INVESTIGACIÓ ALS EUA

El cap de campanya de Trump s'entrega a l'FBI pel 'Rusiagate'

Paul Manafort, que ja va haver de deixar el càrrec pels seus vincles amb l'expresident prorús d'Ucraïna, està acusat de conspiració contra Estats Units i rentat de diners

mbenach37661067 file   in this july 17  2016 file photo  trump campaign chai170321130145

mbenach37661067 file in this july 17 2016 file photo trump campaign chai170321130145 / Matt Rourke

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El 'Russiagate' ja té els seus primers inculpats. Segons informen 'The New York Times' i la CNNPaul Manafort, que va ser cap de la campanya electoral del president dels EUA, Donald Trump, s'ha entregat a l'FBI al ser requerit per les autoritats per la seva presumpta implicació en la interferència russa en les últimes eleccions. El fiscal especial per al 'Rusiagate', Robert Mueller, que té previst anunciar aquest dilluns les primeres inculpacions per aquesta trama, acusa Manafort de conspiració contra els EUA i de rentat de diners, entre altres càrrecs.

Segons el rotatiu novaiorquès, també s'ha d'entregar Rick Gates, un soci comercial de Manafort. L'agència Reuters havia informat, citant testimonis presencials, que Manafort havia sigut vist abandonant la seva vivenda aquest dilluns a primera hora, però no estava clar el seu destí. Després s'ha confirmat la seva entrega a la seu de l'FBI a Washington.

Manafort apareix com un personatge clau en aquesta trama. L'FBI i el Departament de Justícia investiguen la presumpta ingerència del Kremlin en la campanya presidencial nord-americana, així com els possibles nexes de la campanya de Trump amb funcionaris russos.

Registre al juliol

Un tribunal secret dels EUA ja va autoritzar el Departament de Justícia i l'FBI a fer-li escoltes telefòniques davant la sospita que treballava amb els russos. A més, al juliol agents federals van registrar el seu domicili dels afores de Washington.

La investigació contra Manafort es remunta a més d'un any enrere, per la seva aparició en una llista de pagaments en sobres mantinguda pel partit del deposat president ucraïnès Víktor Ianukóvitx (Partit de les Regions), aliat de Moscou.

Notícies relacionades

La seva aparició en aquesta llista també va ser el motiu de la dimissió de Manafort com a cap de campanya de Trump l'agost del 2016, després de només dos mesos al càrrec.

Manafort a més va acompanyar el juny del 2016 Donald Trump Jr., el fill gran de Trump, a una polèmica reunió amb una advocada russa de qui esperaven rebre informació comprometedora sobre la llavors candidata demòcrata, Hillary Clinton.