Aemet

L’onada de calor agafa força i activa l’alerta a tota la Península

La província de Lleida té nivell taronja al Pirineu, per màximes de 38 graus

L’onada de calor agafa força i activa l’alerta a tota la Península

EFE / Salas (Efe)

3
Es llegeix en minuts

L’onada de calor arriba aquest dimecres al seu punt crític i activa l’alerta en totes les comunitats, tret de les Canàries, amb més intensitat a Galícia, Andalusia i Extremadura, on hi ha avís vermell (risc important) per màximes que pujaran fins als 44 graus, informa l’Agència de Meteorologia (Aemet) a la seva web.

Andalusia té avís vermell (risc extrem) a Sevilla, per valors fins als 44 graus al camp sevillà; a Jaén, Granada, Huelva i Còrdova persisteix el nivell taronja (risc important) per temperatures entre els 40 i 43 graus al camp cordovès, Pedroche, vall del Guadalquivir, conca del Genil, Cazorla i a les comarques d’Andévalo, Condado i Aracena.

Extremadura, una de les comunitats més afectades per la sufocant calor, té avís vermell a Badajoz, en concret, a l’horta de la Guadiana, per màximes de 44 graus; a Càceres hi ha nivell taronja per registres de fins a 41-42 graus en punts de la Sibèria extremenya, al Tajo, Alagón, Meseta de Càceres, nord de Càceres, Barros, Serena, Villuercas i Montánchez.

Galícia ha continuat amb nivell vermell per màximes de 42 graus a la zona del Miño, província d’Ourense; a Pontevedra segueix l’alerta taronja per valors de 39 graus, mentre que a la Corunya i Lugo hi ha avís groc per temperatures entre els 34 i els 37 graus.

La Comunitat de Madrid manté el nivell taronja per màximes que arribaran als 40-41 graus a la zona sud, Las Vegas, oest, àrea metropolitana i Henares; a la serra, també en taronja, s’arribaran als 39 graus.

A l’Aragó hi ha avís taronja en tota la comunitat per valors entre d’38 i 41 graus en àrees de la ribera de l’Ebre, centre i sud d’Osca, baix Aragó, Cinco Villas, Pirineu, Gúdar, Maestrat i en la Ibèrica saragossana, entre altres zones.

Totes les províncies de Castella i Lleó han activat avui l’avís taronja per valors que oscil·laran entre els 41 graus del sud d’Àvila i Salamanca, 40 graus a la Meseta de Zamora, 39 graus a El Bierzo (Lleó) i al voltant de 37 graus en punts del sistema Central de Segòvia.

A Castella-la Manxa la intensa calor s’ha instal·lat en tota la comunitat, tret d’Albacete, on hi ha avís taronja per màximes que pujaran fins als 43 graus a la vall del Tajo a Toledo i fins als 41 graus en àrees del Guadiana, serres d’Alcudia i Madrona a Ciudad Real, serra de San Vicente i a La Manxa de Ciudad Real.

A la meitat nord peninsular, La Rioja ha activat el nivell taronja a la ribera de l’Ebre, per màximes de 40 graus, i a la Comunitat Foral de Navarra, també en taronja, hi ha avís per valors de 39-40 graus a la ribera de l’Ebre i al centre de Navarra.

El País Basc només té alerta taronja a la província d’Àlaba, que arribarà a 39 graus, mentre que a Biscaia hi ha nivell groc per valors de 36 graus a la conca del Nervión, plana alabesa i en zones de l’interior.

A vora del Mediterrani, la província de Lleida (Catalunya) té nivell taronja al Pirineu, per màximes de 38 graus, tot i que en valls i conques del sud es podrà arribar localment als 40 graus; al País Valencià només hi ha avís taronja a la província de València per valors entre els 39 i 40 graus.

Notícies relacionades

A la resta de comunitats –Astúries, Illes Balears, Cantàbria i Regió de Múrcia– persisteix l’avís groc per registres entre els 34 i els 39 graus.

L’Aemet adverteix que amb l’alerta roja el risc és extrem amb fenòmens meteorològics no habituals d’intensitat excepcional i amb un nivell de risc per a la població molt alt, mentre que amb el nivell taronja hi ha risc important en fenòmens meteorològics no habituals i amb perill per a activitats usuals.