Rècord a Catalunya

Aquests són els radars que més recapten en multes de tot Espanya

Només el 2021, la DGT va recaptar més de 444 milions d’euros en sancions per excés de velocitat

Aquests són els radars que més recapten en multes de tot Espanya

Carlos Montañés

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General de Trànsit (DGT) i altres organismes autonòmics com el Servei Català de Trànsit (SCT) o Trafikoa arriben a xifres vertiginoses en el registre diari d’infraccions gràcies als radars. Els controls fixos i mòbilsrepartits per les carreteres espanyoles permeten grans recaptacions, amb fins a 185 multes diàries de mitjana.

Només el 2021, la DGT va recaptar més de 444 milions d’euros amb aquestes sancions, la xifra més alta de l’última dècada segons Automobilistes Europeus Associats (AEA). Es pot recordar que les autonomies de Catalunyai el País Basc compten amb competències de trànsit transferides, amb la qual cosa els organismes reguladors de les carreteres en aquest aspecte són independents de la DGT, que cobreix la resta de comunitats.

Líders en recaptació

L’últim informe de l’AEA recull els radars que més multes van posar l’any passat. Segons aquest estudi, el control localitzat a l’AP-7 a l’altura de Sagunt (València) va registrar 60.525 infraccions per excés de velocitat el 2021, encapçalant aquesta classificació de recaptació per a la DGT. Just per darrere, en el quilòmetre 128 de l’A-15, a Navarra, es van reportar 57.961 sancions.

No obstant, el rècord de multes anuals l’ostenta el radar del quilòmetre 325 de l’AP-7 que creua Tarragona, amb 67.582 sancions registrades, una mitjana de 185 per dia. Segons el mateix document d’AEA, els 149 controls fixos del SCT instal·lats a les carreteres de Catalunyavan posar un total de 569.026 multes al llarg de l’any passat.

Tres radars malaguenys al ‘top 10’

La província andalusa de Màlaga compta amb tres radars dins del ‘top 10’ en recaptació de la DGT per multes de velocitat, i és la que més presència té en aquest rànquing. Els controls de l’A-7, en els quilòmetres 246 i 257, ocupen la tercera i quarta posició de la taula, respectivament. A més, el novè radar amb més recaptació del país es troba en el quilòmetre 10 de la DT-20 o autovia de Circumval·lació de Màlaga.

Altres casos destacats dels controls amb més activitat del país estan instal·lats a l’A-3 de Conca, l’A-52 de Zamora, l’A-55 de Pontevedra, l’EI-600 de les Balears o l’H-31 de Huelva.

Infraccions més comunes

Notícies relacionades

L’incompliment dels límits de velocitat continua sent la infracció més freqüent a les carreteres espanyoles. L’any passat hi va haver més de tres milions de sancions d’aquest tipus, amb una proporció de dues de cada tres denúncies tramitades a conductors.

Per darrere, hi ha infraccions com no haver passat la inspecció tècnica de vehicles (ITV), amb 591.077 sancions; conduir sense carnet, amb 133.126; o no portar el cinturó de seguretat cordat, amb 105.818. Per la seva banda, el fet d’usar el mòbilal volant va suposar 101.443 multes el 2021, un 3% més que l’any anterior.