Programa Strack

Els hospitals de Bellvitge i Viladecans i l’Atenció Primària de l’ICS impulsen un projecte per reduir la recurrència de l’ictus

El programa fa un seguiment intensiu dels pacients durant el primer any amb monitoratge remot, amb l’objectiu de donar una solució una vegada superada la fase aguda i entrada la fase crònica

Els hospitals de Bellvitge i Viladecans i l’Atenció Primària de l’ICS impulsen un projecte per reduir la recurrència de l’ictus

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelonès), el de Viladecans (Baix Llobregat) i l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut (ICS) han impulsat un programa per reduir la recurrència de l’ictus. Es calcula que el 40% dels pacients que n’han patit un i que necessiten rehabilitació no la fan o bé no la comencen, un 30% no continua amb la medicació i un terç no visita el seu CAP una vegada li han donat l’alta.

Després de l’ictus, el primer any és crític per determinar l’evolució futura del pacient. Davant això, el programa Strack fa un seguiment intensiu dels pacients durant el primer any amb monitoratge remot, amb l’objectiu de donar una solució una vegada superada la fase aguda i entrada la fase crònica.

El director de la Unitat d’Ictus i del Programa Neurovascular de Bellvitge, el doctor Pere Cardona, recorda que l’atenció urgent davant un ictus és clau perquè cada minut que passa moren dos milions de neurones. Afegeix que s’han adonat que faltava coordinació per al seguiment de la rehabilitació i l’adherència al tractament en els mesos posteriors, amb un risc de recurrència molt alt d’ictus.

Seguiment de 350 pacients a l’any

Seguiment de 350 pacients a l’anyUn total de 40 pacients que han patit un ictus i han rebut l’alta mèdica en les últimes setmanes a Bellvitge han sigut els primers a formar part del programa. La previsió és que es faci el seguiment d’uns 350 pacients a l’any.

Una vegada reben l’alta, les professionals d’infermeria de l’hospital expliquen al pacient el seu pla de cures personalitzat, que inclou l’accés a una aplicació, a continguts multimèdia i dispositius tecnològics, que s’adapten segons la gravetat, edat i capacitat de recuperació del pacient. Es fa el monitoratge domiciliari de glicèmia, hipertensió arterial i freqüència cardíaca, entre d’altres, per conèixer el risc cardiovascular.

El programa inclou també pautes d’activitat física, exercicis de rehabilitació i estimulació cognitiva, informació sobre medicaments prescrits i qüestionaris de resultats en salut i la seva satisfacció en general amb el procés.

Primers resultats a finals del 2023

A través d’una solució digital, un equip de professionals multidisciplinaris farà el seguiment dels pacients a partir de les dades i estadístiques que rebin i podran prescriure nous continguts. L’equip està format per neuròlegs, infermeres, metges de família, treballadors socials, geriatres, fisioterapeutes i professionals de laboratori, entre d’altres.

Notícies relacionades

Està previst que a finals del 2023 es disposin de resultats d’avaluació del programa i si són els esperats es podria escalar. El seu objectiu és facilitar l’adherència als tractaments, reduir visites innecessàries, repetició de proves i descompensacions, així com millorar la coordinació entre dispositius assistencials.

Llegeix totes les notícies de Viladecans i l’Hospitalet a EL PERIÓDICO