Greu incidència

Reparada l’avaria que ha deixat tot Catalunya sense trens en plena hora punta

Una fallada en el sistema de telecomunicacions d’Adif resolt a les 8.05 interromp Rodalies i Llarga Distància a tot el territori

Els retards i els problemes en l’operativitat continuaran durant hores tot i que la circulació s’hagi reprès

Reparada l’avaria que ha deixat tot Catalunya sense trens en plena hora punta

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya ha iniciat la jornada d’aquest divendres amb una aturada ferroviària sense precedents. L’avaria del sistema de telecomunicacions d’Adif ha impedit a primera hora del matí la circulació de cap tren de via convencional.

Per tant, no han funcionat els trens de Rodalies (a l’àrea de Barcelona i regionals) ni els de llarga distància. El servei d’alta velocitat opera amb normalitat.

A les 8.05 en punt del matí, Renfe ha comunicat que havia resolt la incidència, tot i que els greus retards i les anomalies en l’operativitat continuaran durant hores.

L’avaria va ser detectada a les 05.00 hores, abans d’iniciar-se el servei, a l’estació de control ferroviari a l’estació de França. Pel que sembla, la incidència es va detectar durant el procés d’actualització dels sistemes informàtics del Control de Trànsit Centralitzat (CTC) de Barcelona, que es porta a terme de manera periòdica. Al conèixer-se la gravetat de la incidència, s’ha suspès tot el trànsit ferroviari a Catalunya.

«No podem continuar així»

La Generalitat, al tenir coneixement de l’avaria i la seva afectació, ha activat el Pla Ferrocat en fase de prealerta.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha sigut el primer responsable del Govern a valorar la incidència com a «molt greu». «És lamentable. És una més de l’Estat a Catalunya. No sé de què serveix tenir Rodalies gratis si no funciona», ha assenyalat Puigneró.

«Ens diuen que és una avaria informàtica i que no saben quan estarà arreglat. No és el nostre servei, així que no en puc dir res més». «Li traslladaré a la ministra que no podem continuar així», ha afegit el vicepresident en declaracions a Catalunya Ràdio. «Les excuses ja no serveixen. Si el gestionéssim des de la proximitat això no passaria. És hora de seure a la taula i negociar el traspàs. La gent treballadora no es mereix viure amb la incertesa de si arribarà o no el tren».

«Que ens el traspassin i ja ens n’ocuparem nosaltres», ha exclamat irritat.

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, és avui a Barcelona.

Renfe ha detallat que a la zona de Tortosa (Tarragona) circulen alguns trens que es gestionen des del control de trànsit situat a València, però ha advertit que es pararan a l’arribar a Tarragona –que ja depèn de la central de control de Barcelona–, amb la qual cosa els usuaris hi quedaran ‘atrapats’, no podran anar més enllà.

Com que no funciona cap de les línies fèrries de Catalunya (a excepció de l’AVE) Adif i Renfe recomanen als usuaris que, mentre no se solucioni la incidència, utilitzin un altre mitjà de transport. Fonts de Renfe han assenyalat que els resulta «impossible» oferir alternativa per carretera als milers d’usuaris afectats.

Adif obrirà una investigació per aclarir els fets i, a través d’un comunicat, ha lamentat les molèsties ocasionades als usuaris. Disculpes que no han servit de res als usuaris, que a aquestes hores busquen mitjans alternatius de transport. Alguns opten per l’autobús, i altres, per tornar a casa i teletreballar.

Notícies relacionades

Milers de persones s’han trobat amb la ‘sorpresa’ de l’avaria quan han arribat a primera hora a les estacions. A les xarxes han començat a expressar la seva indignació. La falta d’alternatives que ha donat Renfe ha sigut el que més ha molestat. Els que han optat per autobusos i només tenen el bo de Rodalies s’han trobat que als autobusos només accepten efectiu.

S’espera una jornada complicada també a les carreteres, ja que molts usuaris de Rodalies optaran per utilitzar vehicles privats. A primera hora, els accessos a Barcelona ja presentaven problemes importants.