AUDIÈNCIA NACIONAL

El fiscal s'oposa a la llibertat del periodista pres a Brians i reclamat per Turquia

Considera que Hamza Yalçin no té arrelament per quedar lliure mentre es resol l'extradició

Suècia no ha sol·licitat a l'Audiència Nacional la seva entrega, a diferència d'Alemanya en el 'cas Akhanli'

undefined39676236 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170821193754

undefined39676236 protesters chant slogans as they hold portraits of hamza yal170821193754 / OZAN KOSE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Júlia Regué / Madrid / Barcelona

La fiscalia de l’Audiència Nacional s’ha oposat a la llibertat del periodista i escriptor turcosuec Hamza Yalçin, de 59 anys, detingut el dia 3 d’agost a l’aeroport del Prat en virtut d’una ordre de detenció internacional emesa per Turquia per delictes relacionats amb el terrorisme i que continua a la presó de Brians.

En el seu informe contrari al recurs d’apel·lació de la defensa de Yalçin, el fiscal Pedro Rubira reitera els arguments pels quals al seu dia va demanar la seva presó, acordada pel jutge Ismael Moreno: com que Yalçin va ser detingut quan va fer escala a Barcelona amb destí a Londres, no té cap arrelament a Espanya, i per això si quedés en llibertat no tindria on allotjar-se, i podria sostreure’s de l’acció de la justícia sense que s’hagués decidit en el procediment d’extradició obert si ha de ser entregat a Turquia o no.

Fonts jurídiques assenyalen que les ordres internacionals de detenció no deixen marge per a una altra actuació fins que es resolgui l’extradició, que competeix a la Sala Penal de l’Audiència Nacional. D’aquí ve que justifiquin que la fiscalia s’oposi a la llibertat sense entrar encara en el fons de l’assumpte. Turquia té un termini de 40 dies, que finalitza l’11 de setembre, per aportar la documentació que entengui necessària per justificar l’entrega.

A més, diferencien el seu cas del de l’escriptor de nacionalitat alemanya Dogan Akhanli, arrestat a Granada i que està en llibertat mentre es resol l’extradició sol·licitada per Turquia, en què aquest va comparèixer acompanyat per personal de l’ambaixada alemanya, país que s’ha oposat a l’entrega. En el cas de Yalçin, les autoritats sueques, malgrat el requeriment formulat per la Fiscalia fa uns 10 dies, encara no han comparegut a l’Audiència Nacional per oposar-se a l’extradició.

El seu advocat ho titlla d'«aberració jurídica»

 Un dels advocats de Yalçin, David Aranda, qualifica la decisió de la fiscalia d’«autèntica aberració jurídica» perquè, segons ell, «és contrària a tots els principis que regeixen la Unió Europea».+

Notícies relacionades

El lletrat recorda que el periodista té nacionalitat sueca des del 2006 i que, per tant, és ciutadà comunitari. Aquest fet, segons ell, acredita «perfectament» el seu arrelament dins del territori de l’espai Schengen, i per això considera que se li ha d’aplicar el «criteri de no discriminació», que es basa en la «impossibilitat de distingir entre ciutadans de l’Estat espanyol i altres ciutadans europeus». Això permetria que Yalçin, com ja ha dictat l’Audiència Nacional en el cas d’Akhanli, quedés en llibertat condicional, encara que se li decretessin mesures cautelars com la residència obligatòria o la compareixença periòdica davant l’Ambaixada d’Espanya a Suècia.

Entre altres arguments, la defensa al·lega en el seu recurs –que la Sala Penal ha de resoldre ben aviat– que la demanda de Turquia contra Yalçin, d’origen kurd i molt crític amb el president Recep Tayyip Erdogan, respon a motius polítics, així com la «vulneració sistemàtica dels drets humans» per part de l’Estat turc. «L’Estat espanyol ha d’evitar qualsevol vulneració de drets humans més enllà de les fronteres del seu territori», defensa Aranda, i afegeix que «el fiscal hauria de garantir la protecció d’aquests drets».