HISTÒRIES MÍNIMES

Solidaritat rendible

La xarxa social BarcelonaActua aconsegueix autofinançar-se arran de l'adhesió d'empreses

Després d'una etapa en el món del màrqueting, aquesta emprenedora va bolcar els seus coneixements en una xarxa social solidària on aglutinar voluntariat i intercanvi de favors. La comunitat ja la formen 12.000 persones.

Solidaritat rendible_MEDIA_1

Solidaritat rendible_MEDIA_1 / ADRIANA DOMÍNGUEZ

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El que va néixer el 2011 com un projecte voluntarista és avui una realitat que s'autofinança. La xarxa social solidària BarcelonaActua (www.barcelonactua.org), que dirigeix Laia Serrano, ja compta amb un grup de cinc empreses que s'hi han adherit i que permeten «ampliar el radi d'acció», explica aquesta emprenedora que va crear aquesta plataforma de voluntariat i favors ara fa quatre anys després de decidir utilitzar la seva experiència en el món del màrqueting en un projecte que ajudés a fer més fàcil la vida a les persones amb tota mena de propostes, sempre sota un prisma social i altruista.

La plataforma ja ha integrat cinc empreses. Es tracta de Gaes Solidària, el departament d'acció social de la multinacional familiar catalana dedicada a la correcció auditiva; Alqvimia, firma especialitzada en cosmètica natural; Viatges Tarannà; el grup d'empreses proveïdores del sector de la instal·lació Sesaelec, i l'entitat especialitzada en finances ètiques Triodos Bank.

BarcelonaActua està oberta a la incorporació de més companyies.  I, de fet, ja negocia amb alguna més perquè formi part de l'elenc de firmes que s'han adherit a la plataforma. «L'objectiu és la rendibilitat. Més ingressos suposen més oportunitats d'ajudar la gent», afirma Serrano. I aquesta és una guia a l'hora d'obtenir-los.

Així ha aconseguit captar companyies que coincideixen amb aquests principis, com Gaes Solidària. La responsable d'aquesta divisió de Gaes, María José Gassó, està convençuda que la participació en BarcelonaActua «encaixa amb els projectes de voluntariat en què intervé l'empresa». «Ho fem a nivell internacional i ens quedava pendent la pota d'aquesta activitat a nivell local», afegeix. En aquest marc organitzen classes per a nens en risc d'exclusió del barri del Poble Nou de Barcelona.

Serrano explica que la intervenció d'empreses no es limita al suport monetari. No és només això el que es persegueix. «Interactuen, participen de manera directa en els projectes», assegura. Per això han de ser empreses amb un perfil molt concret. I això forma part de la filosofia, per exemple, de Gaes. Gassó afirma que aquesta concepció «és un projecte personal» que ha calat en tots els nivells de la companyia i que forma part del seu ADN.

L'evolució econòmica de BarcelonaActua ha tingut diferents etapes des de la seva fundació. La primera va consistir en l'aportació de recursos pels promotors-consellers del projecte (el lingüista Sebastià Serrano, la filòloga Cristina Guardans, el directiu Lluís Bonell i el professor de màrqueting Toni Martí).

En una segona fase van obrir la xarxa solidària a socis que paguen una quota. En tenen uns 150 i també organitzen diverses classes d'esdeveniments. L'abril del 2013 va ser quan van estrenar la via del suport d'empreses, amb la incorporació d'Alqvimia, fundada per l'empresari Idili Lizcano. A partir d'aquí s'hi van sumar la resta.

La idea de Serrano és ampliar al màxim el nombre d'empreses. «Preferim que siguin moltes que no només uns quantes que hi aporten molt», especifica. Però no és només una qüestió de diners, insisteix, sinó d'interès i implicació. Per això es decanten per  empreses que creguin realment en la responsabilitat social corporativa i no la limiten a actuacions o fets puntuals dins de l'àmbit promocional.

A través de BarcelonaActua es pot participar en activitats de voluntariat d'allò més variades. Existeix, per exemple, un grup de persones que ajuden a buscar treball de manera més efectiva o un altre grup que dona suport a famílies que tenen algun membre amb una malaltia mental.

Notícies relacionades

A més, la plataforma també funciona com a xarxa d'intercanvi de favors o objectes, com ara rentadores, telèfons o tota mena de prestacions i serveis imaginables. La comunitat està formada en l'actualitat per unes 12.000 persones, explica Serrano.

En l'últim exercici, BarcelonaActua ha generat uns ingressos d'uns 40.000 euros a través d'un equip de dues persones que treballen a temps complet, entre elles la pròpia Serrano; algun freelance i una persona a temps parcial, a més a més del suport dels quatre consellers i de les empreses que s'han adherit al projecte, explica la directora general.