Tornen les retencions

Arrenca l’operació sortida de trànsit de juliol amb les mateixes previsions de desplaçaments del 2019

Es vigilarà especialment la velocitat, el consum d’alcohol i drogues i els accidents de moto

Arrenca l’operació sortida de trànsit de juliol amb les mateixes previsions de desplaçaments del 2019

Europa Press / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts

La primera operació sortida de l’estiu 2021 arrenca aquest divendres, en una campanya per a la qual la Direcció General de Trànsit (DGT) preveu 91,2 milions de desplaçaments, els mateixos que durant el mateix període del 2019. Més de 1.300 radars vigilaran les carreteres. Aquest estiu controlaran les carreteres espanyoles 780 radars fixos (16 més que l’estiu anterior), dels quals 92 són de tram i 545 mòbils; 39 drons (28 més); 12 helicòpters; 15 furgonetes camuflades; i 216 càmeres de control cinturó i telèfon mòbil, aquest últim que «ha adquirit un protagonisme indesitjat per tots en la sinistralitat».

Així ho explicava el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la presentació de la nova campanya de conscienciació i el dispositiu especial de trànsit que la DGT ha preparat per atendre els desplaçaments per carretera durant aquest estiu.

«No és un estiu més»

Acompanyat de la sotssecretària del Ministeri de l’Interior, Isabel Goicoechea, i del director general de Trànsit, Pere Navarro, entre altres autoritats, Grande-Marlaska advertia que «aquest no és un estiu més», sinó «molt especial, condicionat per un llarg hivern de confinaments, restriccions, de què a poc a poc» s’està sortint, gràcies a l’esforç de la vacunació contra la Covid-19.

«Hem de ser més previnguts que mai. Construir una mobilitat segura requereix un esforç constant i sostingut en el temps», declarava el ministre de l’Interior, que destacava que la recuperació del trànsit està sent «més ràpida de l’esperat i les xifres de desplaçaments s’acosten ja a les del 2019.

Quatre operacions especials

Com és habitual, la DGT ha establert quatre operacions especials: la primera ‘operació sortida’ de l’estiu (del divendres 2 de juliol i fins al diumenge 4 de juliol); sortida de l’1 d’agost (del divendres 30 de juliol al diumenge 1 d’agost); operació especial del 15 d’agost (del divendres 13 al dilluns 16 d’agost); i operació tornada (del divendres 27 al diumenge 29 d’agost). No obstant, tots els caps de setmana s’implementaran mesures de vigilància i regulació del trànsit.

A més d’aquesta vigilància, es realitzaran tres campanyes especials per intensificar el control de la velocitat (del 12 al 18 de juliol) i l’alcohol i altres drogues (del 2 al 8 d’agost). «Hi ha 48.000 condemnes judicials, com les de l’any 2019, a conductors amb altes taxes d’alcohol», recordava Marlaska, que afegia: «Una gota d’alcohol ja impedeix agafar un vehicle».

Els motoristes, l’altra preocupació

Notícies relacionades

La tercera campanya estarà enfocada als desplaçaments amb moto, un col·lectiu les xifres d’accidentalitat del qual no deixen de créixer. Aquesta campanya es realitzarà el cap de setmana del 24 i 25 de juliol, complementant-se amb una que es va realitzar al maig i una altra al setembre. «Els motoristes són els únics que de forma persistent registren cada any un nombre més elevat de víctimes que l’anterior», recalcava. Aquest any han perdut la vida 117 motoristes.

Aquest any no hi haurà Operació Pas de l’Estret, però els responsables de Trànsit d’Espanya estan coordinats amb els seus homòlegs portuguesos per atendre els 200.000 vehicles que entrin des de França per viatjar de vacances a Portugal.