CONSEQÜÈNCIES DE LES ELECCIONS BRITÀNIQUES

La UE tem el retard i el fracàs de les negociacions del 'brexit'

Juncker adverteix que "el rellotge està en marxa" i el negociador en cap de Brussel·les es mostra disposat a donar a Londres "el temps que necessiti"

zentauroepp38553600 european commission member in charge of brexit negotiations 170609142409

zentauroepp38553600 european commission member in charge of brexit negotiations 170609142409 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BRUSSEL·LES

Els líders de la Unió Europea (UE) temen que la incertesa política al Regne Unit pel resultat de les eleccions britàniques i el debilitament de la primera ministra, Theresa May, obliguin a endarrerir l'inici de les negociacions per al ‘brexit’ i, pitjor encara, provoquin el fracàs d'aquestes negociacions.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assenyalat aquest divendres que “no sabem quan començaran les discussions sobre el ‘brexit’. Sabem quan s'han d'acabar. Farem tot el possible per evitar un ‘no acord”.

El Regne Unit ha d'abandonar la UE com a molt tard a finals de març del 2019, dos anys després de l'inici del procediment formal que va llançar May, el 29 de març, invocant l'article 50 del tractat de la UE. Estava previst que les negociacions comencessin el dia 19 d'aquest mes de juny.

Tusk ha subratllat que "la nostra responsabilitat compartida i la nostra tasca urgent ara és portar a terme les negociacions, en el millor clima possible i assegurant el resultat menys perjudicial possible".

"RELLOTGE EN MARXA"

Per la seva part, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha mostrat més fermesa davant Londres i ha insistit que l'equip negociador que, per part de la UE, dirigeix Michel Barnier, està preparat per començar. "Espero que no ens veurem confrontats a un retard addicional en la conclusió de les negociacions. Desitjo que el resultat de les eleccions no tingui un gran impacte en les negociacions, que esperem desesperadament. Pel que fa a la Comissió, podem començar les negociacions demà al matí a les 9.30", ha afirmat. "El rellotge està en marxa", ha afegit Juncker.

Barnier, en canvi, ha utilitzat un to més conciliador i s'ha pronunciat a favor de donar a Londres el temps que necessiti per a l'inici de les converses amb Brussel·les. “Les negociacions han de començar quan el Regne Unit estigui preparat; el calendari i les posicions de la UE són clares. Unirem els nostres esforços per arribar a un acord”, ha afirmat.

Per la seva part, el comissari europeu per al Pressupost, l'alemany Günther Oettinger, ha subratllat que la UE necessita un Govern “capaç d'actuar, que pugui negociar la sortida de la Gran Bretanya”. "Amb un soci de negociació feble -ha assenyalat en referència al pròxim Govern britànic-, hi ha un risc que les negociacions acabin malament".

COMPARACIONS AMB CAMERON

Notícies relacionades

Pràcticament cap representant europeu ha expressat empatia o comprensió amb May. Alguns fins i tot han comparat la seva decisió d'avançar les eleccions, en un intent de sortir-ne enfortida, amb l'actitud del seu antecessor, David Cameron, que va convocar el referèndum del 'brexit' -pensant que guanyaria l'opció de seguir a la UE- amb l'objectiu de silenciar els euroescèptics en el seu propi partit.

Aquesta comparació ha estat latent en les declaracions de l'eurodiputat liberal Guy Verhofstadt, ex primer ministre belga que actualment lidera la posició del Parlament Europeu en relació amb el 'brexit'. "Primer va ser Cameron i ara May. Una altra vegada, un objectiu propi de política interior farà que unes negociacions que ja eren complexes siguin encara més difícils", ha subratllat.