Escalfament global

Espanya s’endinsa en el pic de la «pitjor onada de calor» mai registrada, segons Aemet

Durant diversos dies consecutius s’estan registrant 44 ºC en diversos punts del país

Espanya s’endinsa en el pic de la «pitjor onada de calor» mai registrada, segons Aemet

Epi_rc_es

6
Es llegeix en minuts

L’onada de calor, motivada per la presència d’un extens i potent anticicló atlàntic el centre del qual és a prop de les illes Britàniques i que està afavorint l’estabilitat atmosfèrica arreu del país, que se suma a la massa d’aire, està provocant una onada de calor que podria convertir-se en «la més potent» i «significativa» en intensitat i extensió per als mesos de juliol i agost a Espanya, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El portaveu de l’Aemet Cayetano Torres ha explicat en declaracions a Europa Press que l’onada de calor va començar oficialment el dia 10 de juliol i, en principi, acabarà el dia 18, però ha afegit que els dies previs i següents també es registraran en el conjunt d’Espanya temperatures extremes.

«Encara s’ha de veure, però aquesta podria ser l’onada de calor més potent a Espanya per a un mes de juliol i fins i tot també d’agost per la seva intensitat i durada, amb diversos dies seguits superant temperatures de 44 ºC, que són un disbarat i diversos avisos vermells (risc extrem). Això té un alt perill per a la salut humana», ha resumit en declaracions recollides per Europa Press.

A la situació actual se suma una DANA situada a l’oest de la Península que segueix generant circulació de sud a nord, fet que aporta condicions subtropicals i impulsa una massa d’aire molt càlida d’origen africà en tots els nivells de l’atmosfera, cosa que ajuda que les temperatures fins i tot s’intensifiquin.

Tanmateix, no descarta que aquesta DANA inestabilitzi una mica l’atmosfera sobre la Península i es produeixin algunes tempestes disperses amb poca precipitació, de manera que seran seques i carregades d’activitat elèctrica, donat el caràcter sec de la massa d’aire sobre Espanya

S’arribarà al pic de l’onada aquest dijous 14 de juliol

Així, espera que les temperatures continuaran pujant, sobretot a les zones que no es desenvolupin núvols i el pic tèrmic de l’onada de calor s’assolirà el dijous 14 de juliol. «Són temperatures d’Arizona (EUA)», compara Torres.

Les mínimes també seran molt altes, especialment a partir de la nit de dimarts, quan és probable que arribin els 22 a 26 graus centígrads al quadrant sud-oest peninsular i 20 a 22 a la vall de l’Ebre i l’altiplà nord.

Tot i que l’evolució de la DANA atlàntica encara és incerta, l’Aemet admet que hi ha una «gran incertesa» sobre quan finalitzarà aquest episodi. Ja des de divendres podrien començar a descendir les temperatures al centre i sud de la Península, però aquesta baixada amb prou feines serà perceptible, donada la «situació de calor extrema». D’aquesta manera, Torres pronostica que l’onada de calor es prolongarà durant el cap de setmana. «Són dies d’infern que s’allarguen», comenta.

El més probable és que l’onada de calor es prolongui durant el cap de setmana i que no sigui fins al dilluns 18 quan les temperatures començaran a descendir per l’oest de la Península, tot i així Torres assenyala que els termòmetres continuaran alts malgrat que per exemple a Galícia baixaran dilluns uns 8 ºC.

En definitiva, destaca que ja des del dia 7 de juliol Espanya està registrant durant tots aquests dies temperatures per sobre dels 40 ºC. De fet, ha citat els valors tan significatius registrats aquest dilluns a Candeleda (Àvila), amb 43,3 ºC; Montoro (Còrdova), amb 43,1 ºC; Talavera de la Reina, 43 ºC; Sevilla, 42,5 ºC; Badajoz, 42,3 ºC; Alcalá de Henares (Madrid), 40,4 ºC.

