GUERRA A SÍRIA

Dues cadenes d'atemptats de l'Estat Islàmic causen una matança en dos feus d'Assad

Almenys 145 persones moren en els atacs reivindicats per l'EI a les ciutats costaneres de Khableh i Tartus, de majoria alauita

Els gihadistes ataquen una zona on Rússia, principal aliat del president sirià, manté una base aèria i la seva única base naval al Mediterrani

Dues cadenes datemptats de lEstat Islàmic causen una matança en dos feus dAssad / EFE / SANA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Matança gihadista en dos bastions del règim sirià. El grup terrorista Estat Islàmic (EI) s'ha atribuït aquest dilluns les dues cadenes d'atemptats en què han mort almenys 145 persones i desenes han resultat ferides a les ciutats costaneres de Tartus Khableh, feus governamentals al nord-oest del país, segons l'últim recompte de l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH).

Amb aquesta acció simultània, en què ha utilitzat cotxes bomba i combatents suïcides, l'organització gihadista ha confirmat el seu mortífer canvi d'estratègia i ha atacat dos bastions del president Baixar al-Assad que fins ara s'havien escapat del pitjor de la guerra siriana. I ha demostrat, a més, la seva capacitat per actuar en una zona on Rússia, el principal aliat d'Assad, manté la seva única base naval al Mediterrani (Tartus) i una base aèria, a Hmeimim, a prop de Khableh.

En aquesta última ciutat, situada a la província de Latakia, almenys 97 persones han perdut la vida per quatre explosions, i 48 han mort per tres explosions a Tartus, capital de la província homònima, segons l'OSDH. Els mitjans de comunicació oficials han rebaixat la xifra a 78 morts en les dues sèries d'atemptats.

La televisió estatal siriana ha precisat que almenys 45 persones han mort a Khableh, on s'han registrat quatre explosions a l'estació local d'autobusos i a prop de la Direcció General d'Electricitat i de l'Hospital Nacional. Segons l'OSDH, primer ha explotat un vehicle carregat d'explosius a prop de l'estació i poc després dos suïcides han detonat els cinturons bomba que portaven adossats al cos. Un tercer terrorista suïcida ha fet explotar la bomba que portava a sobre a l'altre lloc, a prop de l'entrada d'ambulàncies de l'hospital.

MÈTODE SIMILAR

La cadena oficial ha afegit que a Tartus han mort 33 persones més i 47 han resultat ferides en tres explosions "terroristes". El mètode ha sigut similar: primer ha esclatat un cotxe bomba a l'entrada de l'estació d'autobusos i, poc després, un suïcida ha detonat al mateix lloc els artefactes que portava a sobre. Un altre kamikaze ha fet el mateix en una àrea residencial a l'oest de la ciutat, ha informat l'agència Sanà.

Nizar Hamade, conductor d'autobusos, ha explicat a Reuters que les explosions s'han registrat en un interval de només 10 segons. "La gent ha començat a córrer, però no sabia en quina direcció; els cotxes s'han encès, hi havia sang i cossos per terra", ha afegit horroritzat.

L'agència Amaq, vinculada a l'EI, ha assenyalat que combatents d'aquesta organització han comès els atacs contra "concentracions d'alauites", membres de la secta a què pertany el president Assad, a Khableh i Tartus, encara que sense donar més detalls. No obstant, la televisió siriana ha assegurat que el grup armat Moviment Islàmic dels Lliures de Sham ha reivindicat els atemptats, encara que aquesta organització no ha publicat cap comunicat sobre els atacs ni a la seva pàgina web ni als seus comptes de Twitter.

MINORIA ALAUITA

Notícies relacionades

Els atacs d'avui són els primers d'aquesta mena registrats als feus costaners de les autoritats sirianes de Latakia i Tartus, on viu gran part de la minoria alauita del país i on els nivells de violència han sigut més baixos des de l'inici del conflicte, el març del 2011.

Després dels atemptats, el ministre d'Informació sirià, Omran al-Zoubi, ha afirmat que els grups terroristes estan recorrent als atacs amb bomba contra la població civil perquè, segons la seva opinió, no tenen prou capacitat per lluitar contra l'Exèrcit sirià. "No ens dissuadiran", ha declarat a la cadena de televisió Al-Ikhbariya. "Utilitzarem tot el que tenim per combatre els terroristes", ha afegit.