Un terrorista mata quatre persones al llançar un camió contra la multitud en un carrer de vianants d'Estocolm

La policia confirma que un uzbek de 39 anys, afí a l'Estat islàmic i ja detingut, és el conductor del vehicle que va atropellar i matar 4 persones

Una ambulància davant els cossos de les tres víctimes mortals en un atemptat amb camió a Estocolm. / AFP / ATLAS VÍDEO

Una ambulància davant els cossos de les tres víctimes mortals en un atemptat amb camió a Estocolm.
icoy37968621 estocolmo170407153302

/

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Posar-se al volant d’un vehicle pesant i atropellar els que estiguin a l’abast s’ha convertit en la manera d’actuar preferida dels llops solitaris del terrorisme gihadista. Així va matar 86 persones a Niça, el juliol del 2016, un membre de l’Estat Islàmic (EI). Cinc mesos més tard, el mes de desembre passat, un tunisià, també gihadista, assassinava 12 persones en un tradicional mercat nadalenc de la ciutat de Berlín. Fa poc més de dues setmanes, a Londres, quatre persones perdien la vida de la mateixa manera en ple centre en un altre atac reivindicat també per l’EI. Ahir va tornar a passar. Aquesta vegada a la ciutat d’Estocolm.

    

Almenys quatre persones van morir i una desena van resultar ferides després que un home al volant d’un camió atropellés a primera hora de la tarda els transeünts que caminaven per un cèntric carrer de vianants de la capital suecaDrottninggatan. No hi ha dubte que es tracta d'un atemptat terrorista, tal com ha confirmat la policia i el primer ministre, Stefan Löfven, encara que no hi ha confirmació oficial de qui rubrica aquest nou atac a Europa. Tot i que la forma d'actuar es correspon amb l'operativa dels islamistes radicals, la policia sueca no ha donat la seva confirmació oficial.

Hi ha un detingut vinculat a l'atac. La Fiscalia sueca l'ha arrestat aquest dissabte de forma oficial i ha presentat càrrecs contra ell per terrorisme. La policia sueca ha confirmat que seria el conductor del camió, i que es tracta d'un uzbek de 39 anys, afí a l'Estat islàmic.

«SUÈCIA HA SIGUT ATACADA»

«Suècia ha sigut atacada. Tot apunta a un atemptat terrorista», va declarar en una breu compareixença el primer ministre suec, Stefan Löfven. Tot seguido va enviar el seu condol «a les víctimes, les seves famílies i els ferits».

    

La policia va confirmar que el conductor del camió s’havia escapat entre la multitud i que l’estaven buscant. De fet, les forces de seguretat van fer pública la fotografia del sospitós i van sol·licitar la col·laboració ciutadana. Es tracta de la imatge d’un home tapat amb la caputxa d’una dessuadora, amb barba i cabells foscos. Hi ha un detingut vinculat amb l’atac.

    

El camió l’havien robat al matí davant d’un restaurant a tres illes de cases del lloc de l’atac, segons van informar diversos mitjans de comunicació suecs. L’empresa de cervesa Spendrups va confirmar a mitjans locals que el camió sinistrat pertany a la companyia i que havia sigut sostret per una persona emmascarada, aprofitant que el conductor estava descarregant mercaderia.

   

 Les mateixes fonts policials van explicar que havien detingut una persona relacionada amb l’atac. «Puc confirmar que hem interrogat dues persones, però això no significa que, necessàriament, siguin sospitosos», va assegurar el portaveu de la policia Lars Bystrom, que després va confirmar una detenció.

DESALLOTJADA L’ESTACIÓ CENTRAL

La capital sueca va quedar pràcticament paralitzada, especialment el centre de la ciutat, des de primera hora de la tarda. Mentre es mantenia l’operació policial oberta per trobar l’autor de l’atac, l’estació central de la ciutat va ser evacuada, i tota la xarxa de metro, tancada.

    

Policies armats recorrien els carrers mentre es repetien escenes de carreres entre els transeünts sorpresos enmig de l’operació. El pont Oresund, que uneix Suècia i Dinamarca, va quedar clausurat. La policia va donar ordres als ciutadans d’evitar el centre de la ciutat i les aglomeracions. El cap de Policia, Dan Eliasson, va comunicar que s’havien mobilitzat forces policials a tot Suècia per augmentar la visibilitat i la vigilància de zones estratègiques, encara que els serveis d’intel·ligència mantenien el nivell d’alerta terrorista «elevat», de grau tres en una escala de cinc.

  

 Finlàndia i Noruega van decidir reforçar les mesures de seguretat a les grans ciutats i als aeroports després de l’atac a Estocolm. Els agents noruecs, com va quedar constància al compte oficial de Twitter de la seva policia, aniran armats fins a nova ordre, quan normalment patrullen desarmats. Les forces de seguretat finlandeses van comunicar així mateix l’increment del nombre de patrulles a Hèlsinki.

  

 La condemna arribada de tots els racons del món no es va fer esperar, com tampoc les mostres de solidaritat. Els mateixos suecs van embastar a través de Twitter –Openstockholm– una xarxa d’acollida en cases particulars destinada a persones sorpreses al centre de la ciutat enmig de l’operació policial. La torre Eiffel tenia previst apagar els llums la nit passada en senyal de solidaritat amb les víctimes de l’atemptat a Suècia i les seves famílies.

Notícies relacionades

  

 Els líders dels principals països europeus van mostrar el seu condol a les famílies de les víctimes i van reiterar la seva voluntat d’unir esforços en la lluita contra el terrorisme.