aquest estiu serà més càlid que la mitjana de les últimes dècades.

«Els incendis són inherents al nostre clima i és molt possible que el risc augmenti en els pròxims anys a causa del canvi climàtic, de manera que la millor arma és la prevenció, incloent-hi l’educació ambiental», insisteix Barniol. La directora general destaca el desbrossament de vorals en camins i de perímetres en urbanitzacions i nuclis de població «amb l’objectiu de rebaixar la massa combustible».

Notícies relacionades

POC PRESSUPOST / Segons dades del 2016, els Agents Rurals van portar a terme fins a 24.500 actuacions en activitats i infraestructures generadores de perill, com ara línies elèctriques i àrees recreatives. Agricultura destina aquest any 15 milions a la prevenció.

Menys entusiasta es mostra Josep Maria Tusell, responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa els propietaris de boscos. «Estem a la cua en prevenció per falta de pressupost», denuncia. Atribueix la «falta de gestió» de molts boscos a la poca rendibilitat de la fusta. Lamenta, per exemple, les dificultats que té el sector de la biomassa per prosperar, la disminució de l’ús de la fusta en la construcció i l’espoli de pinyes o bolets que pateixen molts propietaris. «Els boscos produeixen molts beneficis socials, però això no reverteix en el seu manteniment», afirma.