‘Start-up’

Viladecans apadrina el llançament mundial del primer ‘botó vermell’ contra el ‘ciberbullying’

  • Fi al silenci davant el ‘bullying’: dos de cada tres testimonis ja expliquen l’assetjament a l’escola o a casa

Viladecans apadrina el llançament mundial del primer ‘botó vermell’ contra el ‘ciberbullying’

Ayuntamiento de Viladecans

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La setena edició de la jornada IND+I celebrada al Cúbic de Viladecans (Baix Llobregat) va ser el passat 3 de maig escenari del llançament mundial del ‘botó vermell’, el «primer servei mundial per lluitar contra el ‘ciberbullying’ concebut per ajudar les víctimes d’aquest tipus d’assetjament i violència digital».

L’eina, desenvolupada per la ‘start-up’ espanyola RepScan, permet «identificar i eliminar de manera immediata continguts negatius, ofensius i vexatoris d’internet, així com imatges indegudes que es tornen virals i causen més mal a les víctimes», expliquen des de l’Ajuntament de Viladecans.

La trobada anual sobre indústria i innovació –una iniciativa del consistori de Viladecans, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els fons de desenvolupament regional de la Unió Europea– va comptar amb l’assistència de prop de 300 persones del món de l’empresa, la universitat i l’administració.

Eliminació i monitoratge del contingut

Des de l’ajuntament assenyalen que el ‘botó vermell’ de RepScan és un servei d’alerta que funciona les «24 hores del dia» i que, a més d’eliminar el contingut negatiu –que s’agreuja a l’incloure vídeos o imatges–, el monitoritza per «evitar que es tornin a publicar a les xarxes socials i pàgines web», amb independència que la difusió suposi o no un delicte.

El CEO de RepScan, Josep Coll, va explicar durant la seva presentació a l’IND+I que el sistema està pensat «tant com una solució per a ús particular com perquè les escoles, entitats esportives i altres col·lectius puguin oferir-la als pares i menors com a solució de resposta ràpida quan es difonen imatges d’una agressió o de caràcter íntim».

«Hem creat aquesta solució perquè s’activi quan els plans de prevenció contra l’assetjament fallin i passi el que, desgraciadament, cada vegada és més habitual: que es filtri un vídeo o una imatge d’un menor», va afegir Coll.

Conflicte creixent

El problema del ciberassetjament a menors s’està agreujant, com una manera més de ‘bullying’. Segons una recent enquesta realitzada per Save the Children, tres de cada quatre joves espanyols han patit violència ‘online’ durant la seva infància.

A més, un informe realitzat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) juntament amb les Nacions Unides alerta que la violència a internet i el ciberassetjament provoquen cada any que 200.000 joves d’entre 14 i 28 anys es treguin la vida.

Notícies relacionades

La setena jornada sobre indústria i innovació de Viladecans va posar èmfasi tant en la necessitat que es reforci la ciberseguretat en tots els àmbits com en els reptes que suposa la transformació digital i sostenible en marxa. Per la seva banda, l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que va participar de manera activa en la trobada, va definir el IND+I com «una confluència entre la indústria, el coneixement i l’activitat econòmica» que genera oportunitats.

Llegeix totes les notícies de Viladecans a EL PERIÓDICO Viladecans