El virus varicel·la-zòster

Varicel·la en nens: símptomes i tractaments

Varicel·la en nens: símptomes i tractaments
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La varicel·la és una de les malalties més comunes durant la infància (prop del 87% de les infeccions es donen en nens de menys de 15 anys), relativament benigna tot i que en ocasions es pot arribar a complicar. Com que la majoria de les persones passen la varicel·la de petits, els dubtes sobre la malaltia i els tractaments els tornen a assaltar quan són ara els seus fills que la contrauen.

Símptomes de la varicel·la

Símptomes de la varicel·laLa varicel·la és una malaltia fàcil de reconèixer perquè apareixen granets de color vermell que causen al nen molt malestar i picor. El causant d’aquesta malaltia infecciosa és un virus de la família de l’herpes, anomenat varicel·la-zòster, i en moltes ocasions, el nen també presenta febre perd la gana.

L’erupció cutània sol començar al cap i a l’esquena i durant els tres o quatre dies següents es propaga per tot el cos, incloent-ne zones tan sensibles com les parpelles, la gola i els genitals.

Les primeres marques tenen un color vermell, són petites i provoquen picor i ràpidament es transformen en vesícules, que en l’etapa final de la malaltia es cobreixen de crosta.

El risc de contagi de la varicel·la

El risc de contagi de la varicel·laLa varicel·la és summament contagiosa: es transmet per l’aire a través de les microgotes que expulsem al respirar, parlar, esternudar... i també mitjançant el contacte de la pell. Tres dies abans del brot comença el risc de contagi de la malaltia i es manté fins a uns set o vuit dies després, quan tots els granets estan coberts de crostes.

Tot i que és molt complicat evitar que el nen es rasqui cal vigilar-lo i insistir que no ho faci, ja que corre el risc d’infecció i de deixar-se cicatrius per sempre.

Tractaments

Tractaments¿Com podem ajudar el nostre fill a passar la malaltia de la millor manera? Els banys d’aigua temperada i el sabó neutre o de civada calmaran la sensació de picor i les ganes de rascar-se. A més, hem de procurar tenir una temperatura ambient agradable, ni molt de fred ni molta calor, i vestir el nen amb roba folgada i de cotó.

És imprescindible tallar-li les ungles per evitar que es pugui fer ferida al rascar-se i és molt important rentar-se les mans sovint.

Es recomana utilitzar una loció de calamina amb les lesions. Si així no aconseguim alleujar la picor es recomana donar un xarop antihistamínic, que ens ha de prescriure el pediatre. En cas de febre, es pot administrar paracetamol. L’aspirina està contraindicada perquè podria provocar la síndrome de Reye: un dany cerebral agut i problemes amb l’activitat hepàtica que no tenen una causa coneguda. L’ibuprofèn se sol desaconsellar perquè hi ha alguns estudis que l’associen a l’aparició d’altres complicacions.

En els lactants i en nens immunodeprimits, es pot fer servir un antivíric.

Vacunació

Notícies relacionades

VacunacióLa majoria de països han inclòs la vacuna al calendari vacunal als 12 anys. Si a aquesta edat un nen no ha passat la varicel·la, se’l vacuna per evitar que la passi d’adult (és més perillós, sobretot per a una dona embarassada).

La pauta actual de vacunació consta de dues vacunes administrades entre els 12 i els 15 mesos, la primera, i la segona és recomanable als 2 mesos.

Temes:

Nens