Jordi Ballart: "Nosaltres no canviarem plans urbanístics perquè vinguin empreses"

Entrevista al nou alcalde de Terrassa, el substitut de Pere Navarro

Entrevista a Jordi Ballart, nou alcalde de Terrassa. / JOAN SALICRÚ / MARC ARISA

7
Es llegeix en minuts
SAÜL GORDILLO / JOAN SALICRÚ / Terrassa

Des del dilluns10 de desembre és l'alcaldedeTerrassa, en substitució dePere Navarro, que va decidirdeixarelcàrrecuna vegada investit com a president delgrup socialistaalParlament. Es diuJordi Ballart(Terrassa, 1980) i amb32 anysés l'alcaldemésjovede les grans ciutats catalanes i un dels més actius a les xarxes socials TwitteriFacebook. També té unblocque actualitza gairebé diàriament.

¿Com afronta el repte d'assumir l'alcaldia de Terrassa en el context de crisi i de casos de corrupció en què ens trobem ara?

Doncs per sobre de tot amb molta força, amb molta energia, amb moltes ganes, i tenint en compte que el paper de l'alcalde en un moment com aquest és estar al carrer, a prop de la gent, i no tancar-se als despatxos. El fet de ser jove crec que em dóna unes potencialitats de relació amb la gent, a través també de les xarxes socials, que no té una persona de 50 anys. Quan acabo la meva jornada d'alcalde al carrer, arribo a casa i estic fins a les 2 o les 3 de la matinada responent a la gent a les xarxes socials. Penso que això és un valor que podem aportar com a joves, aquesta frescor, aquesta espontaneïtat, que és el que crec que fa falta en la política: aire nou, aire fresc, idees trencadores i trencar esquemes, en definitiva.

Per poder portar a terme aquesta petita revolució, vostè necessitarà darrere un equip que el segueixi. Ja el té?

Ho estem fent. No vull semblar una cabra boja que va al davant i que la resta de la gent quedi enrere, desfasada. Una de les meves tasques és implementar aquesta nova cultura en tot l'equip, que no és fàcil, perquè venim d'uns esquemes de govern de fa 30 anys, i hi ha unes dinàmiques molt consolidades. A part de ser un alcalde de carrer, una de les meves tasques és canviar aquesta cultura dins de l'Ajuntament.

¿Per què creu que Pere Navarro va apostar per vostè i no per un altre regidor en el moment del relleu?

Jo crec que per la meva joventut. Per la meva experiència també, perquè sóc el regidor que ara feia més temps que estava en l'equip socialista, però essencialment per la meva joventut. És una persona que des de sempre ha apostat per les persones joves ja quan era primer secretari de l'agrupació de Terrassa. Crec que això és el que va pesar més en la decisió. D'ell i de la resta de companys del grup municipal, perquè no oblidem que els que ho van decidir són els companys del meu grup.

En tot cas sí que fins al dia que guanyi unes eleccions tindrà l'estigma de no haver estat escollit.

Sí, és una crítica que s'ha fet en altres casos, però tots els partits han canviat alcalde en aquestes circumstàncies. A mi no m'agrada aquesta llei, crec que els ciutadans haurien d'escollir directament el seu alcalde. Però mentre la llei sigui aquesta, si un alcalde pels motius que sigui ho deixa, són els representants dels ciutadans els que decideixen el seu substitut. No és el millor sistema i s'hauria de canviar, però de moment el sistema és aquest. Això fa que hagi de guanyar-me més la confiança de la gent.

¿Quins són els reptes de la ciutat actualment?

La reactivació econòmica. Estem en un moment molt complicat; a Terrassa, hi ha moltes famílies que s'ho estan passant malament, que passen gana. Jo vaig pel carrer i ho veig cada dia. La gent no em pregunta pels debats abstractes que s'estan portant a terme al país, ens pregunta com pot tenir un plat a taula. I el que veig també és que des de l'ajuntament no acabem de donar una resposta a totes aquestes necessitats, encara que hi hagi uns serveis socials i unes entitats que estiguin fent una bona feina. L'objectiu és arribar a aquesta gent i que ningú a la ciutat passi gana. Això passa per reactivar l'economia, reactivar les empreses, generar llocs de treball... fer que tot es mogui, vaja.

¿Com ha trobat la ciutat a la ronda de contactes que ha portat a terme?

La ciutat està malament, he quedat molt preocupat. Hi ha molta gent que s'ho està passant molt malament, que està molt fotuda. De manera que s'ha d'enfocar la prioritat cap a aquestes persones. I això significa reprioritzar, però reprioritzar de veritat, no rebaixar les partides de diferents programes sinó que, si és necessari, suprimir alguns programes per orientar les prioritats cap a aquestes persones. La ciutat la veig malament encara que també la veig preparada: tenim sòl industrial, tenim empreses punteres, estem ben comunicats, tenim bones infraestructures... per tant la ciutat està preparada. Però el que fa falta és que vinguin empreses, que vinguin inversions. I per això també s'ha de demanar la col·laboració dels governs de Catalunya i Espanya, que és el que he fet; he enviat una carta tant a Artur Mas com a Mariano Rajoy precisament per això, no per anar a demanar res sinó per anar a oferir. Perquè ens ajudin a atraure inversions, empreses, perquè prioritzin infraestructures bàsiques... això és el que crec que ha de fer un alcalde; a part d'estar amb la seva gent, sortir fora i vendre la ciutat, i vendre tot el potencial que té Terrassa, que és molt, i que les altres administracions ens ajudin.

¿Amb quina idea, cap a quins sectors, amb quina estratègia vol dirigir aquesta oferta de sòl, de creixement? ¿Quina especialització busca Terrassa?

Aquí tenim diverses estratègies, des de fa anys: la de les empreses de noves tecnologies i del món audiovisual ambOrbital 40i elParc Audiovisual, estem treballant tot el tema de la salut a través del complex de Torrebonica... però al final, crec que hem d'estar oberts perquè vingui qualsevol empresa i qualsevol activitat. El moment és tan complicat que qualsevol empresa que sigui socialment responsable i que tingui criteris de respecte al medi ambient aquí a la ciutat han de trobar el seu espai. O sigui que ara mateix qualsevol inversió, qualsevol empresa, serà benvinguda a la ciutat.

Vostès acaben de presentar un pla pioner de cogestió d'un polígon industrial, el dels Bellots

Volem tenir uns polígons que estiguin ben preparats, amb bones infraestructures, bons serveis, ben mantinguts, amb seguretat... i això no ho poden fer només les empreses que estiguin en aquests àmbits. L'Ajuntament també s'hi ha d'implicar i per tant aquí ens hem de complementar i coresponsabilitzar-nos en la gestió. En el moment difícil en què estem s'ha de sumar al màxim; penso aplicar la filosofia de la coresponsabilització en tots els àmbits on sigui possible. I en aquest àmbit empresarial, igual.

Abans vostè deia que agafaria la maleta i aniria a vendre Terrassa. Però potser això sona una mica ingenu quan s'ha vist que la captació d'inversions tenia a veure amb forçar les lleis per aconseguir que vinguin a la teva ciutat... 

Sí, però la legalitat està per sobre de tot. Aquí sortirem activament a buscar empreses i inversions però s'han de complir uns requisits socialment responsables, amb respecte al medi ambient i que la seva implantació es faci de forma legal d'acord amb els plans urbanístics de què ens hem dotat. Aquí no canviarem el model de ciutat ni requalificarem terrenys ni modificarem el POUM perquè vingui una empresa o una altra. Això no impedeix que l'alcalde i tot l'equip de govern sortim a fora a buscar empreses i inversions. Que Terrassa tingui una taxa d'atur superior a la de ciutats de l'entorn vol dir que alguna cosa no hem fet bé. Jo crec que el que no s'ha fet bé és aquesta actitud més activa en l'àmbit de la promoció econòmica, estaven massa tancades en la pròpia ciutat.

Notícies relacionades

A vegades fa aquesta impressió. Que, per exemple, Sabadell s'hagi posat més al mapa i que Terrassa, més enllà del Parc Audiovisual, no s'acaba de visualitzar què vol ser quan sigui gran.

Sí que sabem què volem ser quan siguem grans. També tenim moltes empreses, no de l'envergadura d'Ikea, però tenim empreses punteres, importants, i diferents 'pools' de desenvolupament. El que passa és que segurament no hem sabut vendre tot això a fora. A part, també tenim un atractiu turístic, un patrimoni històric, que no tenen altres ciutats. Això també s'ha de posar al servei de la reactivació.