Avís per risc extrem per altes temperatures

El portaveu ha remarcat que a la província d’Ourense hi ha activat l’avís per risc extrem per altes temperatures, ja que es podran superar els 42 ºC, donat el migjorn que provoca en aquesta província una «ascens molt explosiu de les temperatures». En altres localitats com Zamora, Salamanca, Madrid i la vall de l’Ebre arribaran aquest dimarts als 39 ºC; Càceres, 41 ºC, la vall del Tajo, 42 ºC.

Per al portaveu, el «climax» de l’onada de calor arribarà aquest dimecres i dijous quan encara continuaran pujant fins a arribar als 44 ºC a la vall de la Guadiana, cosa que també motivarà un avís vermell.

En definitiva, ha advertit que es tracta de temperatures molt altes que poden fregar o fins i tot superar la màxima assolida mai a Espanya, de 47,6 ºC.

«Som a prop d’aquest rècord de temperatura a Espanya», ha insistit Torres, que indica que aquestes temperatures són «pròpies d’Arizona», ja que s’arribarà a uns 44 ºC a la campanya sevillana, a 43 ºC a la vall del Tajo; a 42 ºC a la vall de l’Ebre, o a 39 ºC a l’oest de Castella i Lleó i fins i tot arribaran a 40 ºC al Pirineu.

Respecte a dijous, afirma que continuaran altes i se situaran en l’entorn dels 43 ºC a la vall del Tajo i a Sevilla; entorn de 42 ºC a Castella-la Manxa i Extremadura; 41 ºC a Madrid, i 40 ºC a Zamora o Salamanca.

Quant a divendres, admet que aquesta «lleugera millora serà molt subtil» i amb prou feines es notarà i la resta del cap de setmana es mantindrà pràcticament la mateixa situació meteorològica.

Ja de cara a dilluns que ve, 18 de juliol, confia que les temperatures començaran a descendir pel terç oest, amb una caiguda d’uns vuit graus centígrads, tot i que encara continuaran altes a la meitat sud-oriental, amb mínimes per sobre de 20 ºC.

Onada de calor històrica

En aquest context, Cayetano Torres ha recordat que la temperatura màxima absoluta a Espanya es va assolir l’any passat, en concret el 14 d’agost del 2021 a la Rambla (Còrdova), que va registrar 47,6 ºC; seguida pels 41,1 ºC entre el 12 i el 16 de juliol del 2017. També s’ha referit a l’onada de calor del juliol del 1975, quan durant quatre dies es van superar els 40 ºC.

D’aquesta manera, ha incidit en el fet que haver-hi diversos dies seguits amb 44 ºC genera una gran vulnerabilitat a la salut humana i demana seguir mesures de prevenció.

Quant a les precipitacions, amb prou feines preveu que hi hagi alguna tempesta aquest dimecres «de poca entitat» a l’Ebre i al Pirineu, muntanyes de Lleó i Sierra de la Demanda i dijous a Galícia i Lleó i divendres i dissabte a Castella i Lleó, cosa que podria «alleujar una mica» la situació de calor. Torres avança que les primeres precipitacions generalitzades arribaran els dies 17 i 18 a l’extrem nord peninsular.

El portaveu s’ha endinsat en els riscos per a la salut de continuar diversos dies amb temperatures per sobre de 40 ºC, una cosa que va començar a pssar des del 7 de juliol i tot i que l’onada de calor que va començar oficialment el 10 de juliol acabarà el dia 17, avisa que la calor persistirà durant la setmana vinent.

«Això és més perillós per a la salut que la tempesta ‘Filomena’, d’onades de fred mor poca gent, que pot quedar-se a casa, però aquesta calor pot elevar la mortalitat, especialment de persones grans», ha advertit.

 El portaveu conclou que si es manté la seva tendència calorosa, el mes de juliol del 2022 que ha començat amb una calor «espectacular» podria acabar com un mes extremament càlid.

Notícies relacionades

.....

Contacte de la secció de Medi Ambient: crisisclimatica@prensaiberica.es