Comicis locals

Resultats eleccions Viladecans 2023: Carles Ruiz (PSC) perd la majoria absoluta davant la irrupció de les dretes

DIRECTE ELECTORAL | Última hora sobre les eleccions municipals a Catalunya

CONTEXT | Viladecans davant les municipals: el setge republicà al regnat socialista de Carles Ruiz

ERC trenca amb la caiguda dels republicans en bona part de la regió metropolitana i manté els seus 5 regidors

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’històric Carles Ruiz (PSC), alcalde de Viladecans des del 2005, ha tornat a guanyar les eleccions municipals. No obstant, després de passar de 13 a 12 regidors, ha perdut la majoria absoluta que va tenir durant l’últim mandat.

Per la seva banda, els republicans han aconseguit fer-se forts al municipi. Si bé ERC ha cedit terreny davant els socialistes al llarg de la regió metropolitana de Barcelona, a Viladecans ha consolidat els 5 regidors que ja va obtenir el 2019 i fins i tot ha millorat el percentatge de vot respecte als anteriors comicis, passant de gairebé un 18% a més d’un 19%.

En l’àmbit de les dretes, Viladecans sí que replica la tendència metropolitana. Així, Ciutadans, el 2019 quarta força amb 4 regidors, desapareix de l’hemicicle baixllobregatenc, mentre que hi entren el PP i Vox, els dos grups amb 3 regidors. I és que les dretes han aconseguit una forta pujada a la ciutat. El 2019, el percentatge conjunt de vot entre Ciutadans, el PP i Vox era del 21%, mentre que el 2023 ha vorejat el 24%, és a dir, gairebé tres punts percentuals més.

A més del PSC i Ciutadans, també baixen els Comuns, que el 2023 van acudir per separat a la cita amb les urnes amb una llista de Podem, que va aconseguir 2 regidors, i una altra d’En Comú, que en va sumar 1. Així, en aquestes municipals, l’espai dels morats s’ha presentat amb una llista conjunta i ha sumat 2 regidors, cosa que es tradueix en un menys que el 2019.

Sense absoluta, però sense rivals

Notícies relacionades

Tot i que Carles Ruiz no ha aconseguit sumar prou vots per governar en solitari, els seus 13 regidors han de ser més que suficients per, com a mínim, governar en minoria a la ciutat durant quatre anys més, ja que qualsevol canvi al capdavant del consistori hauria de passar per un acord quatre bandes en què coincidissin les postures antagòniques dels republicans, els comuns, els populars i de l’extrema dreta de Vox.

Així, Ruiz també té la possibilitat i buscar pactes per aconseguir un govern amb majoria absoluta. En aquest cas, els millors posicionaments són En Comú Podem.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: