Accidents mortals

Ofensiva judicial contra els conductors borratxos i drogats

  • La fiscalia aplica en el cas d’un accident mortal de Badalona una reforma que permet agreujar la pena

aae7e7b0-6ec8-4714-9e04-e0309daa73e0

aae7e7b0-6ec8-4714-9e04-e0309daa73e0

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La justícia ha posat en marxa una ofensiva contra els conductors ebris i drogats que provoquen accidents de trànsit mortals. A les portes de la celebració del judici, la Fiscalia de Barcelona sol·licita en el seu escrit d’acusació una pena dura contra J. P. S., el conductor que, sota els efectes de l’alcohol i les drogues, va xocar a Badalona amb una moto i va provocar la mort dels seus dos ocupants, ja que va arribar a circular a 133 quilòmetres per hora quan el límit era de 50. L’acusació pública aplica una reforma del Codi Penal que li permet reclamar vuit anys i sis mesos de presó per dos delictes d’homicidi imprudent greus, alguns contra la seguretat viària i resistència a l’autoritat, així com el pagament d’una indemnització de 371.000 euros a la família de les víctimes.

Aquest serà el primer judici que se celebrarà en vista d’una petició de fiscal que agreuja la petició de pena en aplicació d’un article introduït en la reforma del Codi Penal del 2019 i que permet la sol·licitar una condemna superior en un grau en accidents amb dos o més morts si «el fet revesteix notòria gravetat», en consideració a «la singularitat» dels fets i la «rellevància del risc i el deure normatiu de ciutat infringit», segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari. En aquest context s’enquadra la conducció temerària sota la influència de l’alcohol o drogues. Daniel Vosseler i Javier Benito, que exerceixen l’acusació particular, també reclamen la mateixa condemna. Arran d’aquest procés es fixarà una altra vista separada davant un jurat per omissió del deure de socors.

En els últims dies s’han produït greus accidents de circulació causats per la ingesta d’alcohol o el consum de drogues. A principis d’aquest mes de juny, una agent dels Mossos fora de servei va morir a l’impactar el seu vehicle a la BV-1201, a l’altura d’Abrera (Barcelona) amb un turisme el conductor del qual anava drogat. L’individu, de 28 anys, va fugir a peu, fins que va ser detingut. El jutge va acordar enviar a la presó l’arrestat que, a més, tenia el permís caducat. Dies després, el 6 de juny, una menor i dos joves van morir a Argamasilla de Alba (Ciudad Real) a causa d’una col·lisió en què un dels conductors va donar positiu en droga i alcohol.

La fugida a gran velocitat

Eren les 20.35 hores del 6 de març del 2020. L’acusat conduïa un vehicle Volkwagen Golf pel carrer Maresme de Badalona sota els efectes de l’alcohol i substàncies estupefaents, «per la qual cosa tenia minvada les facultats psicofísiques», amb la consegüent lentitud de reflexos i reducció del camp visual. A l’adonar-se de la presència policial, l’imputat va emprendre la fugida a gran velocitat, i va envair la calçada en sentit contrari durant uns 200 metres. Va ometre, relata l’acusació pública, «les més elementals mesures de precaució a la seva conducció».

A l’arribar a l’avinguda Alfons XIII, J. P. S. va girar, circulant en contra direcció en ziga-zaga, saltant-se semàfors en vermell i la resta de vehicles va haver de «frenar bruscament» per evitar-hi col·lidir. Els vianants que es trobaven creuant la via van haver de saltar per evitar ser arrossegats, «posant d’aquesta manera en perill les persones» que es trobaven en aquest carrer. L’imputat va arribar a una velocitat de 133 quilòmetres per hora, quan la limitació és de 50 quilòmetres per hora.

A l’arribar a l’encreuament amb el carrer Joan XXIII, l’acusat «va girar bruscament» cap a l’esquerra, «envaint de nou el sentit contrari» i col·lidint frontalment amb la moto que circulava correctament, i la va arrossegar fins a col·lidir amb un altre cotxe, un Audi A5, que anava darrere del ciclomotor. Com a conseqüència de l’accident, van morir el motorista i la seva parella. L’home va morir a l’acte i la dona, a l’hospital. També va resultar lesionat el xòfer de l’Audi A5 (d’aquí l’acusació de lesions per imprudència greu).

Despreocupant-se dels ferits

Notícies relacionades

L’acusat i la persona que l’acompanyava van sortir «precipitadament» de l’interior del cotxe després de la col·lisió amb la moto. Cada un va córrer en una direcció, «despreocupant-se totalment dels ferits», afirma la fiscal. Els agents dels Mossos que van participar en la persecució del cotxe van procedir a anar rere l’imputat, J. P. S., «sense perdre’l de vista en cap moment» i a qui van aconseguir detenir a pocs metres. Durant l’arrest, l’acusat «va forcejar», fent «escarafalls» per internar escapolir-se dels policies que, al final, van haver de fer servir la força per immobilitzar-lo.

A l’observar que l’imputat «presentava clars símptomes d’haver consumit begudes alcohòliques», com olor de l’alcohol, parla pastosa, balboteig, imprecisió i falta de coordinació, els mossos el van sotmetre a un test d’alcoholèmia, al qual va donar un resultat positiu. Després d’analitzar un cabell, també s’hi va detectar cocaïna. J. P. S., a més, conduïa amb la pèrdua total de punts del carnet. La seva companyia asseguradora va consignar una mica més de 300.000 euros per al pagament d’indemnitzacions.