Pacte de govern

El PSC i En Comú Podem pacten el govern de Vilanova i la Geltrú

El PSC i En Comú Podem pacten el govern de Vilanova i la Geltrú

PSC Vilanova i la Geltrú

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El PSC i En Comú Podem governaran Vilanova i la Geltrú en coalició durant els pròxims quatre anys. Les dues formacions han arribat a un acord programàtic amb què volen garantir un «govern estable». Així ho van anunciar aquest dimarts a la nit, mitjançant un comunicat. El que serà el pròxim alcalde de la ciutat, el socialista Juan Luís Díaz, explica a EL PERIÓDICO que ha sigut «relativament fàcil» posar-se d’acord amb els Comuns.

El pacte de govern s’ha plasmat en un document de deu pàgines: «És un acord molt treballat i molt ampli, precisament perquè ha de ser la base per tirar endavant un nou pla d’actuació municipal», afirma Díaz. Segons el document, l’«única finalitat» de l’acord és «millorar i fer avançar Vilanova i la Geltrú i servir els interessos de tota la ciutadania des de l’ajuntament», i defineix el nou executiu local, que es constituirà aquest dissabte, 17 de juny, com a «progressista, ecologista i feminista».

L’acord també estableix deu «principis orientadors» de l’acció de govern. Aquests principis passen per la transició ecològica, la mobilitat, la neteja, el comerç, els drets de la ciutadania, el feminisme, el servei públic, la transició digital i la governança.

Organització municipal

La voluntat dels dos grups és arribar a acords i consensos «com més amplis millor» per «avançar en la confiança» i la «credibilitat política, i construir un govern «relacional, cooperatiu» i fonamentat en el diàleg i la participació ciutadana. El pacte va ser aprovat per les respectives assemblees aquest dimarts i preveu «el diàleg i l’escolta permanent» amb la resta de grups municipals de l’ajuntament, amb la ciutadania i amb els entitats organitzades dels barris i la ciutat.

Tot i que hi ha hagut converses, no s’ha arribat a un acord de govern amb el nou partit Transformem Vilanova: «Coincidim en moltes coses, però s’acaben de formar i hi ha qüestions en les quals no tenim clara la seva posició exacta, com en el cas de l’urbanisme», explica Díaz. Tot i així, el líder dels socialistes locals no descarta una possible entrada en el govern municipal: «A curt termini és complicat, però no tanquem la porta que en el futur, si encaixen els nostres programes, acabin participant en la governabilitat».

La proposta de cartipàs municipal de les dues formacions divideix el consistori en sis àrees de gestió: Alcaldia; Organització, Governança i Societat del Coneixement; Projecció de Ciutat, Capitalitat i Universitat; Polítiques de Ciutadania; Acció Comunitària i Ecologia, i Urbanisme i Serveis Urbans. D’aquestes sis àrees, Juan Luís Díaz avança a aquest diari que «segurament» cinc seran presidides per un representant socialista, i la restant per algun d’En Comú Podem. Sobre el futur cartipàs municipal, Díaz explica que ja hi ha un primer esborrany: «Ens agradaria presentar-lo, per deferència, la setmana que ve a la resta de forces polítiques».

Primeres mesures

Per al futur alcalde, una de les prioritats per al nou govern a partir de la setmana que ve serà revertir «la degradació de l’espai públic que s’ha produït durant els últims anys, especialment respecte a la recollida d’escombraries». Així, Juan Luís Diaz afirma que quan assumeixi l’alcaldia parlarà amb els responsables de l’empresa concessionària del servei de neteja per «ampliar de manera urgent el servei». A més, «paral·lelament, anar preparant la licitació perquè Vilanova disposi d’un nou servei de neteja adequat a la realitat de la ciutat».

A més, Díaz situa com a reptes primordials revertir la ronda Ibèrica «de manera que torni a tenir dos carrils per costat», o la creació d’un nou pla de mobilitat urbana sostenible: «Encarregarem un informe a la policia local perquè identifiqui les zones on hi ha més problemes de mobilitat», comenta Díaz.

El vot de càstig

El 2019, el PSC va guanyar les eleccions amb només 60 vots de diferència amb els republicans, però un pacte a última hora entre ERCJunts i la CUP va impedir que Juan Luís Ruiz portés els socialistes a l’alcaldia i va donar la vara de comandament a la republicana Olga Arnau. En canvi, el resultat electoral d’aquest 28 de maig va suposar un gir en la composició del consistori. El PSC, que partia amb els 7 regidors aconseguits fa quatre anys, va guanyar 4 regidors. ERC, que també va aconseguir 7 regidors en els comicis anteriors, en va perdre 4.

Notícies relacionades

En el mandat que començarà oficialment dilluns vinent, l’oposició tindrà 12 regidors: tres per a ERC, que liderarà l’oposició; tres per a Transformem Vilanova, i dos regidors tant per a Junts com per a la CUP i el PP.

Llegeix totes les notícies de Vilanova i la Geltrú a EL PERIÓDICO de Vilanova.