Treball en Barcelona

Claus per afrontar la tornada a la feina

Segons els experts, la síndrome postvacacional pot durar fins a 15 dies després de la tornada del període estival

Claus per afrontar la tornada a la feina
3
Es llegeix en minuts

La tornada de les vacances pot provocar sentiments negatius en algunes persones i afectar el seu estat d’ànim i el seu benestar emocional. Es tracta d’un fenomen conegut comunament com a síndrome postvacacional i pot anar acompanyat per canvis de comportament i emocionals com ara cansament, desmotivació, ansietat, alteracions de l’estat d’ànim, falta de concentració, descens del rendiment, sudoració i, en definitiva, malestar general.

 

En aquest sentit, segons un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Medicina i Família Comunitària (semFYC), la síndrome postvacacional afecta especialment persones joves, menors de 45 anys, i sol durar entre 10 i 15 dies. En cas de no desaparèixer els símptomes un cop passat aquest temps, s’ha de valorar la visita a un especialista.

 

«Els treballadors que estan més exposats a patir aquesta síndrome són aquells que porten pitjor la frustració, disfruten d’unes vacances més llargues, treballen en un entorn en què l’ambient i les condicions laborals no són favorables, no estan contents amb la seva feina, se senten infravalorats o no tenen bona relació amb el seu cap», explica Andrea Trujillo, psicòloga de BluaU de Sanitas.

 

Davant aquesta situació, els experts de Sanitas han elaborat un llistat amb una sèrie de claus per fer front als últims dies de vacances abans de la tornada a la feina.

 

Desconnectar en profunditat: el descans està absolutament connectat amb el benestar emocional, físic i psíquic. Per tant, perquè aquesta inactivitat temporal funcioni és de vital importància desconnectar realment i això passa per no atendre trucades laborals o no llegir el correu electrònic de la feina, entre altres accions.

 Pensar en positiu: reflexionar sobre allò positiu que aporta la feina, així com valorar la satisfacció i realització personal és beneficiós de cara a afrontar la rutina. En cas contrari, és aconsellable analitzar la situació i plantejar-se un canvi.

 

Recuperar el ritme de son: uns dies abans de la tornada de les vacances resulta de gran ajuda anar reprenent els horaris de manera gradual perquè el canvi no sigui tan radical.

 

Posar-se al dia del que ha passat: és aconsellable agendar una reunió amb els companys al començar el nou curs per estar al corrent del que ha passat durant les setmanes d’absència. Això ajudarà a reprendre el contacte i conèixer les obligacions més urgents.

 Actualitzar el correu i establir prioritats: l’acumulació de correus després del període estival és molt comuna. És convenient llegir-los amb tranquil·litat, ordenar-los per ordre d’importància i gestionar-los de manera adequada per evitar estats d’ansietat o aclaparament.

 

Així mateix, és recomanable fer exercici i tornar a la dieta habitual per recuperar activitat. Durant les vacances és comú que es produeixin desajustos en els hàbits alimentaris i esportius. Per tant, reprendre’ls ajudarà a recuperar energia, vitalitat i millorar l’estat d’ànim.

Canvi d’ocupació

Si tot i aplicar tots aquests consells dels experts per a la tornada a la feina, el professional se sent desmotivat i no aconsegueix afrontar amb èxit la seva reincorporació, és possible que el que necessiti sigui un canvi de feina.

Notícies relacionades

En aquest cas, és recomanable parar-se a pensar, analitzar les possibilitats i marcar-se metes i objectius. El primer que cal fer a l’hora de buscar feina és conèixer el mercat i la demanda existent. Una vegada sobre el terreny, és fonamental comptar amb un currículum actualitzat, així com amb una carta de presentació. Amb tot el material preparat, s’iniciarà la recerca, consultant les ofertes d’ocupació existents i registrant les candidatures que més s’adaptin als interessos de cadascú.

Formació

Així mateix, una altra via per trobar la motivació a la feina després de les vacances és buscar formació d’acord amb els interessos professionals. Apuntar-se a cursos o matricular-se en masters o altres programes també és una manera adequada d’afrontar la tornada a la feina amb més ganes.

Temes:

Ocupació