La UE deixa clar a Netanyahu que no traslladarà ambaixadas a Jerusalem

El primer ministre israelià afirma a Bruselas que el reconeixement de Trump és «la base per a la pau»

3
Es llegeix en minuts

Estats Units traslladarà l’ambaixada del seu país a Israel de Tel Aviv a Jerusalem, però la Unió Europea no té cap intenció de seguir els seus passos. Si el Govern israelià albergava alguna esperança, els Vint-i-vuit i la cap de la diplomàcia europea li van posar ahir els peus a terra. «Sé que el primer ministre (Benjamin) Netanyahu ha dit en diverses ocasions que espera que altres segueixin la decisió del president (Donald) Trump. Potser altres ho faran, però per part dels estats membres de la Unió Europea això no passarà», va dir Federica Mogherini.

El cop de porta es va produir a Brussel·les durant un esmorzar informal de treball entre els ministres d’Exteriors de la UE i el mandatari israelià, que va presentar la decisió de Trump de traslladar la seva ambaixada com «la base per a la pau en la regió» i va animar els europeus a imitar Washington perquè aquesta decisió serveix per «posar els fets sobre la taula» i «reconèixer la realitat». És a dir, que «Jerusalem és la capital d’Israel», una ciutat en la qual tenen la seva seu el Govern o el Tribunal Suprem i que és capital de l’Estat jueu «des de fa 3.000 anys». «Ningú ho pot negar i fa que la pau sigui possible perquè reconèixer la realitat és la base de la pau», va insistir el primer ministre a l’arribar al Consell, avisant que és hora que els palestins també reconeguin la situació i abandonin l’estat de negació de la història jueva.

La visita, la primera que un primer ministre israelià realitza a les institucions europees en 22 anys, estava prevista des de fa temps però ha coincidit de ple amb la polèmica decisió, que podria acabar complicant encara més els esforços per reconduir les negociacions de pau al Pròxim Orient. «El pitjor que pot passar ara és una escalada de les tensions i la violència. Primer al voltant dels llocs sagrats però també a la regió. Un augment de la tensió i la violència només inflamaran la regió i serà un regal per als extremistes i per a aquells que no volen viure en pau i seguretat junts», va alertar Mogherini.

POSICIÓ UNÀNIME 

Malgrat aquesta poor, la trobada, segons va explicar el ministre espanyol Alfonso Dastis, va ser «franca» i «gens tensa» i els Vint-i-vuit laa van utilitzar per fer pinya. «Hem posat de manifest que els estats membres no mourem les nostres ambaixades perquè considerem aquesta mesura contraproduent», va corroborar Dastis.

Europa es manté inamovible i no es mou ni un mil·límetre. «Hi ha plena unanimitat» entre els Vint-i-vuit en el sentit que l’«única solució realista» passa per dos estats, Israel i Palestina, amb una capital compartida, Jerusalem. «És la nostra posició consolidada i no he sentit ningú, no només en les últimes setmanes, sinó en les últimes dècades, una idea diferent», va explicar Mogherini.

La posició europea, va recordar, no amaga cap mena d’idealisme ni és una idea del passat. Simplement, un sol Estat no garantiria, «per les tendències demogràfiques, la pervivència de la identitat d’Israel i no permetria el dret dels palestins a existir com a ciutadans plens. Dos és el més viable. És l’única manera d’avançar. Aquesta és la postura de la UE i dels seus estats membres», va acabar dient la cap de la diplomàcia europea.

Notícies relacionades

Els Vint-i-vuit es van comprometre a seguir treballant per «una pau duradora» a la regió però respectant el consens internacional sobre Jerusalem fins que es resolgui l’estatus final de la ciutat santa mitjançant negociacions directes entre les parts. Europa és molt conscient que cap iniciativa de pau ni cap intent tindrà èxit sense els Estats Units, però també ha avisat Washington que no hauria de fer-se il·lusions i pretendre que és la panacea. 

En aquest sentit, advoca per seguir treballant en el marc del Quartet per a la pau, que integren els Estats Units, Rússia, les Nacions Unides i la UE, i incloure a països que poden jugar algun paper com Noruega, Egipte i Jordània. Els ministres d’Exteriors rebran al gener al líder palestí, Mahmud Abbàs, per establir un diàleg similar com el celebrat amb Netanyahu.