REUNIÓ DELS VINT-I-VUIT A BRUSSEL·LES

May deixa molts dubtes sobre el futur dels europeus que resideixin al Regne Unit després del 'brexit'

Tan sols garanteix els drets als que hagin complert com a mínim cinc anys vivint en territori britànic en el moment de la sortida de la UE

zentauroepp39009128 british prime minister theresa may arrives at a eu leaders s170622222605

zentauroepp39009128 british prime minister theresa may arrives at a eu leaders s170622222605 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Regne Unit no forçarà cap ciutadà europeu a abandonar el seu territori i tots aquells amb cinc anys de residència al país fins al moment de la sortida efectiva de la Unió Europea tindran l'oportunitat de regularitzar la seva situació. La primera ministra britànica, Theresa May, ha exposat aquest dijous a la resta de líders europeus una petita pinzellada d'aquests plans. Exigeix reciprocitat i reclama certesa com més aviat millor. “És un bon principi però queden moltes i moltes preguntes”, ha valorat la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE no és el fòrum de negociació adequat però May, quatre dies després de l'inici oficial de les converses, ha volgut oferir una primera pinzellada de les propostes que presentarà la setmana que ve davant el Parlament britànic. Un pla “just” i “seriós”, segons fonts del seu Govern, per donar seguretat als 3,3 milions d'europeus que resideixen actualment a les illes. Els 27 han rebut l'oferta amb cautela. “És molt prematur valorar-la. Volem saber-ne els detalls”, han explicat fonts del Consell.

DATA DE TALL DEL 'BREXIT'

La proposta no aclareix quina és la data de tall del 'brexit' per garantir els drets. En principi, segons May, els ciutadans europeus que compleixin cinc anys de residència en una data no anterior a l'activació de l'article 50 del Tractat --el 29 de març del 2017-- i el dia de la sortida del país del club --en principi el 29 de març del 2019-- tindran dret a l'estatus que els equipara als britànics a l'hora d'accedir a la sanitat, l'educació, els beneficis socials i les pensions. És a dir, als mateixos drets que un nacional del país.

Notícies relacionades

Els europeus que sumin més de cinc anys amb residència legal rebran un estatus assimilat al dels britànics. En el cas dels que acumulin menys de cinc anys en el moment en què es produeixi la sortida, Londres els donarà un període de gràcia per tenir accés als mateixos drets. Brussel·les aspira que l'acord amb Londres inclogui no només els que resideixen i treballen al Regne Unit ara, sinó també els que ja ho han fet abans o els que ho faran fins a la data de sortida i que els drets siguin per a tota la vida.

Després de la primera sessió del Consell Europeu, els 27 s'han reunit sense May per pactar els criteris i el procediment a seguir en el trasllat de l'Agència Europea del Medicament, la seu del qual aspira a acollir la ciutat de Barcelona, i l'Autoritat Bancària Europea, totes dues amb seu actualment a Londres. El procés dissenyat per la UE consta de quatre fases i culminarà amb la votació de les candidatures al novembre. BarcelonaAmsterdamCopenhaguenMilàViena i Bratislava són, segons fonts diplomàtiques, les candidatures més fortes.