«El problema és el model»

Veïns, floristes i exocellaires coincideixen que la qüestió de fons és la saturació

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Carme Romero va ser durant anys presidenta de l'associació de floristes de la Rambla, i l'única que es va sumar al fracassat pla de souvenirs «de qualitat» promogut per l'anterior equip de govern en el marc del Pla Cor, iniciativa que la nova regidora del districte, Gala Pin, va anunciar diumenge en una entrevista en aquest diari que aparcava, així com el pla especial de reordenació de la Rambla, que ja comptava amb una aprovació inicial. «Acaben d'arribar i és normal que s'ho vulguin mirar tot amb calma i prendre les seves decisions; però jo sóc de l'opinió que s'ha de fer alguna cosa. Aparcar la Rambla és perillós, és un ecosistema molt fràgil», assegura la florista. «Costa molt fer coses i molt poc desfer-les», afegeix la dona, que apunta que està a favor de la moratòria hotelera promoguda per Colau.

«El principal problema de la Rambla és la saturació», conclou la florista, que comparteix amb l'alcaldessa la idea de repensar la Rambla en el marc del model turístic de la ciutat. La florista, testimoni d'excepció del que passa davant de les seves roses, assegura que la proliferació de venedors ambulants d'aquesta primavera -«es van instal·lar abans de les eleccions, amb el bon temps», precisa- ha sigut sufocat amb més presència policial, com també va anunciar Pin en la citada entrevista.

El col·lectiu d'antics ocellaires -la seva polèmica reconversió impulsada per l'últim govern socialista va protagonitzar un dels grans despropòsits del passeig- veu amb bons ulls la congelació, ja que el pla de Trias els donava per amortitzats. «Al seu dia ja vam presentar-hi al·legacions», apunta Mònica Trias, una de les paradistes més reticents a abandonar el passeig.

«Tinc clar que tinc la meva llicència en vigor i tot el dret a seguir aquí. Sempre m'he mostrat disposada a repensar el disseny de la parada i el producte que venem. El que no em plantejo és deixar la Rambla», sentencia la paradista, membre d'una família que suma 150 anys al lloc. «Em fan més por els lobbies que els polítics», conclou la dona. En idèntics termes s'expressa Xavier Cuenca, president del col·lectiu d'exocellaires -reconvertits en gairebé de tot-, que coincideix amb Pin i amb Romero en el fet que el problema de la Rambla és convenient tractar-lo en un marc general sobre el model turístic. «Si agafes els creueristes, els deixes a la plaça de Catalunya i els dius que en dues hores han d'estar al port, ¿què poden fer?», reflexiona el jove, fill i nét d'ocellaires, que també parla de lobbies«Tenim l'esperança que el nou ajuntament ens escolti més a nosaltres que als lobbies que ens volen fora». Aquesfs lobbies -principalment hotelers- centren també el discurs de Maria Mas, de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella. «És positiu que s'aturi el pla especial de Trias amb què no estàvem d'acord, però som molt escèptics. Hi ha massa poders pel mig. El nou equip de govern té poc marge», lamenta.

Reme Gómez, presidenta de l'associació de veïns del Gòtic, insisteix que la seva opinió sobre la Rambla no ha variat perquè hagi canviat el govern, però veu amb bons ulls que s'obri un nou debat. «El procés participatiu per decidir el pla ara aturat en realitat no ho va  ser. Era un mer òrgan informatiu en què ens comunicaven els seus plans. No hi havia una participació real. Quan vam veure que la participació es reduïa a decidir de quin color eren les cadires vam decidir desmarcar-nos-en», recorda.

Notícies relacionades

 

I, a l'extrem mar de la Rambla, darrere dels pintors, ordenats recentment, resisteixen algunes estàtues, poques. Aquestes també veuen en el canvi de govern una oportunitat. «Necessitem una norma més flexible. No té sentit que hi hagi tantes places lliures i no ens deixin doblar torns», reclamen.