Balanç

Bárbara Lligadas (ERC): "A Viladecans hem de plantar cara a l'obsessió d'urbanitzar de manera indefinida"

La representant republicana destaca la tasca del seu partit per "erradicar qualsevol falta de respecte per la diferència"

Bàrbara Lligadas

Bàrbara Lligadas

4
Es llegeix en minuts
L.M. / VILADECANS

Plantar cara a qualsevol falta de respecte per la diferència, realitzar una oposició constructiva per assolir acords en temes socialscombatre l'obsessió de l'equip de govern per la constant urbanització, posar llum i taquígrafs en tot allò que passi dins del consistori i ser els portaveus de la Catalunya il·lusionada amb la independència del país”. D'aquesta manera resumeix Bárbara Lligadas, portaveu d'ERC-AM, els objectius marcats pel seu partit per a aquest mandat, i assegura que “durant el temps que fa que som a l'Ajuntament hem sigut coherents amb tot allò que vam dir que faríem en campanya electoral".

Per la portaveu republicana, “és evident que un partit que porta per nom Esquerra Republicana plantarà cara a qualsevol tipus de discriminació. Però era important remarcar-ho en un consistori on durant l'anterior mandat hi havia hagut un partit xenòfob i encara s'han de seguir assenyalant alguns tics intolerants detectats entre alguns membres del nou mandat”. En aquest sentit, assegura que “hem treballat braç a braç amb l'equip de govern i hem fet propostes en la lluita contra el masclisme i en la defensa del català, per exemple”.  

Lligadas també destaca el treball fet conjuntament “i amb l'objectiu de cosir consens” en altres àmbits com el patrimoni, “empenyent perquè el conjunt monumental de la Torre Modolell i els jardins de Magdalena Modolell siguin restaurats i recuperats”, en la memòria històrica, “aconseguint que s'eliminin els vestigis franquistes dels nostres carrers”, els serveis de primera necessitat, “treballant fermament per eliminar els abusos funeraris”, o, en col·lectius concrets com el dels joves, “promovent el vot als 16 anys o aconseguint la creació d'un carnet jove municipal que estem esperant que implementin”.

“Ens vam comprometre a fer una oposició constructiva sempre que fos possible, i així ho hem fet”, assegura Lligadas, qui assegura que “ens van votar per repensar Viladecans, i si no ho féssim constructivament, no en trauríem res”. “La ciutadania, quan surt més beneficiada és quan hi ha diàleg i hi ha fonaments en la manera de treballar per fer possibles grans acords. I nosaltres hi posem tot l'esforç”, insisteix la portaveu republicana.  

Un gir al projecte del Polígon Centre

No obstant això, també recorda que “quan ha convingut també hem plantat cara”. Sobretot, assegura, “davant de l'obsessió per urbanitzar de manera indefinida i constant el nostre municipi”. “Aquí no trobaran mai la nostra complicitat. I ens han trobat davant per evitar una bogeria de pla urbanístic com era el del Polígon Centre, que acabava amb cases d'alt valor patrimonial, construïa edificis que tancaven el barri centre amb altures de fins a 10 plantes i dissolia la raó de ser del mateix polígon. Ho vam posar tot de cap per avall i vam aconseguir que tots els afectats estiguessin informats. La pressió exercida de forma conjunta ha permès fer un gir al projecte, no tant com volíem, però ens sentim molt orgullosos de la feina feta”, recorda Lligadas.

També remarca que aquest gran projecte urbanístic va endarrerir una altra de les seves batalles històriques, com és el Pla de Llevant, que van poder reprendre fa uns mesos. “L'equip de govern diu que ja està molt avançat. És cert, estem en una fase més avançada que amb la del polígon, ja que en l'anterior mandat, en el que nosaltres no teníem representació, van fer l'aprovació inicial pràcticament d'amagat”, assegura la representant d'ERC-AM, qui assegura que hauria passat el mateix amb el projecte del polígon “si nosaltres no haguéssim alçat la veu”. Tot i això, “tot és qüestió de voluntat política i no podem permetre que es construeixi un nou barri que trinxarà patrimoni i un pulmó verd vital per a la nostra ciutat, creant un impacte insalvable per al seu futur”.

ERC tampoc no va donar suport a macroprojectes com el de Pòdium, “que ha hipotecat les finances del nostre consistori i ha comportat la demolició del Poliesportiu Centre. És a dir, l'exemple de la renúncia al model de barri, aquell que fa incrementar l'autoestima i el sentiment de pertinença de la ciutadania”.

Una aposta per la transparència

“Pel que fa al nostre compromís amb posar llum i taquígrafs al consistori, el gran esforç el vam fer quan un matí ens vam llevar amb la policia judicial registrant les dependències municipals pel cas Inipro”, explica Lligadas, que recorda que des d'ERC, “quan no teníem regidors, ens vam dirigir a Fiscalia per aquest tema, que no ens va fer cas, i a Anticorrupció, que va obrir un expedient. De tot aquell enrenou en va sortir una comissió que va ser una pantomima, en la qual no se'ns va facilitar gens la feina i vam patir una caça de bruixes per part de la resta de partits per haver exposat les conclusions del nostre treball”.

Per últim, “ens hem convertit en la veu de totes aquelles persones que creuen que sense la llibertat nacional, la justícia social és pràcticament una quimera. Això ens ha comportat moltes crítiques en diversos plens però sabem que, encara que vulguin fer veure que no és així, darrere tenim milers de viladecanencs que volen un futur millor dins d'una República catalana”, assegura Lligadas.

Per això, “en el temps que queda de mandat això és el que seguirem fent. Treballarem sent coherents amb els nostres ideals d'esquerres i republicans. Batallarem perquè Viladecans no sigui una ciutat dormitori on només importa el maó. Seguirem buscant consensos on sigui possible i acompanyant tot allò que ens sembli correcte”, destaca la portaveu d'ERC-AM.

Notícies relacionades

“Però també plantarem cara a qualsevol tipus de discriminació. Defensarem orgullosos i somrients el projecte polític més estimulant que existeix actualment. I explicarem que Viladecans també pot ser diferent, que Viladecans pot ser repensat entre tota la ciutadania i pot mirar cap a un futur millor”, conclou Lligadas.

Més notícies de Viladecans

Temes:

Urbanisme