Hores de demora

«Mai havia viscut això». Així han patit els usuaris de Renfe l’aturada ferroviària

  • La circulació de trens s’ha restablert al cap de tres hores, però els retards s’han allargat durant la jornada

«Mai havia viscut això». Així han patit els usuaris de Renfe l’aturada ferroviària

DAVID JIMÉNEZ

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els usuaris de Rodalies i regionals de Catalunya ja hi estan acostumats. Són moltes les incidències de Renfe que han viscut i encara més nombrosos els retards que han patit. No obstant, l’avaria d’aquest divendres no té cap comparació: no ha circulat cap tren per Catalunya en hora punta, tret dels d’alta velocitat. El motiu ha sigut una fallada en el sistema de telecomunicacions d’Adif, que ha impedit la circulació de tots els trens de via convencional a primera hora del matí. A les andanes de les estacions es viva la situació amb malestar, però també amb resignació. «Fa 30 anys que agafo Rodalies. És una més», deia Carmen Vidal, quan feia dues hores que era a l’estació de Premià de Mar (Maresme). Les queixes dels usuaris s’han centrat principalment en dos punts: la falta d’informació i la falta de previsió de Renfe per proporcionar un transport alternatiu en cas d’incidències com aquesta.

No han funcionat els trens de Rodalies (a l’àrea metropolitana de Barcelona i regionals) ni els de llarga distància. Això, quan el servei, ja per si mateix saturat, voreja ara el col·lapse després de la posada en marxa de l’abonament gratuït impulsat pel Govern central.

L’R1, la més damnificada

Resolta l’avaria i encara que la circulació s’hagi reprès, els retards i els problemes en l’operativitat han continuat durant hores a la xarxa ferroviària. La més damnificada ha sigut la línia R1 del Maresme. Quan s’ha restablert el servei, els primers a passar, cosa que ha alleujat la situació a la comarca, han sigut combois direcció a Barcelona. Fins a quatre de seguits han passat per fer front a l’alta demanda d’usuaris. Alguns ciutadans han optat per acudir als autobusos. Tanmateix, fins a les 9.30 hores no n’ha passat cap en direcció nord, cap a Calella o Blanes. Emilia Carrillo des de les 07.00 h que esperava. Ha sortit de treballar del torn de nit a la residència i tornava a casa a Blanes. A les 17.00 h d’aquest divendres havia de tornar a treballar. «Renfe no em paga les hores perdudes», lamentava.

A l’estació de Badalona, Marisol Rojas s’ha trobat amb la sorpresa a l’arribar. Ràpidament ha buscat l’alternativa del bus per anar a treballar. Però ha hagut d’esperar una hora. «No és normal que quan passin aquestes coses no es posin alternatives a la resta de transports», explica bastant molesta a Samar Elansari. 

Lluís Ferrer estava més amoïnat: ha hagut de baixar aquest matí a Badalona a fer un tràmit i ara no sap com tornar Vic. «Aquest matí he baixat amb cotxe amb un amic, però ara he de tornar a Vic i no sé com tornaré», explica el jove. «Des de Rodalies no em donen informació i no m’asseguren que l’R3, que és la línia que he d’agafar, estigui operativa. No han posat més línies de bus, ni han habilitat cap servei alternatiu. Crec que haurien d’estar preparats per a aquestes coses, perquè, tot i que aquesta sigui una incidència sense precedents, haurien de tenir previsions per si aquestes coses passen», afegia.

Carolina García li donava la raó. «Des de Rodalies no donen prou informació i crec que hi hauria d’haver algú a l’entrada de l’estació explicant la situació per decidir si agafar el tren o no i no estar esperant aquí tontament», explica la dona.

A l’estació de Rodalies de Sant Andreu Arenal la normalitat ha tornat a poc a poc. Hi ha hagut «una mica de batibull», però «s’ha restablert» la normalitat, expliquen els cossos de seguretat a Beatriz Pérez. «Hi ha trens amb retard, però ja comença a funcionar tot», han afegit les fonts consultades.

Més de tres hores i mitja esperant

Una demora que ha patit Joan Quiñoa, que està esperant des de les sis del matí el tren per anar a Manresa. Ja fa més de tres hores i mitja que espera. «Això ens ho haurien de pagar d’alguna manera», suggereix mentre mira la pantalla i veu que el seu tren s’ha tornat a retardar fins a les 09.45 hores. «Sempre hi ha problemes per defecte, de 10 o 15 minuts de demora, però mai havia viscut una cosa així», explica l’home a Beatriz Pérez.

Doble comboi a Sant Celoni

Notícies relacionades

Els trens de l’R2-Nord funcionen ja gairebé amb normalitat. L’estació de Sant Celoni era plena, però no gaire més de l’habitual, perquè molts dels viatgers de primera hora han optat per teletreballar i d’altres s’han organitzat per anar-hi en cotxe.

El tren que sortia des de Sant Celoni a les 8.37 hores ha marxat puntual, després de marejar les desenes d’usuaris amb dos canvis de tren. Això sí, era un tren comboi. El primer tren després de restablir-se el servei ha sortit pocs minuts abans, així que tots els viatgers han pogut seure, informa Helena López.