925 milions d’euros

Roca Group i els ajuntaments de Gavà i Viladecans impulsen la creació d’un ‘hub’ de construcció sostenible

Els impulsors demanen al govern espanyol que el projecte pugui optar a la línia d’ajuts de la UE postpandèmia

Es llegeix en minuts

Roca Group i els ajuntaments de Gavà i Viladecans han presentat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme el projecte de creació d’un hub de construcció sostenible que agruparia indústries manufactureres de materials, equipaments, tecnologia i serveis per a la transformació sostenible de l’edificació a l’Estat.

L’objectiu dels impulsors és que el govern espanyol l’inclogui dins dels plans sol·licitats al programa Next Generation la UE, en la línia dels fons de reconstrucció europeus postpandèmia. En cas que fos així, la iniciativa, projectada el 2017 amb un pressupost de 925 milions d’euros, escurçaria de 15 a 6 anys el termini previst per a la seva posada en marxa.

Per a l’execució d’aquesta iniciativa es crearà un consorci publicoprivat liderat per Roca Group com a impulsor del projecte, amb el recolzament dels ajuntaments de Viladecans i Gavà.

El consorci estarà coliderat per les empreses Cosentino i Nasunvinsa. Així mateix, són socis del projecte com companyies tractores Fluidra, Applus, Acciona i Suez, acompanyades d’un grup important de pimes dels dos municipis, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) com a socis de coneixement, a més de la consultora estratègica holandesa YGroup com a soci responsable de l’assistència tècnica.

Més d’una vintena d’iniciatives

El hub contindrà més d’una vintena d’iniciatives, unes de liderades per Roca Group i altres per les diferents administracions (Estat, Generalitat i ajuntaments). Hi haurà la seu mundial de Roca Group, que inclourà un showroom, un centre logístic i la reubicació i modernització de les seves fàbriques.

A més, Roca Group preveu impulsar el seu Competence Center per millorar la interconnectivitat i digitalització internes, i instal·lar i proporcionar una nova orientació a la Roca Group Corporate University.

En l’òrbita de les administracions, es preveu que el hub donarà cabuda a un competence center de ceràmica sanitària, a un nou equipament de testing i a la recerca dels nous materials i tecnologies sostenibles, un centre de transferència del coneixement, una oficina d’atracció d’activitat econòmica, un accelerador d’empreses emergents i espais de coworking, una Fàbrica d’Edificis (un espai que contingui tots els avenços de la construcció sostenible i modular), un centre d’experimentació mediambiental per a l’economia circular de productes a partir de fonts vegetals i no petrolíferes vinculades al sector, i una oficina de «Projectes Tractors Municipals».

Adhesió als ODS

L’objectiu del projecte és centralitzar la investigació, l’intercanvi, la capacitació i el foment de pràctiques sostenibles i solucions tecnològiques d’alt rendiment i baix nivell d’emissions de carboni per als edificis, contribuint així a la transformació del sector cap als paràmetres de sostenibilitat.

Et pot interesar

Per això, s’adhereix directament als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), els objectius i futures normes establertes per la Unió Europea, i a l’Agenda 2030, l’Agenda Urbana Europea, les Flagships de la UE i l’Agenda Urbana Espanyola.

Més notícies de Viladecans iGavà en l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA