GESTIÓ DELS RESIDUS

Cada espanyol recull de forma selectiva 13,2 quilos anuals d'envasos i 15,5 de paper

El reciclatge va augmentar el 4% el 2016 en relació amb l'any anterior, segons dades d'Ecoembes

zentauroepp36147746 residuos reciclaje170425173457

zentauroepp36147746 residuos reciclaje170425173457 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

Els espanyols van reciclar 1,3 milions de tones d’envasos el 2016, el 4% més que l’any anterior, segons dades facilitades per Ecoembes, l’entitat sense ànim de lucre que gestiona els contenidors de color groc (envasos de plàstic, llaunes i brics) i blau (paper i cartró). Concretament, cada habitant va dipositar 13,2 quilos en el primer i 15,5 quilos en el segon. Això suposa un increment en comparació del 2015 del 4% i del 2,7%, respectivament.

Aquesta recollida selectiva va suposar un estalvi d’un milió de tones de CO2 emeses a l’atmosfera i de més de 20 milions de metres cúbics d’aigua, van destacar els responsables d’Ecoembes al presentar les dades en roda de premsa.

Els materials recollits en els contenidors groc i blau representen en pes el 8% del total de residus urbans (la resta correspon a rebuig, vidre, orgànica i d’altres). Més del 99% del territori espanyol està cobert per alguna classe de sistema de recollida selectiva.

«Des de l’aprovació de la llei d’envasos, ara fa 20 anys, hem aconseguit transformar la societat. Partíem d’un escenari d’economia lineal i avui en dia som capaços de donar resposta i de situar Espanya com a agent clau del canvi», va assegurar en roda de premsa el conseller delegat de la fundació, Óscar Martín.

ELS MÉS RECICLATS

Els resultats eleven fins al 76% la taxa de reciclatge d’envasos gestionats per Ecoembes, «quan fa 20 anys només arribava al 4,8%», va recordar Martín. Això suposa que els envasos «se situen un any més com els residus que més es reciclen a Espanya». Per al conseller delegat, «incorporar el ciutadà en el centre de l’acció ha sigut la clau del millor dels nostres èxits» i per això «avui disposen d’un contenidor cada cent metres», 14.782 més que l’any passat distribuïts per tot Espanya.

Notícies relacionades

Navarra se situa al capdavant en volum d’envasos dipositats per ciutadà tant en el contenidor groc (20,7 quilos per habitant) com en el blau (38,6 kg/hab.), mentre que Madrid (20,4 kg/hab.) ocupa el segon lloc en reciclatge d’envasos de plàstic, metall i brics, i les Illes Balears (32,4 kg/hab.), en paper i cartró. Aquesta última comunitat, amb 18,8 quilograms per habitant, es col·loca en tercer lloc pel que fa a volum de recollida en el contenidor groc, mentre que el País Basc se situa en el tercer lloc en al contenidor blau (31,6 kg/hab.).

Catalunya no entra entre les tres primeres, però sí que se situa en el grup del davant, amb 15,5 quilos dipositats en el contenidor groc i 19,7 quilos en el blau. Les diferències entre unes comunitats s’expliquen, segons Martín, per la velocitat en què es van acollir al sistema i la planificació que cada Administració va fer de la xarxa de contenidors necessaris per a la seva població. Els que més van millorar percentualment durant el 2016 van ser les Canàries i Múrcia. 

Primer laboratori sobre economia circular

Amb motiu del 20 aniversari de l’entitat, Ecoembes posarà en marxa TheCircularLab, el primer laboratori i centre d’innovació sobre economia circular d’Europa. Aquest centre, que s’inaugurarà a La Rioja el 17 de maig vinent, Dia Mundial del Reciclatge, comptarà amb una inversió de 10 milions d’euros durant els pròxims quatre anys. El laboratori «ens permetrà créixer com a societat i col·locar-nos a l’avantguarda per cuidar el medi ambient», va destacar Ignacio González, president d’Ecoembes.