Salut

Salut diagnostica els reptes professionals del sistema, sense dotació econòmica

Critiquen que les consultes externes d'oncologia de la Mútua de Terrassa durin cinc minuts

zentauroepp47426883 mutua terrassa190320115856

zentauroepp47426883 mutua terrassa190320115856

2
Es llegeix en minuts
EFE

El departament de Salut de la Generalitat ha elaborat un diagnòstic, consensuat amb una part de la professió sanitària, sobre els reptes i les necessitats de professionals de la salut en el sistema sanitari tot i que sense especificar un pressupost ni un calendari de planificació.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat en la comissió de Salut del Parlament de Catalunya els objectius generals del Fòrum de Diàleg Professional, que s’ha reunit dues vegades en plenari i que ha identificat les necessitats de professionals de la salut a mitjà i llarg termini.

Vergés ha establert 17 reptes de present i futur de les professions mèdiques, dels quals dos ha considerat com a "urgents": l’impuls de la infermeria i fer més atractiva la medicina familiar i comunitària.

Més del 92% de les infermeres no tenen especialització

En l’especialitat d’infermeria, la consellera ha informat que el 92,15% de les infermeres catalanes no tenen especialitat, perquè les especialitzacions no s’han desplegat, i que la ràtio d’aquestes professionals a Catalunya és inferior a la recomanada per l’OCDE (9 davant 6,09 a Catalunya).

A més, no s’ha aprovat de moment el decret de la prescripció d’infermeria, que faria possible que aquestes professionals poguessin dispensar medicaments que no necessiten recepta mèdica, en part per l’oposició del col·lectiu de metges.

No obstant, fonts de Salut han assegurat que aquest estiu es preveu aprovar el decret català que establirà el procés d’acreditació de les infermeres i el curs que serà necessari superar per aconseguir-ho, en el cas que no tinguin un any d’experiència. Amb aquesta acreditació, les infermeres catalanes podran dispensar medicaments sense recepta als pacients i utilitzar medicines i material sanitari amb aquests.

Respecte a l’especialitat de medicina familiar i comunitària, la consellera ha indicat que el repte és definir una estratègia de planificació i d’impuls, i més tenint en compte que en els pròxims 15 anys es preveu la jubilació de 10.520 professionals de la medicina (4.586 en sis anys).

L’oposició ha recordat a Vergés la conflictivitat laboral que ha esclatat en els últims mesos als sectors públic i privat de l’atenció primària i hospitalària i que es presentés al Parlament "com si iniciés la legislatura, sense aportar cap solució", com li ha retret el diputat Jorge Soler, de Ciutadans.

Notícies relacionades

Soler ha criticat que la consellera permeti que les consultes externes d’oncologia de la Mútua de Terrassa durin cinc minuts en una revisió de radioteràpia, un temps que ha considerat "indigne" de la sanitat catalana.

Més notícies de Terrassa